reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Velký test 10x GeForce 6600: popis karet

11.4.2005, Zdeněk Kabát, recenze
Velký test 10x GeForce 6600: popis karet
Pro velkou popularitu levných grafických karet jsme se rozhodli pro Vás připravit velký test modelů s jádrem GeForce 6600. Ty nejen že stojí pod 5000 Kč, ale navíc jdou skvěle přetaktovat a dostat z nich tak výrazně lepší výkon. V testu se podíváme na tichost chlazení, dodávané příslušenství, kvalitu výstupu a částečně i rychlost.

Gigabyte GeForce 6600 Turbo 128MB


  • Označení karty: GV-NX66128DP (TurboForce Edition, Silent-Pipe)
  • Frekvence jádra: 450MHz
  • Frekvence paměti: 250MHz (500MHz DDR)
  • Velikost paměti: 128MB
  • Typ paměti: Samsung 4,0ns TSOP-II
  • Přetaktování: 530/310 MHz


Klikněte pro zvětšení

Gigabyte je dalším z výrobců, kteří dodávají řešení s čipy obou hlavních výrobců GPU - ATi i nVidie. Navíc je asi největším výrobcem pasivně chlazených grafických karet, čímž asi oslovuje zákazníky nejvíce. I dodaná GeForce 6600 je pasivně chlazená a navíc přichází v edici TurboForce se zvýšenými takty - jádro totiž běží na plných 450MHz již od výroby.


Klikněte pro zvětšení


Klikněte pro zvětšení

Grafická karta s označením GV-NX66128DP je první v testu, která není postavena na referenčním designu. Naznačuje to hlavně umístění součástek napájecích obvodů, kde jsou jinak uspořádány kondenzátory, ale také obsah dalších komponentů, které na běžných kartách nenajdete. Modrému PCB dominuje pasivní chladič s technologií heatpipes.



Paměťové čipy jsou od Samsungu, ale kupodivu se Gigabyte rozhodl osadit pomalejší 4,0ns čipy. To znamená nominální frekvenci 250MHz, tedy méně než u ostatních 128MB karet. Čipů v balení TSOP-II je celkem 8, každý má tedy kapacitu 128Mbit.


Klikněte pro zvětšení


Klikněte pro zvětšení

Chladič je hlavním tahákem, který Gigabyte nabízí. Je vyřešen čistě pasivně a použita je jedna heatpipe. Na samotný čip přiléhá malá měděná destička, která je dále rozšířena velkým hliníkovým pasivem. Tato část je propojena pomocí heatpipe s obdobným heatsinkem na druhé straně. Ač by to vypadalo, že zlatý a zelený pasiv jsou spojeny, ve skutečnosti je mezi nimi volné místo a "zlatá" část slouží jen k odvodu tepla z heatpipe.


Klikněte pro zvětšení

O hluku se nemá smysl bavit, protože díky 100% pasivnímu chlazení je karta naprosto nehlučná. Jinou věcí je účinnost, protože po několika minutách zátěže je celý heatsink velmi horký. Proto bych Gigabyte doporučoval do lépe větraných skříní.


Klikněte pro zvětšení

S-Video výstup je u karty Gigabyte vybaven 10 piny, což znamená podporu HDTV s YPbPr výstupem. VIVO funkce není podporována.

Příslušenství a software

Dodávané příslušenství je poměrně chudé, jedná se jen o redukci DVI->VGA a rozšiřující krabičku s výstupy 5-pin TV-Out a YPbPr pro S-Video výstup na kartě. Manuál je anglicko-čínský a poměrně podrobný.


Klikněte pro zvětšení

Dodávaný software není vůbec špatný, přestože je dodáván jen na dvou discích. Ovšem jeden z nich je herní DVD. Obsahem jsou:
  • Ovladače ForceWare 66.31 + DirectX 9.0c
  • CyberLink PowerDVD 5
  • Gigabyte VGA Utility (V-Tuner2 + ovládací panel)
  • Hra Thief: Deadly Shadows (DVD)

Gigabyte VGA Utility je poměrně praktický software, který běží na pozadí a je přístupný přes bohaté menu v systémové liště. Nabízí např. rychlý přístup do klasických systémových nabídek, ale také možnost zvětšení a zmenšení obrazu, rychlou změnu rozlišení (včetně netypických hodnot), korekci barev atd.



Nejzajímavější je ale součást V-Tuner2, který slouží ke snadnému přetaktování. Jediným problémem je to, že ponechává zapnut test frekvencí v ovladačích, což je nutné případně upravit v RivaTuneru.



Přetaktování

Grafickou kartu Gigabyte se mi podařilo i přes pasivní chlazení přetaktovat relativně dobře. Testovací sestava byla položena na stole, což paradoxně poskytuje horší podmínky pro přetaktování než ve skříni. Důvod je ten, že v dobře větraném case proudí kolem pasivu vzduch, což není případ této recenze. Jádro se mi povedlo přetaktovat na 530MHz, paměti pak z 250 na velmi slušných 310MHz.



Pozn.: Gigabyte jako u některých svých ostatních karet nedovoluje nezávislé nastavení frekvencí pro 2D a 3D. U pasivně chlazené karty je to prakticky jedno, protože je jistota, že pasiv GPU uchladí a zároveň není potřeba snižovat takt (obvykle se tak děje právě kvůli hluku).

Zapůjčil: Elap (www.elap.cz)
Cena: 3730 Kč vč. DPH
Záruka: 3 roky
reklama