reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ThinkPad X230: kvalita na cesty

30.11.2012, Jan Vítek, recenze
ThinkPad X230: kvalita na cesty
Letos v létě si Lenovo připravilo novou generaci notebooků ThinkPad, mezi nimiž figuruje také ultramobilní model X230 s 12,5" obrazovkou. Právě ten bude předmětem dnešní recenze včetně příslušné dokovací stanice a těšit se můžeme i na displej typu IPS.

Teploty a hlučnost


Nyní se podrobněji zaměříme na teploty různých částí notebooku a také jeho hlučnost. V klidovém provozu je tento notebook velmi tichý až neslyšný - to kvůli tomu, že notebook se nesnaží dostat teplotu na co nejnižší úroveň - a o moc horší to není ani v zátěži. Na chlazení a jeho hlučnost bychom si tedy rozhodně neměli stěžovat a jak je to s teplotami? Máme tu procesor s integrovanou grafikou a SSD, takže je jasné, že relevantní je pouze měření teploty procesoru.

Teploty byly měřeny ve 22°C okolním prostředí s použitím aplikací Core Temp, Speedfan a GPU-Z pro měření a Prime95, 3DMark Vantage a PCMark pro zajištění zátěže. A zvláště při zátěži procesoru a grafiky jsme tento notebook nešetřili, protože tehdy procesor a GPU vytížil 3DMark a o zbylý dostupný výkon procesoru se postaral Prime95. Hodnota T Junction pro tento procesor je 105 °C, což vypadá jako dostatečně vysoká hodnota na to, abychom se museli obávat přehřátí. Nicméně Lenovo X230 nechává teploty vylézt klidně až k 90 °C a nedělá si s tím hlavu, i když jeho ventilátor by nejspíše mohl ještě více popohnat své otáčky.


Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
45 °C
90 °C
GPU
-
-
HDD
-
-


Podívejme se nyní tedy na dva obrázky znázorňující povrchové teploty v klidu (modře) a v zátěži (červeně). Ty byly měřeny jednak na displeji, klávesnici (levé a pravé straně), vedle touchpadu v místech pro položení zápěstí, u výdechu chlazení...




Modrá = v klidu, červená = při zátěži


...a nakonec na spodní straně notebooku. Klávesnice, opěrky zápěstí a ani spodní část notebooku se nepřehřívá, takže byste neměli při práci na cestách pociťovat nepohodlí dané přílišně zahřátým šasi. K dobrému chlazení také přispěje to, že notebook může nasávat čerstvý vzduch z více různě umístěných průduchů.




Modrá = v klidu, červená = při zátěži



Spotřeba a výdrž na baterie


Nakonec se zaměříme na to, kolik si notebook při různém zatížení vezme šťávy a také jak dlouho nám vydrží na šestičlánkovou baterii Li-ion se slušnou kapacitou 63 Wh (11,1 V / 5,16 Ah). Ta by skutečně mohla zajistit velmi dlouhou výdrž, takže jak jsme na tom?


Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Výdrž
8:05
2:50
Spotřeba
8 W
23 W


Dle očekávání je výdrž skutečně velmi dlouhá, protože při minimálním využití dokáže tento notebook pracovat přes osm hodin a to ani nemusíme vypínat vše, co vypnout jde a není třeba snižovat jas obrazovky na minimum. Na dosažení oněch proklamovaných téměř deseti hodin bychom ale už opravdu museli povypínat vše, co jde, snížit jas na minimum a hlavně na notebook nesahat. Ale to by nám pak k ničemu nebyl.

V reálném prostředí při surfování po webu, psaní textů a podobně se pak můžete připravit na výdrž kolem 6 hodin, což je skutečně velmi dobré. Za to bezpochyby může také fakt, že i při nárazové potřebě výkonu spotřeba nevzroste na desítky wattů jako u klasických desktopových procesorů, ale spíše na 15 - 20 wattů, což lze akceptovat.







reklama