reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Valve SteamOS Beta v praxi

12.2.2014, Jan Vítek, recenze
Valve SteamOS Beta v praxi
Valve se nechce spokojit pouze s vlastním herním ekosystémem Steam a vyvíjí rovnou operační systém SteamOS, který je již šířen mezi veřejnost v podobě betaverze. Každý si jej tedy může vyzkoušet, ovšem je dobré předtím vědět, co můžeme očekávat.
Kapitoly článku:

Instalace SteamOS


Valve má prozatím připraveny dva způsoby pro instalaci systému, z nichž obě mají své výhody a nevýhody. Předem je třeba ale zmínit minimální systémové požadavky:
  • Procesor: 64bitový Intel nebo AMD
  • Operační paměť: 4 GB nebo více
  • Pevný disk: 500 GB nebo větší
  • Grafická karta: NVIDIA (podpora AMD a Intel má přijít "brzy")
  • Ostatní: podpora UEFI boot, volný USB port pro připojení (flash) disku

Pak máme na výběr mezi dvěma instalacemi. První je snadnější a vyžaduje ze stránek Valve stáhnutí více než 2GB souboru default SteamOS beta installation, který ukrývá instalaci založenou na diskovém obrazu vytvořeném pomocí CloneZilla. V tomto případě potřebujete mít k dispozici alespoň 1TB disk, jehož veškerý obsah bude při instalaci smazán. Druhá metoda využívá instalátoru systému Debian v souboru označeném custom SteamOS beta installation. Ten nemá ani gigabajt a umožní uživateli si po nezbytných krocích systém upravit. Výrobce přitom ve specifikacích udává, že je zapotřebí alespoň 500GB disk, ovšem my jsme pro instalaci bez potíží využili 320GB disk.




nabídka GRUB menu


V obou případech potřebujete pro instalaci ještě alespoň 4GB flashdisk nebo externí disk, který zformátujete pomocí systému FAT32. Pokud tedy máte velký externí pevný disk, musíte si na něm vytvořit menší oddíl, který vám umožní využít zmíněný souborový systém. Na disk pak rozbalíte obsah staženého souboru .zip a v případě prvního způsobu instalace (default) jeho oddílu dáte jméno SYSRESTORE. Nakonec se ujistětě, že máte v BIOSu zapnutou možnost UEFI bootování. Tím máte připraveny potřebné věci.





První způsob instalace vyžaduje restart počítače, abyste si v bootovacím menu mohli zvolit externí disk s instalací systému, přičemž je důležité, aby šlo o UEFI boot. To poznáte jednoduše tak, že příslušná řádka bude začínat právě písmeny UEFI. Následne by se mělo objevit GRUB menu, z nějž si vyberete možnost "Restore System Disk", která se ale objeví, jen pokud se v systému nachází alespoň 1TB disk. Obraz se pak na něj zkopíruje, počítač se restartuje a pak už naběhne kýžený SteamOS.




konečný krok pro vytvoření potřebného oddílu na disku


U druhého způsobu instalace jsou první kroky stejné, ovšem v GRUB menu si vyberete "Automated install". Započne instalace systému a po rebootu se stáhne a doinstaluje Steam, stejně jako na systémech Windows. Dále už Valve na svých stránkách popisuje způsob, který už evidentně neplatí. Nemusíme se logovat s účtem steam, ani nic zadávat do příkazové řádky. Stačí se po instalaci Steamu přihlásit pod svým účtem, pak se odhlásíte z celého systému a ten by se měl restartovat a poté provést vytvoření oddílu na disku pro zotavení, k čemuž od uživatele potřebuje jen jedno potvzení. Pak už jen necháte systém ještě jednou restartovat a máte hotovo. Systém by měl najet už do prostředí Steamu, které v sobě nezapře fakt, že je určen pro televizory a ovládání z gauče. Nicméně v porovnání s klasickým Steamem neočekávajme nic nového.
reklama