reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Thinkpad Edge S430: mobilní i výkonný

3.10.2012, Jan Vítek, recenze
Thinkpad Edge S430: mobilní i výkonný
Lenovo již delší dobu nabízí ThinkPady pro nenáročné zákazníky, které dostaly označení Edge. My se dnes podíváme na model S430 se 14" obrazovkou a platformou Intel Chief River s procesorem Ivy Bridge, jenž mimo jiné nabídne i rozhraní Thunderbolt. Hurá na něj.

Teploty a hlučnost


Nyní se podrobněji zaměříme na teploty různých částí notebooku a také jeho hlučnost. V klidovém provozu je tento notebook velmi klidný, i když především kvůli 7200otáčkovému pevnému disku jej ve ztichlé místnosti uslyšíte. Ventilátor chlazení ale operuje na nízkých otáčkách. Když jej zatížíme, pak se ozve samozřejmě především ventilátor, který má poměrně vysoko položený zvuk, ale ten naštěstí není moc silný ani v nejvyšší zátěži. Celkově tedy ThinkPad Edge S430 nelze považovat za hlučný.

Teploty byly měřeny ve 21°C okolním prostředí s použitím aplikací Core Temp, Speedfan a GPU-Z pro měření a Prime95, 3DMark Vantage a PCMark pro zajištění zátěže. A zvláště při zátěži procesoru a grafiky jsme tento notebook nešetřili, protože tehdy procesor a GPU vytížil 3DMark a o zbylý dostupný výkon procesoru se postaral Prime95. Grafický čip pracující v klidu je zde součástí procesoru, ale GPU-Z dokázal měřit teplotu samostatného čipu GeForce i v klidovém režimu, přestože toto GPU v takovém případě nepracuje. Jak je znát, to je i tak zahříváno od procesoru.

Ten na tom s chlazením, alespoň dle informací utility Core Temp, není zrovna nejlépe. Zastaví se až přes 90 °C, přičemž TjMax je 105 °C. Stačí přitom notebook zvednout nad stůl a teploty spadnou o cca 6 °C dolů, takže je vidět, že chlazení skutečně není vyřešeno ideálně.


Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
52 °C
89 °C
GPU
48 °C
77 °C
HDD
36 °C
42 °C


Podívejme se nyní tedy na dva obrázky znázorňující povrchové teploty v klidu (modře) a v zátěži (červeně). Ty byly měřeny jednak na displeji, klávesnici (levé a pravé straně), vedle touchpadu v místech pro položení zápěstí, u výdechu chlazení...




Modrá = v klidu, červená = při zátěži


...a nakonec na spodní straně notebooku. Levá strana notebooku je celkem chladná, ale pravá se výrazně zahřívá, a to především zespoda. Práce s notebookem na klíně tedy nebude, zvláště pokud bude zatížený, zrovna moc pohodlná.




Modrá = v klidu, červená = při zátěži



Spotřeba a výdrž na baterie


Nakonec se zaměříme na to, kolik si notebook při různém zatížení vezme šťávy a také jak dlouho nám vydrží na šestičlánkovou baterii Li-pol, která má průměrnou kapacitu 48 Wh. Nicméně procesory Ivy Bridge jsou úsporné a v klidovém režimu se projeví také technologie Optimus, která deaktivuje GeForce a ponechá zobrazení výhradně na integrovaném čipu.

Předem se chci ještě zmínit o úžasném softwarovém nástroji Power Manager, který nám má pomoci zkrotit spotřebu. Nastavit si můžeme všechny obvyklé věci jako funkci tlačítka Power, jas displeje, apod. Také se nám ukáže momentální spotřeba a to všechno je sice hezké, jenomže pouze tento program dokáže více než zdvojnásobit spotřebu klidového režimu. Z 8 wattů se tak rázem stane 18 i více, a to se do první hodnoty započítává ještě ztráta zdroje.


Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Výdrž
6:20
1:20
Spotřeba
8 W
40 W


Spotřeba v klidu je opravdu velmi umírněná, ovšem o to více se na ní ukáže sebemenší zátěž, kterou může vyvolat procesor nebo pevný disk a pak půjde i výdrž na baterie rapidně dolů.





V zátěži pak dosáhneme na 40 i více wattů, což velmi závisí na využití procesorových jader a také grafického čipu. Běžná zátěž je tak kolem 40 W a v náročných hrách 50 W, takže adaptér s výkonem 90 W musí bez problémů stačit.





reklama