reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ViewSonic VX2025wm - širokoúhlá mánie pokračuje

26.9.2006, Pavel Kovač, recenze
ViewSonic VX2025wm - širokoúhlá mánie pokračuje
V poslední době je širokoúhlých monitorů na trhu jako hub po dešti. Výrobci se předhánějí v tom, kdo vyrobí levnější a designově atraktivnější model. Firma ViewSonic vsadila na svůj tradiční "VX" design a osadila monitor panelem Prem.MVA. Jeho parametry jsou: 8ms odezva, kontrast 800:1, jas 300cd/m2 a pozorovací úhly 176 stupňů v obou směrech. Jak si poradí v tvrdé konkurenci?

Celkové hodnocení


A jaký je tedy panel ve výsledku? Dobrý, ne však výborný. Jinak perfektní odezva je lehce zkažena občasným překmitem, který se podílí na šumu v obraze (hlavně při sledování HD videa). Barevné podání je takové, že leckomu bude naprosto dostačovat, avšak náročnější uživatel nebude hledat mouchy příliš dlouho. Pokud si necháte základní (nativní) barevné nastavení, nic vám nebude bránit v úpravě fotek.

Kvalita podsvícení je taková, že jen těžko budete hledat nerovnoměrnost. Pozorovací úhly jsou adekvátní k technologii a opět jsou naprosto dostatečné. Díky poměru stran 16:10 se panel hodí převážně na filmy, v dnešní době už i na hry - dnešní hry prakticky z 99% podporují širokoúhlá rozlišení. Samotný zážitek ze hry je na širokoúhlém monitoru daleko lepší než na 4:3 popř 5:4. Drobnou vadou na kráse je nemožnost zachovat poměr stran, a tak se musíte spoléhat na ovladače grafické karty (toto umějí nejlépe a bezchybně vlastně zatím jen ForceWare pro karty nVidia).




Poslední slova recenzí vždy patří takovému pocitu z monitoru. ViewSonic VX2025wm dokázal, že za rozumné peníze lze sehnat rozumný monitor. Sice ničím nepřekvapí, ale co je hlavní, není zde žádný vážný nedostatek. Ergonomie (jak se ukázalo) není pro většinu z vás tak důležitá (pokud by nebyla započítána, tak by dostal monitor 62,6%). Pokud se vám tedy monitor líbí vzhledově a vyhovuje i úhlopříčka, rozhodně nešlápnete vedle, pokud si jej koupíte.

Obstojné barevné podání
Odezva s občasným překmitem
Dobré podsvícení
Stále lehounce viditelná odezva
Hloubka obrazu
Nic moc ergonomie
Orientační cena 10 990,- Kč bez DPH

Za zapůjčení LCD panelu ViewSonic VX2025 děkujeme firmě Konsigna



Za poskytnutí digitálního osciloskopu M523 děkujeme firmě ETC s.r.o.,
která se zabývá výrobou a zároveň i prodejem svých měřících přístrojů.


reklama