reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Thinkpad Edge S430: mobilní i výkonný

3.10.2012, Jan Vítek, recenze
Thinkpad Edge S430: mobilní i výkonný
Lenovo již delší dobu nabízí ThinkPady pro nenáročné zákazníky, které dostaly označení Edge. My se dnes podíváme na model S430 se 14" obrazovkou a platformou Intel Chief River s procesorem Ivy Bridge, jenž mimo jiné nabídne i rozhraní Thunderbolt. Hurá na něj.

Použitý hardware


Notebook ThinkPad Edge S430 ve verzi N3B2CMC využívá procesor Intel Core i7-3520M, což je dvoujádrový model schopný zpracovávat čtyři vlákna najednou díky podpoře Hyperthreadingu. Core i7 máme spojené spíše se čtyřmi jádry, ale zde nám to alespoň trošku vynahradí vysoká pracovní frekvence, jejíž základ je 2,9 GHz a maximum díky Turbo Boost dokonce až 3,6 GHz. Co se týče vyrovnávací paměti Smart Cache, té procesor nabídne 4 MB, a za to vše si řekne maximálně o 35 W (TDP), do čehož má spadat rovněž grafické jádro.





V reálném provozu dokáže tento procesor pracovat na frekvenci maximálně 3500 MHz, alespoň co uvádí CPU-Z, a to navíc ne příliš dlouho. Opět se potvrzuje, že maximálním hodnotám Turbo Boost nelze věřit, respektive je nelze brát jako danou věc. Ve skutečnosti se pracovní frekvence pohybuje někde uprostřed mezi základní a maximální frekvencí.





Procesor podporuje paměti DDR3 pracující na frekvenci až 1600 MHz, čehož Lenovo využilo a nabídlo jeden modul s čipy Hyundai Electronics s kapacitou 4 GB (tu lze rozšířit až na 16 GB). Operační paměti zde mimochodem pracují s časováním 11-11-11-28-1T a samozřejmě jde o jednokanálové zapojení.





Grafický subsystém se v tomto případě skládá ze dvou čipů. Jednak je to grafické jádro Intel HD Graphics 4000, které již nabídne na svůj typ integrovaných čipů celkem slušný výkon díky 16 shaderům. Zde ale bude fungovat pouze v případě, že nebude žádán výkon, protože pak za ně nastoupí díky technologii NVIDIA Optimus čip NVIDIA GeForce GT 620M.





Ten je založen na architektuře Fermi, tedy ještě staré generaci. Navíc jde o grafický low-end vybavený 96 CUDA jádry, ale i tak bude jeho výkon jistě výrazně lepší než u integrovaného jádra Intel. Co se týče ostatních specifikací, pak jádro pracuje na frekvenci 475 MHz, shadery pochopitelně na dvojnásobných 950 MHz a vedle toho tu je pomocí 128bitové sběrnice připojeno 2 GB paměti DDR3 s frekvencí 1800 MHz efektivně.





A nakonec tu máme jako poslední hlavní komponentu pevný disk. Jedná se o model Hitachi Travelstar Z7K500 (HTS725050A7E630) s kapacitou 500 GB, otáčkami 7200 RPM, pamětí cache 32 MB a SATA 3 Gbps. Ten je však doplněn o SanDisk SSD U100, čili malou SSD jednotku s kapacitou 16 GB. Ta poslouží v podstatě také jako vyrovnávací paměť pro často používaná data, která tak budou k dispozici daleko rychleji než z pevného disku. Ten by ale díky rychlým otáčkám ploten také neměl být žádné ořezávátko.


Instalovaný software


Operační systém Microsoft Windows 7 Professional SP1 64bit je zde doplněn o bezpečnostní řešení Norton Internet Security a to jako obvykle neustále s něčím otravuje. Další softwarová výbava třetích stran je celkem střízlivá. Jde o prohlížeč Google Chrome, Adobe Acrobat Reader, programovou výbavu nainstalovaného hardwaru a další drobnosti.




- klikněte pro zvětšení -


Zbylé aplikace pak pochází od samotného Lenova a jde především o známé ThinkVantage Tools, které v sobě sdružují řadu nástrojů, díky nimž budeme moci spravovat celý systém, čili provádět softwarové aktualizace, zabezpečit si data na pevném disku, sledovat stav systému a provádět diagnostiku, nastavovat profily napájení i sledovat aktuální spotřebu systému, konfigurovat připojení k sítím, atd.


reklama