reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Trio herních klávesnic v akci

17.2.2010, Jan Vítek, recenze
Trio herních klávesnic v akci
V rámci našeho dvouměsíčního tématu o doplňcích k počítačům, kam patří samozřejmě také periferie, si představíme tři herní klávesnice, jež by měly patřit mezi to nejlepší, co nám mohou výrobci nabídnout. Představí se tak modely firem Logitech, Roccat a Razer.

Roccat Valo


Posledním představeným produktem je klávesnice Roccat Valo, která to s programovatelnými klávesami myslí skutečně vážně a jenom těch základních M-kláves nabízí celkem 28. Výrobce se její výjimečnost snaží ukázat už na balení - pěkné papírové krabici s černým matným povrchem, jež má po stranách zasunuty rovněž černé polystyrénové bloky, aby se předešlo poškození při přepravě. To jediné by nás také mělo na balení zajímat.



Co se týče základních technických specifikací, pak ty nejlépe ukáže následující tabulka:

Model
Roccat Valo
Rozměry
495 x 200 x 20 - 28 mm
Hmotnost
1330 g
Materiály
černé matné plasty
Rozhraní
USB 1.1
USB hub
1x USB 1.1
Audio
sluchátka, mikrofon
Speciální klávesy
48 kláves, z toho 7 multimediálních tlačítek
Displej
65 x 15 mm, modré podsvícení
Podsvícení
modré

Specifikace vyčtené z tabulky však nepoví vše o schopnostech Roccat Valo, takže si o ní povězme něco více. Výrobce nám dává jednak možnost výměny standardních černých kláves M za odlišně zbarvené, což má ulehčit orientaci mezi takovým množstvím funkcí, které si klávesnice dokáže zapamatovat díky 2MB interní paměti. Klávesy jsou také podsvícené modrým světlem s měnitelnou intenzitou, přičemž se dočkáme také české verze, což u podsvícených klávesnic nebývá vždy pravidlem.

Dále dle specifikací budeme moci využít celkem 41 kláves pro účel práce s makry (podobně jako u modelů Logitech G lze makra nahrávat i v akci bez doprovodného software), k čemuž přísluší dalších sedm tlačítek s multimediálními a jinými funkcemi. Rovněž možnost připojení sluchátek, mikrofonu a dalšího USB zařízení se hodí, i když audio je zde průchozí, takže na vše nebude stačit jeden přívodní USB kabel, ale ještě audiokabely. Na druhou stranu není nutné do systému instalovat žádné další ovladače pro tyto funkce. Co je však jasná nevýhoda - jeden palubní USB je pouze verze 1.1, takže se nehodí pro připojení datových zařízení (a když, tak pouze pro přenášení malých objemů dat). Podpora pouze standardu USB 1.1 je v dnešní době poněkud zvláštní, ale to si stejně ověříme v kapitole se zkušenostmi z provozu. A samotná klávesnice ještě k provozu potřebuje energii z dvou portů.

Co se týče profilů, pak nastavit si jich můžeme až pět včetně jednoho tzv. Profile-2-Go, nabízen je i dodávaný externí mikrofon v podobě modulu pro zapojení do bočního konektoru a vedle toho i modře podsvícený displej schopný informovat třeba o zátěži procesoru nebo došlých e-mailech. Valo toho tedy nabízí dost, ale nyní se zaměřme na jeho zpracování.


Provedení klávesnice


Předem je nutné podotknout, že byste se měli připravit na to, že Roccat Valo není zrovna malá klávesnice. To neplatí ani tak do šířky, jako spíš do hloubky, na kterou měří 200 mm. Za to pochopitelně může kopa přídavných kláves pro dodatečné funkce a makra. Pro stavbu klávesnice Roccat využil černé plasty s matným povrchem, tedy žádné rádoby moderní lesklé a hladké plasty, jež by se zvlášť v tomto případě vůbec nehodily. Myslelo se také na to, že vám klávesnice může i vypadnout z rukou, a tak byl její obvod obehnán pásem asi 1 mm tlusté gumy pro zmírnění dopadu. Samotné hrany ale zůstaly nechráněny.

Valo také není zrovna nejehčí, což se dalo očekávat, ale jinak má štíhlý profil a dá se celkem snadno zkroutit. To však neznamená, že by působila chatrným dojmem, právě naopak. Podívejme se nyní ale na klávesnice a jejich provedení i rozložení.


- klikněte pro zvětšení -

S rozvojem a stále vzrůstajícími prodeji notebooků na úkor stolních počítačů se stávají čím dál více oblíbené klávesnice s nízkým zdvihem kláves, na něž se dá velmi rychle a snadno přivyknout. Pak se mohou klasické klávesnice zdát až příliš těžkopádné, tedy alespoň dle mé zkušenosti. Na trhu tak můžeme najít řadu samostatných klávesnic s nízkým zdvihem vedle těch klasických, ovšem Valo se nedá zaškatulkovat ani do jené z těchto kategorií, jako spíše mezi ně. Její klávesy totiž nemají nízký, ani vysoký zdvih, ale takový polovysoký (jestli tedy mohu parafrázovat Homolku).



