reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výkon a spotřeba pamětí DDR3 na různých frekvencích

10.8.2007, Lukáš Petříček, recenze
Výkon a spotřeba pamětí DDR3 na různých frekvencích
Představení nového čipsetu Intel P35 Express již na našich stránkách proběhlo, ale v dnešním článku se podíváme na možnosti čipsetu Intel P35 Express a možnosti DDR3 pamětí trochu podrobněji. Paměti DDR3 prověříme i po přetaktování a podíváme se také na vliv taktu DDR3 pamětí na výkon...
Kapitoly článku:
  1. Výkon a spotřeba pamětí DDR3 na různých frekvencích
  2. Testy výkonu
  3. Škálování, spotřeba, závěr
Představení nového čipsetu Intel P35 Express již na stránkách SHW proběhlo, včetně letmého srovnání výkonu a možností DDR2 a DDR3 pamětí. Protože ale BIOS měl ještě daleko k dokonalosti, nemělo smysl dělat nějaké dalekosáhlé závěry s ohledem na DDR3 paměti a jejich možnosti (ačkoliv možný benefit v případě vyšší kapacity, vyšší možné propustnosti s vyšším taktem DDR3 modulu a nižší spotřeby je zřejmý). Dnes se podíváme na čipset Intel P35 Express v podání základních desek Gigabyte a prověříme řádně možnosti dvou páru DDR3 pamětí od dvou výrobců, při různém časování a frekvencích. Včetně jejich přetaktování. Ale nepředbíhejme...




Představení testovaných základních desek a DDR3 modulů


V testu se dnes podíváme na tři základní desky s čipsetem Intel P35 Express od firmy Gigabyte. Protože tento čipset podporuje DDR2 i DDR3 paměti, podíváme se na jednotlivé základní desky z pohledu porovnání výkonnosti modulů s pamětí DDR2 i DDR3. Ne každá deska umí oba typy pamětí, ale testované základní desky pokrývají v podstatě všechny možné varianty. Ať patříte mezi zastánce prověřených (a v současnosti i poměrně levných) DDR2 pamětí, požadujete podporu obou standardů, nebo Vám stačí pouze high-end v podobě DDR3 modulů, je z čeho vybírat.

Jelikož možnosti desek jsou už díky odladěnějším BIOSům a poměrně dobrým možnostem nastavení podstatně lepší, podíváme se na možnosti DDR3 pamětí podrobněji. Jediným problémem je takt pamětí, respektive u děliček pro korektní srovnání výkonu (díky taktu FSB po přetaktování), a tak moduly porovnámě i v přetaktovaném stavu. DDR3 jsou jistě technologií, která se dočká poměrně rychlého rozšírení - to bude podstatně rychlejší, než tomu bylo v případě DDR a DDR2 SDRAM. Protože je cena DDR3 pamětí ale stále ještě neúměrně vysoká, ke srovnání přibereme i standardní DDR2 paměti.

Podíváme se na tři základní desky od firmy Gigabyte a to modely GA-P35-DQ6, GA-P35T-DQ6 a GA-P35C-DS3R (jak již název napovídá, jsou s čipsety Intel P35 Express). V testu se také podíváme na dvoje paměti DDR3, a to konkrétně na moduly Kingston v konfiguraci 2x 1024 MB s časováním 7-7-7-20 a moduly Qimonda v konfiguraci 2x 1024 MB s časováním 8-8-8-20.


Kingston DDR3 SDRAM v konfiguraci 2x 1024 MB, nominální frekvence 1066 MHz s časováním 7-7-7-20
(Pro zvětšení klikněte)


Qimonda DDR3 SDRAM v konfiguraci 2x 1024 MB, nominální frekvence 1066 MHz s časováním 8-8-8-20
(Pro zvětšení klikněte)


Paměti DDR2 a DDR3 otestujeme na základních deskách Gigabyte GA-P35-DQ6 a GA-P35T-DQ6. Jedná se prakticky o totožné základní desky, které se liší pouze v typu podporovaných pamětí. Všechny testované základní desky podporují i 1333 MHz FSB a rychlé paměti, od 800 MHz do 1333 MHz včetně. Podpora v případě DDR2 na 1066 MHz je na této frekvenci sice "oficiální", ale již mimo specifikace DDR2 dle JEDEC (což při korektním chodu samozřejmě ale není problém).


