reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vivotek IP7135 - bezpečnostní očko

2.3.2006, Jan Vítek, recenze
Vivotek IP7135 - bezpečnostní očko
Pro dnešní recenzi tu máme jednu specialitku v podobě IP síťové kamery podporující protokol RTSP a kodek 3GPP, MPEG-4 video kompresi a 30 snímků za sekundu při VGA rozlišení. Tím výčet jejích vlastností ale zdaleka nekončí. Sama o sobě tvoří základ, s kterým si můžete bez těžkostí sestavit vlastní kamerový bezpečnostní systém, ale o tom již v recenzi.
Kameru tedy nejdříve zapojíme do hubu, nebo kříženým kabelem přímo k PC. Následně zapojíme i adaptér a počkáme, až kamera nabootuje. Kamerka by si měla nechat přiřadit od DHCP svou IP adresu, kterou již dokážeme vytušit a nebo můžeme použít utilitu Instalation Wizard a ta nám kamerku najde za pár vteřin sama.



Přístup ke kameře je stejně jako u routerů přes webové rozhraní, jež si nejprve od uživatele vyžádá heslo (výchozí uživatel se jmenuje root – administrátor). Ke každé kameře zvlášť se tedy dá přistupovat buď přímo s pomocí web prohlížeče a nebo přes dodávaný software (bohužel pouze pro Windows platformu), který zase umožňuje ovládat až 16 kamer najednou, nastavovat jejich časované spouštění a vypínání, zaznamenávat obraz na pevný disk a vůbec všechny ostatní vymoženosti, jež nám okno webového prohlížeče zajistit nedokáže. Když už mluvím o ovládání většího počtu kamer najednou, je dlužno říci, že pro tento úkol se také nezanedbatelně zvyšují nároky na výpočetní sílu počítače – dle specifikací z 800MHz CPU/128MB RAM a 32MB VGA pro jednu kameru až k 2.8GHz (Pentium4) CPU/256MB RAM/32MB VGA k ovládání všech 16 kamer najednou. K ovládání maximálního počtu kamer je to sice velký nárok, ale pokud máme na pořízení 16 kamer v ceně 7500Kč, jistě máme i na odpovídající konfiguraci.


Na první spuštění kamery byl zvědavý kdekdo...



Webové rozhraní

V okně prohlížeče tedy kromě okna s právě zachytávaným obrazem, možnostmi digitálního zoomu, pauzy, stop a play a nastavení hlasitosti máme základní funkci pořízení statického obrázku, ještě odkaz na základní nastavení – Client settings. Okno se přepne a dá nám možnost výběru mezi zachytáváním obrazu a zvuku, pouze obrazu nebo pouze zvuku. Na výběr je ještě mezi TCP a UDP protokoly pro spojení klienta se serverem. UDP pro opravdový přenos dat v reálném čase je vhodný pro kvalitní spojení bez ztrát packetů a TCP pro sítě, kde jsou ztráty packetů běžné a na místě je tedy kontrola dat. Výchozím nastavením je UDP.




Ty pravé konfigurovací orgie nastávají ale až s další položkou – Configuration, pod kterou nalezneme vše ostatní. Skrývá se pod ní celkem 12 záložek a my si probereme hezky jednu po druhé. Jako první je to systémové nastavení (System), kde si můžeme vybrat název kamery (Host name), možnost vypnout indikační LED na předním panelu kamery a nastavení času – synchronizací s časem počítače, ruční nastavení, nebo synchronizace s časovým serverem.



Nastavení bezpečnosti (Security) dovoluje změnu administrátorského hesla (jméno root) a přidání dalších uživatelů – maximálně 20. Poslední položka Manage user dovoluje uživatelské účty již jen mazat. Uživatelé mají právo svobodně ovládat spouštění kamer, jejich nahrávání a ostatní úkony, nemají však možnost měnit systémová nastavení kamer, softwarové aktualizace, apod.



Konfigurace sítě (Network) dovoluje výběr mezi typem sítě, nastavení adresy, automatického získávání adres z DHCP serveru, výběr HTTP portu a streamování pomocí RTS protokolu.



Dále tu máme nastavení DDNS (Dynamic DNS) pro ty, co mají připojení se stále se měnící IP adresou (například DSL), aby se dala navazovat spojení, aniž by bylo nutné znát momentální IP. Na výběr tu máme celkem ze šesti přednastavených poskytovatelů.



