reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba OCZ VX500: mainstream s MLC

7.3.2017, Jan Vítek, recenze
Toshiba OCZ VX500: mainstream s MLC
Od Toshiby jsme získali pro test VX500, novou řadu SSD založenou na 15nm pamětech MLC NAND Flash. Nepůjde tak o nejlevnější modely s pomalými paměťmi TLC, a tak můžeme očekávat slušný výkon, ale také vyšší cenu.

Závěrečné hodnocení


Společnost Toshiba si pro nás připravila mainstreamové SSD OCZ VX500, které je nabízeno v kapacitách od 128 GB do 1024 GB. My jsme si mohli vyzkoušet 256GB model. Všechny jsou založeny na firemním kontroleru TC358790 a 15nm pamětech (MLC) Multi-Level Cell, přičemž pouze 1TB model má mít DRAM buffer.



Server Anandtech také tvrdí, že série VX500 využívá SLC cache pro zrychlení zápisu dat, ale naše test nic takového neprokázaly. Výkon při zapisování neklesl náhle a po zápisu několika gigabajtů, ale postupně během zápisu desítek gigabajtů dat, což na SLC cache neukazuje. I nejnáročnější konfigurace testů ATTO a CrystalDiskMark s 32 GB vyhrazeného prostoru neukázaly problém se zápisem. Pokud se tedy nechystáte na VX500 často ukládat desítky i stovky gigabajtů dat na jeden zátah, nemusíte zpomalující se zápis řešit. Nehledě na to, že VX500 není vzhledem k životnosti buněk zrovna vhodné zařízení pro takové úkoly.

Co se týče výkonu celkově, VX500 je na tom podobně jako jiná moderní SSD. Existují rychlejší i pomalejší prodávané modely pro rozhraní SATA 6 Gb/s a dnes se ostatně výkon skloňuje především v případě M.2 SSD pro PCIe. Klasické rovinné 15nm paměti zde mají také průměrnou životnost dávající nám dle záruky jistotu alespoň 600 přepisů každé buňky. Firmware a S.M.A.R.T. nám ale bohužel nenabídne krom procentuálního sledování kondice žádné podrobné údaje o celkově zapsaných datech.

Celkově jsou VX500 skutečně mainstreamová SSD, jimž však nedělá čest nabídka českých obchodů. V nich totiž nejsou moc rozšířené a cena téměř 3900 Kč za 256GB verzi odpovídá 250GB modelu Samsung 850 PRO.
 
English translation of the conclusion
Toshiba sent us their mainstream SSD OCZ VX500 which is available in four different versions with capacities from 128 GB to 1024 GB. We have tested their 256GB version that is as well as the others based on proprietary controller TC358790 and 15nm MLC memory, while just the 1TB version also has a DRAM buffer.

The Anandtech also assert that VX500 line uses SLC cache in order to enhance its writing speed, but our tests did not show anything of the sort. Writing speed did not drop suddenly after a few gigs of write, but rather gradually during tests using tens of gigabytes, which really does not indicate the presence of a small SLC cache. Even the most demanding setting of ATTO and CrystalDiskMark with total length of 32 GB did not show any problems with writing speed. So, if you do not want to use your SSD for frequent writing of tens or even hundreds of gigabytes at once, you should not worry about that. Not to mention that the VX500 is not the right medium for such tasks with respect to its write endurance.

Considering the overall performance, VX500 is on par with many other modern SSDs. There are faster and slower models for the SATA 6 Gb/s interface. For that matter, performance is nowadays an issue rather for M.2 SSDs for PCIe. Classic planar NAND Flash memory has in this case also an average write endurance and according to the specs we can expect at least 600 P/E cycles. However, the firmware, nor the S.M.A.R.T. offer a detailed overview of the drive condition except the health scale.

The VX500 are truly mainstream SSDs for common PC builds or notebooks. The only real problem here are the high prices in Czech shops which are on par with models such as Samsung 850 PRO.
 
 

Plusy


+ Syntetický výkon
+ Kovové tělo
+ Acronis True Image 2016 zdarma


Minusy


- Klesající výkon při zápisu velkých objemů dat
- Ceny v českých obchodech
 
 
Za zapůjčení 256GB Toshiba OCZ VX500 děkujeme společnosti Toshiba.
 
 
Cena s DPH v době testování: 3 900 Kč



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte SSD Toshiba OCZ VX500 ?
V anketě šlo hlasovat od 7.3.2017 do 28.2.2018. Počet hlasujících: 6
Výborné0 %
Průměrné67 %
Špatné33 %
reklama