reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tucet procesorů AMD a Intel v testu

8.12.2009, Jan Vítek, recenze
Tucet procesorů AMD a Intel v testu
Po delší době se podíváme na moderní procesory od hlavních rivalů na poli x86, tedy AMD a Intel. Představí se zde procesory od dvoujádrového Athlonu po čtyřjádrový Phenom a z druhého tábora od Core 2 Duo po Core i7, takže celkově půjde o modely do 4 socketů.

AMD Athlon II X2 250


Začneme tedy dvoujádrovým Athlonem II s kódovým označením Regor. Tyto procesory vycházejí z dražších a výkonnějších procesorů Phenom II, ale na rozdíl od nich nenesou žádnou cache třetí úrovně. Jsou také poměrně nové, protože Regory byly uvedeny na trh v červnu tohoto roku. Co se týče L2 cache, pak zde má každé jádro k dispozici celý 1 megabajt, přičemž testované čtyřjádrové Phenomy II mají L2 pro každé jádro poloviční.



Tyto procesory jsou dnes tím nejlevnějším, co lze pro platformu AM3 sehnat a jedná se tedy v této oblasti o low-end z nabídky AMD. Výkonnější alternativu pro vícethreadové aplikace představuje...



AMD Athlon II X4 630


Čtyřjádrový Athlon II s kódovým označením Propus je na trhu od letošního září a představuje vrchol ve své kategorii. Stejně jako jiné Athlony II nedisponuje L3 cache a oproti dvoujádrovým má také poloviční L2 cache pro každé jádro, tedy 512 kB.



Co se týče pamětí, pak procesory AMD Athlon II pracují v socketu AM2+ s moduly DDR2-1066 MHz, ovšem my je využijeme v desce se socketem AM3, kde budou paměti DDR3-1333 MHz. Sběrnice Hypertransport bude nastavena na 2000 MHz dle specifikací.



AMD Phenom II X3 720 Black Edition


Odpoutáme se od levnějších procesorů AMD a přesuneme se ke Phenomům II. Tyto procesory se objevily již na začátku roku ve tříjádrových a čtyřjádrových verzích, ovšem v červnu se k nim přidaly i dvoujádrové. My se podíváme na model X3 720 se třemi jádry a pak už to budou čtyřjádrové.



První testovaný Phenom II X3 720 Black Edition "Heka" má tedy stejně jako ostatní procesory edice BE otevřený násobič pro snadnější přetaktování a je nejvyšším modelem mezi procesory Heka (alespoň prozatím). Disponuje 512 kB L2 cache pro každé jádro a ještě sdílenou 6MB L3 cache. Jinak jsou vlastnosti Phenomů II velmi podobné jako vlastnosti Athlonů II.


AMD Phenom II X4 810


Všechny procesory popisované v této kapitole, tedy i Phenom II X4 810, vycházejí ze stejné architektury AMD K10 a jsou vyráběné 45nm SOI (Silicon On Insulator) imerzní litografií. Stejné jsou i podporované instrukční sady a technologie: MMX, Extended 3DNow!, SSE, SSE2, SSE3, SSE4a, AMD64, Cool'n'Quiet, NX bit, AMD-V.



Tento Phenom II patří mezi ty nejslabší svého druhu, což se projevuje sníženou frekvencí, ale také menší L3 cache. Konkrétně to jsou 4 MB oproti 6 MB, což je případ celé série Phenom II X4 800, jejíž modely mají kvůli defektům o 2 MB méně. Jinak jsou tyto Phenomy II stejné jako série 900.


AMD Phenom II X4 955 Black Edition


Předposlední procesor je již zástupce nejvyšší řady, konkrétně model 955, tedy v současnosti druhý nejvýkonnější Phenom II, jejž teprve na konci léta nahradil model 965. Dočkáme se vysoké frekvence 3,2 GHz, 512 kB L2 cache pro každé ze čtyřech jader, která mají dohromady ještě 6 MB sdílené L3 cache. To vše ovšem za cenu maximální spotřeby 125 W, což již vyžaduje pro zajištění tichého provozu nainstalování výkonného chladiče.





AMD Phenom II X4 965 Black Edition (stepping C2 a C3)


Tento procesor, jenž je momentálně nejvýkonnějším Phenomem, se k nám dostal ve dvou exemplářích se steppingem C2 a novějším C3. Předchozí X4 955 má sice také stejné steppingy, ale ty se od sebe nijak významně neliší.



Phenom II X4 965 Black Edition (stepping C2) však dosahoval maximální spotřeby 140 W, což novější verze napravila a spotřebuje už "pouze" 125 W.



Jinak je tento procesor stejný jako předchozí model, takže my už tábor AMD opustíme a podíváme se raději na konkurenci od firmy Intel.

reklama