reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Thermaltake WingRS: levná koupě

8.8.2007, Jan Vítek, recenze
Thermaltake WingRS: levná koupě
Připravili jsme si 2 velmi levné skříně od Thermaltake – WingRS 100 a WingRS 101, které si jsou velmi blízké. Jde o skříně typu middletower vyrobené ze SECC oceli a připravené pro základní desky ATX. Mají ale za svou cenu co nabídnout?
Levou bočnici tedy otevřeme odšroubováním dvou Thumb Screw a otevře se nám tak pohled do skříně. Předem se ale zaměříme na onu bočnici. Thermaltake ve specifikacích (asi raději) neuvádí materiál, z nějž byla skříň vyrobena. Osobně jsem nečekal 0,8mm SECC, ale spíše 0,6mm. Avšak po pečlivém přeměření posuvným měřítkem na několika částech skříně jsem zjistil, že je tloušťka materiálu spíše 0,5 mm, což je už opravdu málo.


- klikněte pro zvětšení -

Všechny čtyři bočnice se u obou skříní tedy citelně kroutí a pnou, takže jejich nasazování je tím ztíženo. Na fotografii níže si také můžete prohlédnout onen zmíněný plastový tunel, jenž je naprosto stejný jako jemu podobné tunely. Otevírá se v čtvercový otvor s 95mm hranou, což je dostatečné, ale jeho minimální výška je však 75mm, takže se pod něj vejdou tak maximálně originální BOX chladiče procesorů, pokud ovšem máte to štěstí a jejich poloha s tunelem lícuje. Proto jej v případě použití jiného chladiče odmontujete. Drží pouze za dva diagonálně umístěné šroubky – výrobce šetřil tedy i zde.



Druhá bočnice lze také snadno odšroubovat a pak se nám otevře pohled na holou skříň, kde uvidíme, že Thermaltake zredukoval tray základní desky téměř na minimum. Tímto ušetřením materiálu se však nejen zredukovala hmotnost skříní, ale i jejich pevnost. Ty se tak i přes dvě rohové výztuže kroutí a na základní desce tak může vznikat pnutí s nebezpečím postupného vytvoření studených spojů. Proto je vhodné, aby byly bočnice pevně přišroubované a podpořily tak celkovou pevnost skříně.


- klikněte pro zvětšení -

Při pohledu do zadní části skříně si ještě můžeme všimnout, že rozdělený tray je v příšlušných místech vypoulený, takže před instalací základní desky nebude nutné dovnitř montovat distanční sloupky. Dále se zde podíváme na pozici napájecího zdroje, jejž zespodu podporuje ohnutá kovová packa utvořená ze zadního panelu a nahoře, což na fotografii nevidíme, je na strop nalepený kus pěnového materiálu. Zdroj je totiž umístěn až k samotnému vršku skříně a mohl by vlivem vibrací z ventilátoru drnčet.



Zadní ventilátor se umísťuje do přišroubovaného rámečku a drží pomocí dvou plastových protilehlých pacek. Napájen je pak pouze přes Peripheral Power konektor a vedou k němu jen dva vodiče, takže se jeho otáčky nedozvíme a ani si nepřeměříme jeho výkon. Ten však bývá u těchto ventilátorů vcelku dobrý a Thermaltake používá jednotný tvar.



Předek skříně zde ničím nepřekvapí. Máme zde čtyři 5,25“ šachty, jednu použitelnou externí 3,5“ šachtu a čtyři interní 3,5“ šachty pro instalaci pevných disků. Všechny pak používají stejně provedený způsob připevnění. Využijete při něm jednoduchý plastový zámek, který nejdříve vyjmete otočením klíčku. Pak zasunete disk nebo mechaniku na místo, slícujete otvory, zajistíte zámkem a otočíte klíčkem. Zařízení jsou pak upevněna relativně pevně, ale stejně není nad šroubky, které můžete i tak využít. Nakonec máme vepředu ještě jednu volnou pozici pro 80/92/120 a snad i 140mm ventilátor. Ten největší je zde však vzhledem k velikosti otvoru zbytečný a vyplatí se tak použít normální 120mm verzi. I pro tu by ale rošt mohl poskytnout lepší přístup vzduchu, vždyť velmi restriktivní jsou už samotné přední panely.


- klikněte pro zvětšení -

Když mluvíme o předních panelech, pak ty se dají celkem snadno sejmout stlačením šesti plastových špuntů, za které drží na místě. Je to ostatně nutné, pokud chcete přední ventilátor nainstalovat. Na fotografii si můžete prohlédnout také dříve zmíněné horní pozice pro CD (pouze verze WingRS 100), jejichž praktická využitelnost je celkem reálná.


Příslušenství


Mezi příslušenství se dají počítat i vnitřní kabely, takže si je můžeme nyní představit. Jsou to celkem tři svazky. Jednak od předních LED a tlačítek – Power, Reset, HDD LED a Power LED (ten má rozdělený konektor). A potom jsou to standardizované konektory pro dva USB 2.0 porty a dva audio – mikrofon a sluchátka. U audia by se slušelo dodat dva typy – jak AC’97, tak HD Audio.



Dále v balení najdeme v ochranném sáčku pěkně zpracovaný obrázkový manuál v anglickém jazyce a uvnitř skříně přišroubovaný igelitový sáček s jednou PCI záslepkou (na místo té, co byla již od výroby vylomena) a také sáček s několika šroubky. Tím však výčet příslušenství končí, samozřejmě ale kromě ventilátoru.



Thermaltake zde využívá svůj standard – 120 x 25mm ventilátor s oranžovým rotorem, jenž při otáčkách 1300 RPM podle specifikací vyvine hluk 17 dBA. Takové otáčky jsou však přeci jen pro mé uši poněkud moc, ať si výrobce u specifikací udává jaký hluk chce. Tiché tyto ventilátory začnou být až kolem 1000 RPM a téměř bezhlučné při otáčkách pod 800 RPM.



Oba kousky jsem zkoušel poslouchat a při nižších otáčkách jejich ložiska jen jemně šustila, takže zde neshledávám problém. Tichomilní uživatelé však budou muset jejich napájení upravit, protože Peripheral Power nenabízí způsob, jak ventilátorům otáčky přiškrtit – leda by se přepájel na +5V větev.


reklama