reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Thinkpad Edge S430: mobilní i výkonný

3.10.2012, Jan Vítek, recenze
Thinkpad Edge S430: mobilní i výkonný
Lenovo již delší dobu nabízí ThinkPady pro nenáročné zákazníky, které dostaly označení Edge. My se dnes podíváme na model S430 se 14" obrazovkou a platformou Intel Chief River s procesorem Ivy Bridge, jenž mimo jiné nabídne i rozhraní Thunderbolt. Hurá na něj.

Vnější zpracování


Nyní se zaměříme na fyzické provedení nového modelu, které můžeme porovnat s dřívejším 13,3" notebookem stejné řady, který byl aktuální před dvěma roky. ThinkPad Edge S430 má oblé tělo s pěkným povrchem opatřeným měkkou vrstvou, na níž nejsou téměř patrné otisky prstů a jiné nečistoty. Nějaké nečistoty sice samozřejmě na notebooku časem ulpí, ale není problém povrch vyčistit mírně navlhčeným hadrem z mikrovlákna. Hrany jsou pak opatřené "chromovou" lištou, tedy spíše pokoveným plastem a stejně vypadají i klouby displeje, ale ty jsou již kovové.




- klikněte pro zvětšení -


Osobně bych ocenil o něco pevnější víko displeje a také ona zmíněná lišta se zrcadlovým chromovým povrchem asi nebude nejšťastnější volbou. To ona bude plnit funkci bočního nárazníku, takže se dá předpokládat, že se časem oprýská a nebude vypadat moc reprezentativně. Pak by bylo lepší něco méně výrazného, u čehož by poškození nebylo tak patrné. Co se týče designu, ten dotváří jednak logo Lenova v jednom rohu a pak také nápis ThinkPad s červenou diodou pod tečkou písmene i.




- klikněte pro zvětšení -


Při pohledu na spodní stranu odhalíme, že snadný přístup budeme mít leda tak k pevnému disku. Jeho pozice je totiž ukryta pod rohovým krytem drženým jedním šroubkem. Disk samotný je opatřen poutkem, takže jej můžeme snadno vysunout. Pro nabírání čerstvého vzduchu pro účely chlazení poslouží různě posázené otvory opatřené hrubými prachovými filtry. Otvory pro nabírání vzduchu jsou pouze vespod. Základna je přitom rovná a opatřena jen nízkými gumovými nožkami, takže je jasné, že se přívod snadno ucpe. Zde tedy výrobce mohl umístit ještě nějaké průduchy do boků, nebo alespoň zvýšit odstup s pomocí vyšších nožek.





Na pravé hraně notebooku se nachází již zmíněný kryt pevného disku a především kvůli němu tu máme poněkud omezený prostor pro porty. Hned za tímto krytem máme rozhraní Intel Thunderbolt, pak HDMI v Mini provedení, jeden ze dvou portů USB 3.0 s nezaměnitelným modrým jazýčkem, RJ-45 gigabitového Ethernetu a pak už je na této straně jen otvor pro zámky Kensington za pěkně provedeným výdechem chlazení.





Většinu prostoru na levé straně si pro sebe zabere optická DVD mechanika značky Matshita. Hned vepředu tu pak máme 3,5mm konektor pro headset, před ním druhý USB 3.0 a také čtečku paměťových karet SD/SDHC/SDXC. Nakonec zde zbylo místo už jen pro žlutou zdířku pro velký kulatý napájecí konektor. Ten ostatně vypadá, že něco vydrží a to je jen dobře, když jde o často velmi namáhanou část notebooku.




- klikněte pro zvětšení -


Přední část notebooku nenabídne vůbec nic. Dokonce tu nejsou jako u jiných modelů ani žádné kontrolky či přepínače, zkrátka nic.




- klikněte pro zvětšení -


Při pohledu zezadu se ukáže jednak umístění kovových kloubů displeje a zhruba uprostřed mezi nimi máme krytou zdířku pro SIM karty. Modem ale u této verze notebooku nehledejme.


Vnitřek notebooku


Klouby displeje jsou velmi silné a bez problémů jej dokáží udržet v nastavené poloze, a to v úhlu až 135 °, což je nudný průměr. Možnosti plného rozevření displeje se zde tedy nedočkáme, ale zato máme ve vnitřním rámu displeje hned vedle webkamery zasazenou vysokosvítivou LED. Tu můžeme pomocí kombinace Fn+mezerník zapnout a posvítit si na klávesnici, což ve tmě přijde velmi vhod.




- klikněte pro zvětšení -


Rám displeje je v tomto případě lesklý, což vedle matného povrchu samotného displeje a ostatních částí nepůsobí zrovna moc pěkně. Zmíněná webkamera má hned vedle sebe potřebnou výbavu, čili LED kontrolku a pak také dva mikrofony.





Základna je zde zpracována velmi jednoduše. Celá je rovná a nahoře nad klávesnicí její jednolitý povrch narušuje pouze pruh z jemně perforovaného plechu, za nímž jsou reproduktory a nad klávesou Esc také hlavní vypínač.





Klávesnice typu Accutype je v podstatě upravený Chiclet se zaoblenými a mírně prohnutými klávesami. Lenovo ji začalo nasazovat ve velkém i u klasických ThinkPadů, což mu mají mnozí uživatelé za zlé. Osobně také nevidím příliš důvodů proč měnit zavedený systém, na nějž jsou uživatelé zvyklí dlouhá léta, zvláště když opravdový přínos nového typu klávesnice je diskutabilní.





Z tradiční výbavy zde ale zůstal trackpoint i se svými třemi tlačítky přímo pod mezerníkem. Touchpad je již moderní s jedním tlačítkem schovaným pod spodním okrajem, což zavedla firma Apple u svých MacBook Pro. A nakonec tu máme součást zabezpečení notebooku - čtečku otisků prstů umístěnou hned vedle touchpadu. A mimochodem, i zde je tečka nad i v nápisu ThinkPad podsvícena červenou diodou.


reklama