reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TV tuner AVerMedia M150

25.1.2006, Radek Jahoda, recenze
TV tuner AVerMedia M150
Po uvedení Windows XP Media Center Edition (MCE) nastávají pro výrobce zlaté časy. Není již nutné se s takovou vervou věnovat vývoji software, který je většinou nejslabším článkem zařízení, a mohou se zaměřit na hardware a ovladače. Zřejmě se budeme v budoucnu setkávat s takovým přístupem čím dál častěji. Nebudeme zde rozebírat Windows XP MCE, podíváme se na TV kartu, která služeb tohoto systému využívá.
Kapitoly článku:
Jak již bylo řečeno, ke kartě není dodáván software, ale pouze ovladače a spoléhá se na software třetích stran, speciálně tedy na Media Center z Windows XP CE, avšak lze použít i jiný software. Je nutné ale počítat s tím, že ne každý software zvládne tuto kartu obsloužit. Výrobce doporučuje SageTV nebo MythTV (vyzkoušel jsem jen prvně jmenovaný). Pro své pokusy používám vždy ATV2000, jednak proto, že je u něj největší kontrola na tvorbu DirectShow grafu, jednak proto že si na něm mohu naprogramovat různé změny podle svého, nebo pokud něco nefunguje (jako že u nových karet vždy něco nefunguje). Nutno tedy dodat, že s kartou funguje až verze ATV2000 2.1.2.3 a funkční graf pak vypadá takto (musí tak fungovat i u ostatních programů):


Pro zvětšení klikněte

Ovladač je rozdělen do mnoha samostatných filtrů, vše ale funguje jen při pospojování všech dohromady. Srdcem je oranžový filtr Video capture (pravý název AVerMedia AVerTV MPEG Video Capture), který má čtyři výstupy (piny). Capture je výstup nekomprimovaného zdigitalizovaného videa ve formátu YUY2 nebo RGB24, který se používá pro náhled. VBI je jasné, MPEG Video a MPEG Audio jsou fiktivní komprimovaná data již v MPEG formátu. Tyto dva piny se musí resp. jdou zapojit (pokud chceme video nahrávat) pouze do filtru AverMedia AVerTV MPEG Encoder, v našem grafu označeném jako Video compressor. Výstup tohoto filtru jsou vlastně hotová komprimovaná data, která jdou z karty přes PCI sběrnici do počítače a ukládají se na disk.
Video capture filtr má standardní rozhraní, jak ho známe ze všech ostatních ovladačů/karet.


Zajímavější je nastavení enkodéru, které nám skvěle řekne, co vše tento enkodér a ovladače dokážou. První záložka je ovšem pouze informační...



Druhá nastavuje parametry video toku, lze nastavit jak konstantní, tak i variabilní bitrate do maximální hodnoty 12Mb/s, u VBR je průměrný bitrate i maximální.



Zvuk umí kompresi pouze MPEG Layer-2 s maximálním bitrate 384kb/s, podporováno je stereo i joint stereo.



Na další záložce se nastavuje způsob multiplexování videa a zvuku, ten je nutné nastavit v souladu s připojeným File writer filtrem a v souladu s nastavenými parametry video streamu. Ne každý funguje, použil jsem InterVideo File Writer z WinDVR. Jednou volbou je i Media Center Stream, který používají WinXP MCE.



Pohrát si lze i s filtrováním obrazu pro odstranění šumu.



Několik poznámek k samotné funkčnosti a ne jen k vlastnostem. Zapojení Capture filtru a celého grafu je rychlé, pokud se ale připojuje Encoder, tak je to již značně pomalejší, to platí i při změně parametrů komprese. Co je ale důležitější je rychlost ladění tuneru, resp. rychlost přepínání kanálů - je okamžité. Norma zvuku se nastavuje opět podle nastavení země. Ne všechny programy dokáží s tímto počítat, protože je nutné ji pro každý kanál nastavit zvlášť. Také je nutné počítat s tím, že zvuk je nutné vždy digitalizovat (není žádný loopback kapel do zvukové karty) a co je důležitější - tento filtr není, jak bývá obvyklé, v kategorii zařízení Audio capture, ale pouze ve WDM Streaming Capture Devices, kde ho většina programů hledat nebude. Z testovaných to zvládl pouze SageTV a již zmíněný ATV2000 ve verzi 2.1.2.3. U SageTV (4.0) se mi ale nepodařilo program donutit pracovat v plném rozlišení 720x576, vše bylo v rozlišení 720x480, které se používá u NTSC.
reklama