reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výkon 31 grafických karet, část III. - high-end a SLI

20.10.2005, Zdeněk Kabát, recenze
Výkon 31 grafických karet, část III. - high-end a SLI
Posledních 12 grafických karet z našeho výběru, konkrétně 8 karet a 4 SLI konfigurace, jsou objektem testování tohoto dílu. Výsledky jsou v některých hrách opravdu drtivé, protože kombinace dvou GeForce 7800GTX je velmi mocná. Do srovnání jsme zahrnuli i nový Radeon X1800XL s jádrem R520 od ATi!
V grafech na této a následujících stranách jsem vyznačil klasicky grafické karty ATi tmavě oranžovou a nVidie zelenou, ale tentokrát světle zelenou sólové karty a tmavozelenou SLI konfigurace. Snad vám to pomůže v orientaci.



V 3DMarku03 si nejlépe vede GeForce 7800GTX v SLI a ze sólových karet tatáž karta zapojená samostatně. Dále je vidět, že GeForce 6800GT je rychlejší než Radeon X800XL a X850Pro, což přibližně odpovídá dosavadním výsledkům v mých testech. Nezapomeňme ale, že X850Pro má jen 12 pixel pipelines.



V 3DMarku05 je díky SLI atakována hranice 12 tisíc bodů a 7800GT a GTX si vedou překvapivě vyrovnaně. Radeon X1800XL se napasoval mezi sólové GeForce 7 a třetí testovaná nVidia spadla až na výkonnostní dno. Jen škoda, že nebyla k dispozici GeForce 6800 Ultra.



AquaMark3 je další syntetický benchmark mohutně využívající pixel a vertex shadery, což samozřejmě vyhovuje více grafikám nVidia, ovšem rozdíly se již začínají kvůli limitaci některých dílčích testů procesorem stírat. Nicméně uspořádání bloku Radeonů s malými vzájemnými rozdíly je zajímavé.



Polosyntetický test Final Fantasy XI je první aplikací, na kterou nemá vliv zapnutí SLI a naopak zde tyto konfigurace zaznamenávají propad. Rozdíly mezi výsledky jsou ovšem velmi malé, a tak je nebudu příliš rozebírat.
reklama