reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výkon 31 grafických karet, část I. - low-end (do 3000Kč)

18.10.2005, Zdeněk Kabát, recenze
Výkon 31 grafických karet, část I. - low-end (do 3000Kč)
Tento týden přichází na Svět Hardware další z megatestů a tentokrát se budeme zabývat grafickými kartami pro PCI Express. Celkem se nám sešlo 31 modelů od ATi a nVidie a postupně se na ně podíváme v závislosti na ceně. Karet z low-endu máme celkem 9 a k nim jsme přidali ještě Radeon X1300Pro, který dorazil z ATi minulý týden.
Nejdříve se podíváme na syntetické testy, které mají tu výhodu, že výsledek se dá srovnávat mezi sestavami navzájem, protože jedou vždy ve stejném nastavení a se stejnými nároky. První tři jsou od společnosti Futuremark (dříve MadOnion.com).



3DMark2001 SE použiji jen u testu low-endu, protože na všech dražších kartách začíná vyhazovat neobjektivní skóre, která neodpovídají ani tak výkonu karty, jako jejím frekvencím apod. Zde vidíte, že nejlépe dopadl Radeon X1300Pro, což se ponese celým tímto dílem (podobně jako druhé místo Radeonu X600XT). Překvapivě době si vede TurboCache, naopak Radeony se 64-bitovou sběrnicí se trápí.



Na shadery a efektivní výkon náročnější 3DMark03 ukázal, co ve skutečnosti v Radeonu X1300Pro dříme. Jeho skóre je o 36% lepší než u druhého nejrychlejšího X600XT a o 48% před nVidií, což je opravdu velký náskok. Bídné skóre obou Radeonů X300SE je vidět i zde.



Když vynecháme klišovité pořadí na prvních dvou místech, tak v nejnáročnějším 3DMarku05, který podporuje i Shader Model 3.0, se nejlépe umístil Radeon X550 následován oběma 128-bitovými nVidiemi. TurboCache svůj náskok ztratila, ale je stále lepší než 64-bitová GeForce 6200.



Zde se pořadí v podstatě opakuje a větší rozdíly ve výkonu najdete jen na začátku a na konci grafu. Jen připomenu, že AquaMark3 poměrně intenzivně testuje výkon v shaderech, což si detailněji rozebereme v pondělním článku.



Final Fantasy XI Benchmark 3 je polosyntetický test hry portované z PS2 a jen potvrzuje pořadí ve výkonu, které bylo vidět v předchozích grafech.
reklama