reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ThinkPad X230: kvalita na cesty

30.11.2012, Jan Vítek, recenze
ThinkPad X230: kvalita na cesty
Letos v létě si Lenovo připravilo novou generaci notebooků ThinkPad, mezi nimiž figuruje také ultramobilní model X230 s 12,5" obrazovkou. Právě ten bude předmětem dnešní recenze včetně příslušné dokovací stanice a těšit se můžeme i na displej typu IPS.

Použitý hardware


Notebook ThinkPad X230 v této konfiguraci nabídne dvoujádrový procesor Intel Core i7-3520M z generace Ivy Bridge, který pochopitelně podporuje Hyperthreading, takže se tváří jako čtyřjádrový. Jeho základní frekvence je sama o sobě dost vysoká, ato 2,9 GHz, což je důležité, protože u mobilních procesorů bývá účinek Turbo Boost ošemetný. Ten by měl v ideálním případě nastavit frekvenci až na 3,6 GHz.





Dále tu jsou 4 MB paměti Smart Cache, každé jádro pak má k dispozici 256 kB L2 cache a k tomu ještě 2x 32 kB instrukční a stejně tolik datové L1 cache. Za to vše budeme platit spotřebou 35 W, která platí i pro níže zmíněné jádro Intel HD Graphics 4000 a jeho 16 shaderů.

Podpora technologií a instrukcí je u procesoru Core i7-3520M na výši. Jedná se o procesor patřící do edice vPro, nechybí mu pokročilá virtualizace VT-d (natož pak VT-x), Intel TXT pro zabezpečení a také akcelerace šifrování dat pomocí AES-NI. Power Manager od Lenova pak dokáže zapnout funkci Turbo Boost +, po čemž se ihned bez ohledu na zátěž spustí ventilátor na plné otáčky. Další rozdíly nebyly moc patrné, protože bez Turbo Boost + procesor při zátěži jedním threadem pracoval stabilně na 3400 MHz, zatímco s touto funkcí zapnutou si občas sáhnul na 3600 MHz. Při zátěži čtyřmi thready jsem už rozdíl nepozoroval ani u frekvence, ani u hlučnosti.





Procesor podporuje paměti DDR3 pracující na frekvenci až 1600 MHz, čehož Lenovo využilo a nastavilo oba moduly Samsung na tuto frekvenci při dvoukanálovém přístupu a časování 11-11-11-26-1T.





Grafický subsystém je v tomto případě tvořen z grafického jádra Intel HD Graphics 4000, které již nabídne na svůj typ integrovaných čipů celkem slušný výkon díky 16 shaderům. Dle specifikací je jeho základní frekvence 650 MHz a maximální dynamická vysokých 1,25 GHz. Podporuje všechny moderní funkce a technologie firmy Intel, čili Quick Sync Video, InTru 3D, Insider, Wireless Display, Flexible Display Interface (Intel FDI) a Clear Video HD.





A nakonec tu máme jako poslední hlavní komponentu, a to SSD Intel s označením SSDSC2BW180A3L. Dle toho i dle pohledu na samotné SSD jde o Intel SSD 520 Series v klasickém 2,5" kabátku s rozhraním SATA 6 Gbps. Jedná se o model založený na notoricky známém kontroleru SandForce SF-2281 a 25nm pamětech MLC. Na jeho výkon se můžete podívat v této recenzi.


Instalovaný software


Operační systém Microsoft Windows 7 Professional SP1 64bit byl doplněn především o firemní software Lenova, pokud nepočítáme zkušební verzi Microsoft Office 2010, ovladače a nějaké obvyklé a volně stažitelné doplňky jako prohlížeč Google Chrome či Security Essentials od Microsoftu.




Simpletap - klikněte pro zvětšení -


Pak je tu také rozhraní Simpletap, což je dlaždicový systém na motivy rozhraní Metro. Ten po stisku tlačítka nad klávesnicí zabere celou plochu obrazovkou připomínající nabídku dotykového tabletu. Sem si můžeme sami dát přímé odkazy na nejpoužívanější služby, aplikace, webové stránky, apod.





A samozřejmě nechybí ani ThinkVantage Tools sloužící pro správu celého počítače a jeho zdrojů, řešení problémů, aktualizaci a tak dále.


reklama