Zadívejme se na levou krajní část klávesnice, kde máme první speciální klávesy. Hned nahoře to M Rec sloužící stejně jako klávesa MR u modelů Logitech k přiřazování maker jednotlivým klávesám, které jsou pro to uzpůsobeny. K tomuto procesu patří i displej zobrazující příslušné informace. Záznam makra probíhá tak, že po stisku klávesy zadáme název makra (je nutné klávesy mačkat pomalu, to kvůli dlouhé reakci klávesnice), pak zvolíme cílovou klávesu a nakonec zadáme makro, jež potvrdíme opětovným stiskem cílové funkční klávesy. Reakce klávesnice jsou pozoruhodně pomalé, ale to pouze tehdy, pokud budeme líní a nenainstalujeme si příslušný obslužný software, který rovněž aktualizuje firmware. Pak už záznam maker probíhá velmi svižně.


- klikněte pro zvětšení -

Dále tu jsou dvě další klávesy M připomínající svými popisky multimediální klávesy Play/Pause a Stop. Fungují stejně, ale pro makra, takže dokáží pozastavit jejich provádění, nebo je zcela zrušit, což je zajímavá a neobvyklá funkce. A pak se ukazuje sloupec kláves M-1 až M-5 (sestupně) sloužící pro přepínání mezi profily.

Hlavní část klávesnice nabízí podobné rozložení, jakým disponuje také Logitech G110, tedy dvouřádkový Enter, dlouhý Backspace a předlouhý pravý Shift na úkor levého. Rozdílem je to, že zde je klávesnice plně lokalizována do češtiny i s průhlednými popisky a pokud se podíváme pozorněji, shledáme, že nejde pouze o českou verzi, ale o česko-slovenskou.

Nad hlavní částí pak máme dvě řady identicky značených speciálních kláves M0 až M14, takže dohromady jich je 30. A až nad nimi jsou do klasických bloků umísteny klávesy F s Esc, což může činit potíže, neboť je takto nemáme hned nad číslicovou řadou.



Střední část také nerušují dva pruhy speciálních kláves s různými piktogramy, jež nám o jejich funkci přiliš neřeknou, i když vypadají jako zaměřovače. Uvidíme, co nám k nim nabídne ovladací software. Zcela nahoře si také našla místo tlačítka, přičemž jde jednak o funkci pro vypnutí kláves Windows, aby nás omylem nepřeply ze hry do prostředí operačního systému, pak tlačítko pro ovládání podsvícení, dvě + a - sloužící k nastavení možností klávesnice a pak je to již jen ovládání hlasitosti zvuku. V klasické poloze máme ještě pět LED kontrolek - tři klasické, jednu pro indikaci zapnuté programovací funkce kláves a jednu ukazující vypnuté klávesy Windows.

Numerický blok je zpracovaný normálně a volné místo nad ním bylo využito pro klávesy L1 až L4 a také displej.


- klikněte pro zvětšení -

Když si obrátíme klávesnici, ukáží se celkem tři výklopné nohy pro jednoduché nastavení sklonu a také gumové podstavce. Jinak není vespod nic zajímavého, ale zadívejme se ještě na hrany klávesnice.



Na levé hraně až téměř nahoře máme jeden jediný port USB, jichž by tedy vzhledem k velikosti klávesnice mohlo být více. Alespoň dva.



Na straně opačné pak jsou barevně odlišeny konektory pro sluchátka a mikrofon. Roccat nám navíc nabízí malý plastový modul s mikrofonem, takže vlastní musíte mít pouze sluchátka. Tento modul se zasune svým mono kolíkem do červené zdířky a plastový kolík se vsune do otvoru hned vedle, aby se mikrofon neotáčel. Povšimnout si můžete také mírného sklonu displeje.



Nakonec se podívejme na hlavní kabel. Z klávesnice vychází jen jeden tlustý a ten se pak až v plastovém kroužku rozvětvuje na dva audio a dva USB kabely. Konektor s bílým pruhem přitom slouží pouze pro dodatečné napájení.


Příslušenství


Rozsáhlá pole speciálních kláves nám rozhodně orientaci neusnadní, zvláště když u těch nejpočetnějších se dočkáme dvakrát stejného označení. Proto nám Roccat nabízí rovnou tři sady různě barevných kláves M0 - M14. Jde o světle modré, tmavě modré a červené a k nim také plastové "kleštičky" pro snadnější výměnu.



Pak je tu také prodlužovací kabel pro sluchátka a mikrofon, instalačí CD, informace o záruce a pozvánka do klubu i s kartou.

Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Roccat Valo Gaming Keyboard poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>

reklama