Pro účely zabezpečení slouží záložka se seznamem přístupů (Access list), kde si můžeme zadat rozsahy adres, ze kterých chceme ke kameře povolit přístup a rozsahy adres, ze kterých nechceme. Jako výchozí nastavení tu máme jeden seznam povolených adres – 1.0.0.0 ~ 255.255.255.255, tedy plný rozsah IP.



Nastavení audia a videa (Audio and video) umožňuje dvě přednastavení – pro prohlížení obrazu pomocí počítače a mobilního telefonu. Při prohlížení na lokální síti nás potřebná datová propustnost až tolik nezajímá a je tak vhodné si obraz nastavit na plnou kvalitu, tedy 640*480 rozlišení a 30 snímků za sekundu. Při ponechání kvality obrazu na střední kvalitě Good se tok dat pohybuje mezi 25kBps až k 175kBps podle toho, jak pohyblivý nebo statický obraz kamera zachytává. Kvalita videa se také dá nastavit na konstatní bitrate (20kbps-4Mbps) nebo konstatní kvalitu a proměnlivý bitrate. Pokud vám tedy záleží na množství přenesených dat, je tu k dispozici dostatek nástrojů, jak toto množství ovlivnit a to platí i pro přenos zvuku, kde se využívají kodeky AAC a GSM-AMR s přednastavitelnou kvalitou.



Povšimněte si ještě tlačítka Image settings, kde je možné si upravit saturaci, zabarvení, jas a kontrast, tedy čtyři atributy, které stejně nejspíše ponecháme na výchozích hodnotách.



Následující tři záložky E-mail a FTP (E-mail and FTP), detekce pohybu (Motion detection) a použití (Application) jsou spolu úzce spjaty. Nejprve se podíváme na detekci pohybu.



Na této záložce (Motion detection) se nám zobrazí malé okno s právě zachytávaným obrazem, do kterého můžeme umístit až 3 libovolně velká okna, která budou pokrývat oblast obrazu pod dohledem. Nejprve si tedy umístíme 1-3 okna, vhodně je pojmenujeme a nakonec nastavíme citlivost a procenta. Větší citlivost (sensitivity) zachytí i jemnější a pomalejší pohyb, zatímco větší procento (percentage) reaguje na větší objekty a malé nechává bez povšimnutí. Můžete si tedy celkem uspokojivě nastavit, aby vám kamera před domem zachytila projíždějící auto, ale už ne pobíhajícího psa (vlkodavy nepočítám).



Záložka použití (Application) dovoluje aktivování zachytávání momentek, kde se dají nastavit různé dny v týdnu a čas, kdy má být tato funkce aktivní. Škoda jen, že se aktivní čas nedá nastavit pro každý den zvlášť a vybraný úsek tak platí pro všechny najednou. Dalším nastavení je pole s možností výběru předpony pro posílané obrázky, abychom je dokázali jednoznačně odlišit.

Pak je tu již volba podmínky, za které se má funkce zaslání obrázku na E-mail či FTP aktivovat. První možností je detekce pohybu, kterou jsme si nastavili v předchozím okně. Tu si jen vybereme jedno ze tří oken, ve kterém se pohyb sleduje, nastavíme si, kolik obrázků se má poslat před událostí a kolik po události a jak dlouho se má počkat, než se funkce detekce pohybu zase obnoví. Druhou volbou je zasílání obrázků v předem daném čase ve vybraných dnech a v určitém intervalu. Zvlášť pro tuto možnost bych uvítal širší možnosti v nastavení aktivního času, ovšem tuto práci částečně supluje dodávaná aplikace. Nakonec si ještě vybereme, jakým způsobem chceme obrázky odeslat, zda přes E-mail nebo na FTP server.



Nu a abychom mohli odesílat obrázky E-mailem nebo na FTP, je nutné si předem nakonfigurovat připojení na SMTP a FTP servery v záložce E-mail and FTP. Z obrázku je jasně vidět, že nastavit lze vše, co můžeme potřebovat a je tak možné použít až dva e-mailové a dva FTP účty, což by mělo být dostatečné.



Následující záložky už jen krátce. System log zaznamenává přístupy na kameru a je tak důležitý pro bezpečnost, View parameters nám v textovém souboru ukáže všechna důležitá nastavení a nakonec Maintenance dokáže kameru restartovat, vyvolat tovární nastavení a aktualizovat firmware.


reklama