reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ThinkPad Twist S230u: ultrabookový tablet

11.2.2013, Jan Vítek, recenze
ThinkPad Twist S230u: ultrabookový tablet
Nedávno jsme měli v recenzi hybrid tabletu a netbooku v podobě Acer Iconia Tab W510 a nyní si představíme jeho tradičněji pojatou alternativu v podobě konvertibilního notebooku ThinkPad Twist S230u. Ten slibuje podstatně vyšší výkon i slušný displej. A co dál?

Vnější zpracování


Víko i spodní část notebooku jsou v tomto případě vyrobeny z horčíkové slitiny a mají měkkou, gumovou povrchovou úpravu, díky níž je tmavě šedý povrch matný a nezvýrazňuje tolik otisky prstů. Při pohledu seshora nemůžeme přehlédnout mohutný kovový kloub, který jediný spojuje displej se základnou a navíc nemá tak jednoduché provedení jako klasické klouby, takže by měl být opravdu kvalitní a odolný. Dále tu máme logo Lenovo v jednom rohu, ThinkPad s červenou LED v tečce nad písmenem i v druhém rohu a co by zde snad ani být nemuselo, je lesklá lišta táhnoucí se kolem většiny obvodu displeje. Všimněte si také malých prohlubní u bočních hran, které poslouží k tomu, aby se displej po otočení a přiklopení k základně aretoval do správné polohy.




- klikněte pro zvětšení -


Spodní kryt základny je plochý stejně jako kryt displeje a osobně jsem byl v obou případech spokojen s tím, jak kryt odolává tlaku seshora. Dole narazíme pouze na čtyři malinké nožky, které zajistí jen malou škvíru, kudy bude moci vzduch proudit k otvorům chlazení. Pak tu máme tři důležité šroubky, jež Lenovo označilo výmluvnými piktogramy.




- klikněte pro zvětšení -


Dva uprostřed dokáží uvolnit klávesnici, díky čemuž se můžeme snadno dostat k části základní desky s procesorem a jeho chlazením a také se dvěma moduly mini PCIe - jeden WWAN a jeden WLAN. Na malém panýlku u hrany nalevo pak je osamělý šroubek, jenž střeží pozici disku, či v tomto případě SSD. Na rozdíl od operační paměti (kterou vyměnit či jen rozšířit v tomto případě nelze) bude výměna SSD hračka.





Na pravé straně notebooku při pohledu seshora máme tedy opět hned vepředu ona dvířka, pod nimiž je zasunuté klasické 2,5" SSD. Dále tu máme výdech chladicího systému, jenž se bude v podstatě starat jen o 17W procesor, takže se na něj nebudou klást zvláštní nároky. Za ním máme jeden ze dvou portů USB 3.0, pak mini DisplayPort a pak dle neklamné žluté barvy kulatý napájecí konektor. V samotné hraně displeje jsou však ještě dvě tlačítka, a to jednak zámek a pak hlavní vypínač. Jejich umístění je logické vzhledem k tomu, že při použití počítače jako tabletu by nám tlačítka nad klávesnicí byla na nic.





Levá strana notebooku pak nabídne zpočátku volný prostor, což se bude hodit levákům pro manévrování s myší. Až téměř od poloviny se objeví jedna 3,5mm zdířka pro headset, dále druhý port USB 3.0, za ním mini HDMI, RJ-45 gigabitového Ethernetu, čtečka karet SD, SDHC, SDXC, MMC, krytá zdířka pro SIM kartu, kdybyste měli zájem využít širokopásmové mobilní připojení k internetu a nakonec tu je otvor pro zámky Kensington.




- klikněte pro zvětšení -


Při pohledu zepředu a zezadu na nic zajímavého nenarazíme. Můžeme si ale lépe prohlédnout kloub displeje, jehož možnosti jsou daleko širší než u tradičních notebooků.




- klikněte pro zvětšení -



Vnitřek notebooku


Kloub nám totiž umožní rozevřít displej s kapacitní dotykovou vrstvou jednak do plných 180° a pak jej také otočit po směru hodinových ručiček kolem osy také o 180°, takže jej budeme moci přiklopit opět k tělu tak, aby displej mířil nahoru a z notebooku se stal (trošku přerostlý) tablet. V tu dobu se také zapne detekce polohy pro automatické nastavení orientace displeje, což můžeme stejně jako u jiných tabletů s Windows 8 vypnout. K tomu poslouží právě zmíněné tlačítko se zámkem, které je sice až nepříjemně blízko vypínači, ale to ostatně tak nevadí, neboť ten počítač jen uspí.




- klikněte pro zvětšení -


Rám displeje krom webkamery nese ještě tlačítko s logem Windows umístěné hned nad kloubem, které je dalším znakem, jaký najdeme i u klasických tabletů pro Windows 8. Jeho funkce je stejná, jakou má i klávesa Windows, čili v tomto systému přepíná mezi Start menu a naposledy otevřenou aplikací. Pak tu máme ve spodní hraně také dvě tlačítka pro úpravu hlasitosti a na půli cesty mezi oběma prvky je sotva viditelný senzor, který s příslušným zpožděním reaguje na změny úrovně okolního osvětlení a upravuje jas obrazovky. Displej je samozřejmě bezrámečkový, takže celý jeho sklo je z jednoho kusu a jde o Gorilla Glass od Corning, což je nutný předpoklad k tomu, abychom mohli dobře využívat dotyková gesta systému Windows 8.





Základna samotná je pak již velmi jednoduchá a obsahuje jen klávesnici, touchpad a trackpoint. Nejsou zde žádné jiné prvky, které bychom stejně v režimu tabletu nemohli využít. Klávesnice samotná je typu Chiclet a její zpracování je stejné jako u jiných notebooků Lenovo. Moc se mi u ní nezamlouval lesklý podklad kláves a vzhledem k tomu, že hned pod ní je obnažena základní deska s nejdůležitějšími hardwarovými komponentami, je tedy celkem jasné, že jeden neopatrný pohyb se šálkem kávy by mohl celý notebook poslat do křemíkového nebe. Klávesnice sice je označena za "Spill-resistant", jenže to pouze znamená, že ona samotná odolá polití a pokud se tekutina dostane mimo ni, tedy skrz okolní spáry, snadno nateče dovnitř notebooku.





Trackpoint netřeba ani popisovat, protože je zde ve své tradiční podobě a samozřejmě funguje skvěle. To samé se dá říci i o vícedotykovém touchpadu vybaveném jedním hardwarovým tlačítkem schovaným pod spodní hranou. Plocha je velmi příjemná na dotyk a prsty po ní snadno kloužou, ovšem mohla by být o něco větší. Ovšem to se dá vzhledem k přítomnosti dotykového displeje a trackpointu navrch omluvit.





Nakonec nahlédneme pod klávesnici a přesvědčíme se, že s trochou snahy bychom si mohli tímto způsobem sami pročistit chlazení, ovšem jinak tu není v podstatě nic, čím by se uživatel mohl zabývat.




- klikněte pro zvětšení -



reklama