reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ThinkPad Twist S230u: ultrabookový tablet

11.2.2013, Jan Vítek, recenze
ThinkPad Twist S230u: ultrabookový tablet
Nedávno jsme měli v recenzi hybrid tabletu a netbooku v podobě Acer Iconia Tab W510 a nyní si představíme jeho tradičněji pojatou alternativu v podobě konvertibilního notebooku ThinkPad Twist S230u. Ten slibuje podstatně vyšší výkon i slušný displej. A co dál?

LCD displej


ThinkPad X1 Carbon je vybaven 12,5" displejem typu IPS, jenž je krytý odolným sklem Gorilla Glass s antireflexním povrchem, který prý nemá tolik zvýrazňovat otisky prstů. K tomu mohu jenom říci, že časem se ušmudlá všechno. Rozlišení 1366 x 768 je na takto velký displej ještě dobré a samozřejmostí je LED podsvícení, jež nám nabídne jas 300 nit (můžeme nechat regulovat automaticky dle čidla), přičemž kontrast je dle specifikací 500:1.




- pohled zpříma -


Displej je také dotykový, přičemž zvládne detekovat až pět prstů najednou a pravdou je, že pokud za sebou nemáte zrovna stěnu osvětelnou sluncem a u počítače nebaštíte větrník, otisky prstů a šmouhy po nich neuvidíte. Přesto se však lesklá vrstva projeví, a to především tehdy, když se na displej nedíváme zpříma. Tehdy nám jinak velmi pěkné a živé barvy tohoto displeje poblednou, klesá jas a začne se v něm viditelněji odrážet okolí.




- pohled z boku - foceno stejným časem jako pohled zpříma -


Jinak ale nedochází k deformaci barev jako u TN, takže stále jde o daleko lepší obraz. Jas je také velmi slušný i na práci v prosluněné místnosti, i když matná antireflexní vrstva by pro to byla lepší. Jde ale o Gorilla Glass, takže zřejmě není jiné volby.




- pohled zespoda -


V poslední době se tedy již objevuje více a více notebooků vybavených lepšími displeji, i když jde spíše o nějaké speciální kousky. Ale doufeme, že ty budou hrát roli trojského koně a propašují displeje IPS a podobné i mezi klasické notebooky.


Webkamera


Lenovo nám pro obsluhu webkamery nenabídne nic, ovšem Windows 8 už mají připravenou vlastní aplikaci Camera, která je jednoduchá a pracuje dobře.





Zachycená fotografie byla pořízena ve zšeřelé místnosti, takže se na ní už velmi podepsal šum. Nicméně obraz měl i v tu dobu velmi slušnou obnovovací frekvenci a ani tak se v něm neztrácely detaily a barvy odpovídaly skutečnosti. Kamera je tedy velmi dobře použitelná a dobře volí rovnováhu mezi kvalitou obrazu a obnovovací frekvencí.


Zvukový systém


O zvukovou reprodukci se postarají dva reproduktory, jejichž umístění nebylo přesně patrné. Pravděpodobně se skrývají v oblasti klávesnice někde pod základní deskou, takže hrají přes samotnou klávesnici, ale také v podstatě všemi škvírami v těle notebooku. Ono také vhodně umístit reproduktory do takovéhoto zařízení není zrovna snadný úkol a je jen dobře, že budou hrát takto "všesměrově".

Bylo až překvapivé slyšet, jakou mají sílu, což je jejich hlavní přednost. Jinak ale od nich pochopitelně nehledejme vysokou kvalitu přednesu, i když bych si dovolil tvrdit, že patří mezi to lepší a minimálně se vyrovnají řadě notebooků prezentovaných jako multimediální či herní. Zvuk je ale znatelně zkreslený a plochý a basy velmi slabé, s čímž se musíme smířit v podstatě u všech notebooků.


Ergonomie


Z hlediska ergonomie je na tomto notebooku nejzajímavější otočný kloub, který umožní celou řadu různých způsobů využití. Obrazovku si můžeme v případě potřeby jednoduše natočit (ovšem pouze po směru hodinových ručiček), takže leckdy nebude třeba přesouvat celý notebook.




- klikněte pro zvětšení -


Dále jej můžeme nechat rozevřený a postavit na hrany, i když na to není zrovna dělaný a stejně tak bude možné jej takto postavit na výšku, jen ne zrovna na pravou hranu základny, kde je výfuk chlazení. Obrazovka pak sama dokáže automaticky změnit svou orientaci. A samozřejmě, jak ukazuje spodní fotografie, lze jej použít jako prostý tablet, přičemž zde nechybí ani příslušné tlačítko Windows, nastavení hlasitosti zvuku a tlačítko pro vypnutí automatického natáčení obrazovky, tedy funkce známé z klasických tabletů. Přesahující část základny pak dobře poslouží k tomu, abychom měli tablet za co chytit. Přeci jen hmotnost přes 1,5 kg je znát, takže jej jen těžko chytíme mezi dva prsty.




- klikněte pro zvětšení -


Co se týče rozložení portů situace je dobrá. Napravo a ni nalevo nám vepředu nemá co vadit, ovšem praváci na tom budou přeci jen lépe, i když takový napájecí konektor by mohl překážet. Nicméně i tak by se některé prvky (třeba zrovna napájení) mohly přesunout na zadní část základny, kde je pro to místa dost. Je ale jasné, že při tak rozmanitých možnostech způsobu využití se vždy najde něco, co by se mohlo udělat lépe a zde také více než kde jinde záleží na osobních preferencích.




- klikněte pro zvětšení -


Pochvalu si Lenovo také zaslouží za ovládací prvky, kam patří klávesnice, touchpad, trackpoint a dotyková obrazovka. Žádný z nich nepředstavuje slabinu a všechny jistě najdou své využití.

reklama