reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TP-Link TL-SC4171G: 360° dozor

26.8.2011, Jan Vítek, recenze
TP-Link TL-SC4171G: 360° dozor
Na závěr letních prázdnin si předvedeme jeden z nových produktů z oblasti IP kamer určených pro sledování a zabezpečení interiérů. Model TP-Link TL-SC4171G se může pochlubit otočným objektivem a schopností pracovat i v noci.

Kamera a její zpracování


Tělo kamery TP-Link TL-SC4171G je vyrobeno z čistě bílého plastu, díky němuž se snadno ztratí ve stěně či na stropě, pokud má samozřejmě stejnou barvu. Provedení není odolné vůči mechanickému poškození ani povětrnostním vlivům, s čímž musíme počítat. Ono také udělat mechanicky odolnou kameru s otočným objektivem by nebylo zrovna jednoduché a především ani levné.



Celá IP kamera je v podstatě jedna otočná kupole na pevném základu, který bude buď přimontován na stěnu, nebo bude sedět na stole či na jiné rovné ploše. Plastové části vypadají pevně a nikde ani pod tlakem nic nevrže a neprohýbá se, ale mohly by lépe lícovat. Výrobce také udává, že tuto IP kameru nemáme vystavovat přímému slunečnímu světlu, nadměrné vlhkosti (třeba v kuchyni či koupelně), nemáme ji dávat blízko topicím tělesům a jiným zdrojům tepla a ani blízko mobilním telefonům.



Základna spojená ze 2 částí má na sobě 2 modré LED kontrolky signalizující zapnuté napájení a aktivní síťové připojení (druhá se zapnutým Wi-Fi svítí červeně). U těchto kontrolek lze očekávat, že je budeme moci deaktivovat, aby na sebe kamera zbytečně neupozorňovala. V zadní části pak máme pohromadě všechny konektory. Směrem zleva jde o napájecí konektor pro 12 V, hned u něj je zapuštěné malinké tlačítko Reset pro obnovení továrního nastavení, dále šroubovací konektor pro Wi-Fi anténu a pod ním 3,5mm audio vstup a výstup, pak nesmí chybět Ethernetový RJ-45 a nakonec čtyři I/O piny pro zapojení alarmů (vstup a výstup).



Objektiv této kamery sedí v motorizované otočné kupoli, která se stejně jako věž tanku umí otáčet kolem dokola v téměř plném rozsahu. To bude stačit na to, aby se kamerka mohla rozhlížet do všech stran a pak může zdvihat objektiv v rozsahu 125 °, díky čemuž se může "koukat" přímo nad sebe i pod sebe. Vidět tak můžeme veškeré okolí IP kamery, tedy až na to, které je stíněno její základnou. Takže pokud bude kamera přimontována na stropě nebo na stěně, tak v podstatě neexistuje směr, kam by se nemohla zaměřit.



Kupoli lze snadno natočit ručně, aniž bychom se museli bát o motorky či mechanismus kamery. Ona sama se pak po vypnutí stejně jako jiné podobné modely zkalibruje tím, že se otočí do krajní polohy v obou směrech a následně se vrátí tak, aby objektiv směřoval rovně a ve směru obou modrých kontrolek. Nakonec si můžete všimnout 12 přisvětlovacích IR diod pro noční osvětlení scény, které bude pro člověka neviditelné (tedy až na malé kolečko červených teček kolem objektivu) a přímo pod objektivem je také integrovaný mikrofon. Ten zajistí obousměrnou (plně duplexní) komunikaci, takže si můžeme díky této IP kameře třeba zavolat domů.
reklama