reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba Satellite A200 - originalita do 30.000,-

9.7.2007, Josef Brož, recenze
Toshiba Satellite A200 - originalita do 30.000,-
Toshiba Satellite A200 náleží do střední kategorie notebooků. Nabízí multimediálně orientovaný systém s dvoujádrovou architekturou, samostatným grafickým jádrem NVIDIA a dostatkem diskového prostoru. Zajímavostí je v této kategorii netradiční design, dual mode touchpad a podpora Wi-Fi Draft-N.
Toshiba Satellite A200 je vybavena inovovanou verzí procesoru Core Duo T2400. Jedná se o výše taktovaný procesor s označením T2450. Podobně jako ostatní procesory první generace je T2450 vyráběn 65 nm technologií. Od ostatních procesorů se však liší vyšším taktem jader - 2,0 GHz a nižší FSB - 533 MHz. Vyšší frekvence bylo dosaženo zvednutím hodnoty multiplikátoru na 15 x FSB 133(533) = 2,0 GHz. Komunikaci mezi jednotlivými částmi hardware zajišťuje čipová sada Intel Calistoga i945PM. Vyrovnávací paměť L2 cache s kapacitou 2 MB je sdílena současně oběma jádry procesoru.


Předchůdce T2450 procesor T2400 (ilustrační fotografie)

V základní sestavě je Toshiba dodávána s jednou 1024 MB DDR2-667 pamětí (časování 5-5-5-15). Paměťový řadič však pracuje pouze na frekvenci 533 MHz (4-4-4-12 ). Dvoukanálový 128bitový režim pamětí není podporován. Prostor s rozšiřujícími sloty je velmi dobře přístupný a rozšíření pamětí nepředstavuje větší problém. Čipová sada umožňuje pracovat s maximální kapacitou až 4 GB.


DDR2 paměti v Toshiba Satellite A200

Spodek notebooku tvoří velmi silný plast, který dále umocňuje robustnost provedení přístroje. Bohužel podrobnější pohled do útrob notebooku nemohu nabídnout; nepodařilo se mi přístroj rozdělat.


Grafické jádro GeForce Go 7300


V poslední době se stále častěji setkáváme s mobilními grafickými jádry společnosti NVIDIA. Po stránce výkonu je grafika GeForce Go 7300 naprostým low endem mezi samostatnými grafickými čipy (záměrně pomíjím integrovaná řešení typu GeForce 6100 ). Jen pro zajímavost - předchozí model Satellite A100 byl vybaven grafikou ATI Radeon Mobility X1600. V tomto ohledu vypadá použití GeForce Go 7300 jako krok zpátky.


nVIDIA GeForce Go 7300 (ilustrační fotografie)

Nejslabší zástupce „sedmičkové“ řady využívá sběrnici PCI Express ×16. Grafické jádro pracuje na frekvenci 350 MHz a disponuje 128 MB DDR2 paměti s taktem 350 MHz. V případě nedostatku vlastní paměti, lze s pomocí technologie TurboCache sdílet volnou kapacitu z operační paměti. Jádro proto může pracovat až s 256 MB. Grafické jádro vyrobené 90nm výrobním procesem využívá Vertex Shader 3.0 model s 4 pixel pipelines a 3 vertex shadery. Výkon GeForce Go 7300 je dnes již poněkud nedostatečný, podobně jako např. konkurenčního čipu ATI Radeon X1300. Přesto, za cenu určitých kompromisů, lze hrát moderní hry typu Company of Heroes nebo Stalker.


LCD panel


Notebook disponuje širokoúhlým TFT displejem s úhlopříčkou 15,4“ s rozlišením 1280 x 800 pixelů. Podle specifikací je panel vybaven technologií TruBrite, která zajišťuje vysoký jas a ostrý obraz. Pod tímto marketingovým pojmem se skrývá tradiční "glare" - leštěná povrchová úprava displeje. V praxi mne však parametry tohoto panelu příliš nenadchly. Displej působil poněkud mdlým dojmem a barvy jakoby mírně "plavaly".


