reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Věrné barvy za přijatelný peníz? NEC 1970NXp

10.10.2005, Pavel Kovač, recenze
Věrné barvy za přijatelný peníz? NEC 1970NXp
Jedním z největších problémů LCD monitorů je podání barev. Právě tento aspekt dost lidí odrazuje od jejich koupě. Dokáže NEC 1970NXp se svou MVA technologií prolomit ledy v nižší cenové skupině? To vše a daleko více si povíme v dnešní recenzi tohoto 19" LCD panelu.
Kapitoly článku:
Podání barev

A je to tu. Technologie MVA, která ale nemá uplně nejlepší podání barev (lepší je S-IPS). Samozřejmostí je 8-bitové zpracování barev. Tomu tedy odpovídá 16,7miliónu barev. Jak si poradil v našich testech?


Bílo-černý přechod (Pro zvětšení klikněte)

S bílo-černým přechodem si panel poradil naprosto perfektně. Žádné ostré přechody, ani výrazné proužkování. Samozřejmě stále to není tak dokonalé jako u CRT Trinitron obrazovek či S-IPS, ale již se jim lepí na paty. Lepší podání jsem zatím viděl jen u monitoru EIZO S1910, který ovšem zpracovával barvy 10-bitově. O ditheringu u MVA technologie nemůže být ani řeč, protože zkrátka zde žádný není.


Duhový přechod (Pro zvětšení klikněte)

A je tu náš oblíbený duhový přechod. I zde bylo vše zobrazeno na jedničku. Žádné ostré přechody ani dominantní barvy. Zkrátka radost pohledět. Jen lehké proužkování kazí celkový dojem.


Zobrazení fotografií (Pro zvětšení klikněte)

Rozlišení v tmavých odstínech je dobré a tak se nebudete ztrácet v tmavých scénách u hororů. Poté jsem nahlédnul na fotografii růže a zkoumal jsem, jestli není červená barva dominantní. A výsledek? Bohužel lehce dominantní byla, ovšem nejednalo se o žádnou tragédii.


Zobrazení šedé na černé a šedé na bílé

Panel dokázal rozlišit 2/0 v tmavých odstínech a 253/255 ve světlých. Takovéto hodnoty patří ka nadprůměru. Rozlišení 1/0 a 254/255 je prakticky ideální a u většiny panelů se s takovýmito hodnotami nikdy nesetkáme.


Podsvícení


Podsvícení (Pro zvětšení klikněte)

Homogenita podsvícení je jedna z nejlepších s kterou jsem se setkal. Na fotografii je vidět lehce intenzivnější v obou úhlopříčkách (tvar písmene "X"). Intenzita je však tak nízká, že si toho při klasické práci nemáte šanci všimnout.


Interpolace při nižším rozlišení


Ikona zobrazená při rozlišení 800x600 (Pro zvětšení klikněte)

Zobrazení textu v rozlišení 800x600 je dost problematické. Písmena působí tučným dojmem a samotná ikonka je kostrbatá.



Testovací obrazec pro interpolaci (Pro zvětšení klikněte)

Zobrazení tenkých čar je na tom podobně. Některé čáry jsou tlustší než jiné. Interpolace tedy nepatří k nejsilnějším stránkám tohoto panelu.


Celkové hodnocení

Pro toho, kdo hledá panel na úpravu fotek a nehodlá investovat haldy peněz, je tento panel jasná volba. Díky MVA technologii je jeho podání barev jedno z nejlepších. Naopak pokud někdo hledá monitor pro hraní her, tak pro něj tento panel není. Odezva je jen průměrná a tak bude dostačovat jen méně náročným uživatelům. Pozorovací úhly jsou natolik velké, že občas zapomenete, že se jedná o LCD panel. Design je sice otázka vkusu, ale tento panel zaujme díky tenkému rámečku a atypickému ovládání. Monitoru sice chybí funkce pivot, ale jinak jsou možnosti nastavení polohy panelu dostatečné. Sečteno a podtrženo: Panel s kvalitním podáním barev, dobrými pozorovacími úhly a jen průměrnou odezvou.


NEC 1970NXp
Klady
Zápory
Dobré pozorovací úhly
Dobré podání barev
Kvalitní podsvícení
Ovládání pomocí počítače
Jen průměrná odezva
Horší interpolace
Doporučená koncová cena: 12 490 Kč bez DPH

LCD panel zapůjčila firma NEC, které tímto děkujeme
reklama