reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Trio herních klávesnic v akci

17.2.2010, Jan Vítek, recenze
Trio herních klávesnic v akci
V rámci našeho dvouměsíčního tématu o doplňcích k počítačům, kam patří samozřejmě také periferie, si představíme tři herní klávesnice, jež by měly patřit mezi to nejlepší, co nám mohou výrobci nabídnout. Představí se tak modely firem Logitech, Roccat a Razer.

Instalace


Razer nás po instalaci softwaru vyzývá k registraci našeo produktu, díky níž dostaneme další dva měsíce záruky, včasné informace o nových produktech a aktualizacích, speciální nabídky a příležitosti zúčastnit se soutěží. Nakonec nám slibuje herní tipy a strategie od sponzorovaných hráčů.



A pak nás v dalším okně Razer láká k instalaci služby Raptr, díky níž získáme přehled, kdo z dalších příhlášených lidí je online. My se ale podíváme na samotný software.




Ovládací software


Software pro Razer Lycosa nás uvítá obrazovkou s fotografií klávesnice, jíž si ale budeme všímat později. Úplně nahoře máme možnost změnit styl podsvícení klávesnice, jenž je trojí - vypnuté, zapnuté a vysvícené pouze klávesy A, S, W a D. Vedle pak je volba multimediálního přehrávače pro dotyková tlačítka. Na výběr je Windows Media Player, iTunes, Real Player a Winamp. Dole si pak můžeme třeba deaktivovat funkci automatického přepínání profilů.


- klikněte pro zvětšení -

Profily na nás vypadnou po stisknutí tlačítka Profile Selection a je jich celkem deset, jež můžeme mít aktuálně na výběr. Ke každému si můžeme vybrat název a připadně program, po jehož spuštění se klávesnice případně do vybraného profilu přepne. Zde je vše jasné. Až manuál nám ale prozradí, že mezi profily se automaticky nejlépe přepneme pomocí stisku loga Razer v dotykové části a současně kláves F1 až F10. Třetí možností je naprogramovat si jinou klávesu k přepnutí na jiný profil.



Pokud si myší na obrázku klávesnice vybereme některou klávesu (mimo dotykových tlačítek), vypadne na nás okno Macro Key Functions. To vypadá následovně:


- klikněte pro zvětšení -

V levé polovině si klasicky pomocí tlačítka Record budeme tvořit makra. Prodlevy se zaznamenávají automaticky, nebo si je můžeme nasázet dle libosti sami. Makro se pak může chovat třemi způsoby - buď proběhnout pouze jednou, nebo se opakovat po dobu stisku klávesy, nebo se opakovat, dokud nestiskneme jinou klávesu. Vedle je pak obrázek přední části myši a s jeho pomocí do maker vkládáme stisk jednoho z tří hlavních tlačítek. A jak si můžete prohlédnout obrázek příkladu makra, to se nezobrazuje vůbec přehledně, i když jde o prosté stisky kláves SHW.

V pravé části okna máme ostatní možnosti. Jednak to jsou jednoduché příkazy jako vyjmout, kopírovat, uložit, nový, atp. Pak tu jsou další příkazy jako zavřít okno, spustit explorer, zamknout PC a další. Další dialog dovoluje vybrat aplikaci, jež se po stisku tlačítka spustí a nakonec tu je možnost změny profilu, a to buď nastálo, nebo jen po dobu stisku tlačítka.

Tato klávesnice tedy nabízí podobné možnosti jako ostatní, jenže ty mají oproti Razer Lycosa něco navíc - příslušná speciální tlačítka. Tady se o vše stará pouze software, jenž normálním tlačítkům, která již svůj účel mají, přiřazuje speciální funkce. Nejsem si jistý, zda to je správná cesta.

reklama