Displej Toshiba Satellite A200

Horší než současný průměr byly rovněž pozorovací úhly panelu. Pokud sledujete displej pod úhlem 45°, dochází k patrné deformaci barevných přechodů. Poměrně citelně klesá kontrast a slábne i intenzita jasu, nemluvě o barevných přechodech, které postupně ztrácí svoji plynulost. Velmi markantní je tento jev u červených odstínů.


Vertikální pozorování - testovací obrazec 45°

Při úhlu pohledu kolem 45° horizontálně dochází k mírnému poklesu kontrastu. Pokud se však úhel pozorování dále zvyšuje, nastává problém s plynulostí barevných přechodů. Horizontální pozorovací úhel je o něco lepší než vertikální, neboť při výrobě panelu byla použita TN technologie .


Horizontální pozorování - testovací obrazec 45°

Duhový přechod je ve srovnání s konkurenčními modely poměrně mdlý. Do jisté míry to způsobuje přehnaně lesklý povrch displeje. Na testovaných obrazcích není naštěstí patrné proužkování. V mezích subjektivního pozorování nemám žádnou výhradu k odezvě panelu. Hry lze hrát bez viditelného rozmazávání nebo rozdvojování hran. Díky úhlopříččce a poměru stran 16:10 lze panel používat také ke sledování filmů.


Barevný přechod


Zvuk

Již u předchozího modelu Satellite A100 jsem chválil vynikající zvuk. Nový model Toshiby, přestože nevyužívá reproduktory značky Harman Kardon, opět nabízí nadprůměrně kvalitní reprodukci. Na široké základně nemuseli vývojáři řešit problémy s nedostatkem místa, a proto použili dostatečně velké reproduktory. Vlastní ozvučení zajišťuje čip Realtek ALC862 integrovaný v jižním můstku čipové sady Intel 82801GBM ICH7-M. Zesilování zvukového výstupu je realizováno pomocí potenciometru nebo speciální funkce touchpadu. Změnu hlasitosti zobrazuje OSD hlášení přímo na displeji.



Ovládání hlasitosti

Multimediální využití notebooku dále rozšiřuje integrovaná webkamera, kterou tradičně najdete v horní částí panelu. Parametry kamery jsou perfektní - rozlišovací schopnosti kamery dosahuje 1,3 Mpix. Snímání obrazu je velmi rychlé a plynulé. Použití kamery usnadňuje i dokonale zpracovaný ovládací software Chicony Camera Assistant Software.


Webkamera a "opičí " test

Pevný disk a optická mechanika


Toshiba patří mezi největší výrobce mobilních pevných disků. Bylo by proto s podivem, kdyby se v útrobách notebooku otáčely plotny jiné značky. Notebooky Toshiba řady Satellite A200 jsou dodávány s disky o kapacitě 120 a 250 GB. V případě Toshiby Satellite A200 se jedná o 5400 otáčkový SATA model s označením TOSHIBA MK1637GSX. Kapacita pevného disku je 160 GB. Výrobce uvádí velmi nízké přístupové doby kolem 12 ms. V praktických testech jsme však dosáhli hodnot kolem 16-17 ms. Pevný disk disponuje vyrovnávací pamětí o velikosti 8 MB. Spotřeba 2,5“ disku se pohybuje kolem 2,2 W. Hlučnost tohoto modelu dosahuje 25-28 dBA. Velmi dobrá je i vysoká odolnost proti otřesům, až 325 G za chodu, respektive 850 G v klidu (v délce trvání 1 ms).


Pevný disk TOSHIBA MK1637GSX

V oblasti optických mechanik spolupracuje Toshiba se společností Samsung (tzv. korporace Toshiba Samsung Storage Technology). Vestavěná optická mechanika proto nese označení TSSTcorp CD/DVDW TS-L632D. Notebook umí zapisovat nejen na DVD±RW média, ale podporuje i čtení dvouvrstvých DVD±R DL disků. Zápis na DVD±R média probíhá 8rychlostně, přepis DVD+RW 8x a DVD-RW 6rychlostně. Z dvouvrstvých médií umí mechanika pouze DVD+R DL. Zápis a čtení DVD-RAM není podporováno. Média CDR a CDRW jsou zapisována 24x. Kvalitu zápisu zajišťuje technologie buffer underrun a 2 MB buffer.


DVD±RW mechanika
reklama