Gigabyte GA-P35-DQ6 s podporou "klasických" DDR2 pamětí


Gigabyte GA-P35T-DQ6 s podporou DDR3 modulů


Gigabyte GA-P35C-DS3R jako "combo" základní deska, která nabízí sloty pro DDR2 i DDR3 moduly

Poslední testovaná základní deska Gigabyte GA-P35C-DS3R umí DDR2 i DDR3 paměti a je tak ideální volbou v případě, pokud již DDR2 paměti máte nebo předpokládáte, že v budoucnosti upgradem na DDR3 paměti přejdete (například s příchodem 45 nm procesorů od Intelu).

Základní desky již mají celkem slušný BIOS a tak možnosti modulů a přínos DDR3 pamětí prověříme při různých frekvencích a časováních. Ačkoliv standardní takty DDR3 s relax časováním nepřináší prakticky žádný výkonnostní skok, již teď jsou na trhu paměti s takty okolo 1800 MHz s poměrně agresivním časováním. Jak se ostatně ukáže i při testech výkonu, již okolo frekvence pamětí 1333 MHz je výkonnostní nárust zřetelný, za současného snížení spotřeby (oproti výše taktovaným DDR2 pamětem).


Pohled na DDR3 paměti


DDR3 paměti přináší příslib velmi vysokých frekvencí a propustností, nicméně za cenu horšího časování. Jak se ukázalo i v případě přechodu z DDR na DDR2 paměti, benefity v podobě nižší spotřeby a vyšší výkon přišly až s vyšším taktem DDR2 pamětí a zejména s nižší cenou. Obdobná situace bude u DDR3 pamětí, které jsou zatím nepoměrně dražší, ale k rozšíření by tentokrát mělo dojít podstatně rychleji, než k tomu došlo v případě standardu DDR2. Jak ukazují testy výkonu a spotřeby, s adekvátím napájecím napětím přináší paměti nižší spotřebu a s vyšším taktem i růst výkonu (samozřejmě i v závislosti na použitém časování).

Testované paměti od firem Kingston i Qimonda jdou v obou případech přetaktovat o stovky MHz, což přináší slušný výkonnostní skok, zejména v případě vyšších taktů. S ohledem na poměrně ranné a přesto výborné výsledky se myslím v této oblasti máme hodně na co těšit. Zde musím předeslat, že jak paměti Qimonda, tak paměti Kingston dosáhly na frekvence přes 1400 MHz, což přináší již příjemný nárůst výkonu.

Pokud vezmeme v ůvahu, že jsou již na trhu paměti s časováním 8-8-8-27 a pracovní frekvencí nad 1800 MHz, máme tu jasného favorita do nejvýkonnějších sestav. Na druhou stranu, díky nižší spotřebě (která klesla mimo jiné zejména díky nižšímu napájecímu napětí) přináší DDR3 paměti výhody i do úsporných sestav. Osobně jsem zvědavý, kdy přijde podpora pro DDR3 ze strany AMD. AMD zatím DDR3 paměti nepodporuje, ale pokud podpora nepřijde včas, budou tím sestavy připraveny o možný růst výkonu "zdarma". Intel tímto může získat v nejvýkonnějších sestavách další mírnou výhodu. V případě čtyřjader a oblasti HPC se hodí všechna propustnost, a každá, i ta nejmenší výhoda, je plusem (což se samozřejmě obecně týká všech segmentů trhu). Možná také proto se s ohledem k propustnosti a výkonu pamětí spekulovalo o možné podpoře 1066 MHz DDR2 v nových K10. Stejná výhoda se týká spotřeby, kde by se tato úspora díky DDR3 jistě také hodila.
reklama