reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výkon, který neslyšíte: AOpen a Pentium-M

10.6.2005, Martin Štěpánek, recenze
Výkon, který neslyšíte: AOpen a Pentium-M
O možnosti provozovat mobilní procesor v desktopu jsme si říkali už několikrát a dokonce jsme zde měli recenzi AOpenu a DFI s čipovými sadami i855. Dnes navážu recenzí AOpenu 915GMm-HFS, který staví na čipové sadě i915 a díky tomu podporuje všechny moderní vlastnosti jako DDR2 nebo PCI-Express.


Klikněte pro zvětšení



Základní deska AOpen 915GMm-HFS je prodávána v poměrně velké krabici, která krom desky obsahuje přídavné kabely (dvojice SATA, Floppy a IDE80), bracket pro připojení klávesnice, SPDIF konektory pro vstup i výstup a manuál s instalačním CD-ROM. Zapomenout nesmím ani na chladič, který je součástí balení, protože je poměrně atypický a nelze jej zakoupit samostatně v běžném obchodě.


Klikněte pro zvětšení

Detailní pohled


Klikněte pro zvětšení

Na desku rozměru microATX se toho víc snad už ani vlézt nemohlo. Jsou zde dvě dvojice DIMM slotů. Modré slouží pro připojení klasických DDR pamětí, které běží na maximální frekvenci 333MHz v single channel režimu. Černé pak slouží pro připojení DDR2 pamětí, které pracují v duálu na frekvencích podle použitého procesoru (400 nebo 533MHz).

Drobnou vadou v layoutu vidím v umístění procesoru. Desku jsem nainstaloval i do skříně Asus, kde mi kabely od HDD a CD-ROM zavazely před procesorem a bránily nasávání vzduchu. Jinak chladič je poměrně malý, ale na maximální rychlost točí jen okolo 3000 otáček, což na ventilátor takových rozměrů není mnoho. Každopádně je velmi dobře regulovatelný, takže v reálu běží mnohdy pomaleji. Musím ale zmínit pastu nebo spíše originální "žvýkačku", která slouží pro přenos tepla z procesoru na chladič. Tato žvýkačka spíš izoluje a po nanesení bílé pasty se teplota snížila o téměř 7°C.

Pro připojení záznamových medií je k dispozici jeden PATA konektor a čtyři SATA. Vzhledem k tomu, že čipová sada ICH6M podporuje pouze dva SATA bez RAID, byl přidán ještě jeden SATA řadič SiliconImage, který podporuje dva SATA konektory včetně RAID 0 a 1. Tento řadič je připojen pomocí PCIe ×1 sběrnice. Pomocí sběrnice PCIe jsou připojeny i dva gigabytové síťové konektory Marvell.

Rovněž si můžete všimnout vývodů na spodní straně desky (na fotografii vpravo). Nechybí USB, FireWire, LPT, dvojice COM a Paralelní port. Ale tomu se budu věnovat později.


Klikněte pro zvětšení

Uspořádání konektorů je poměrně netradiční. Hned na první pohled zaujme především absence klasických PS/2, COM a LPT portů. Ale jak jsem již psal, lze je přidat, jelikož vývody na desce jsou (bohužel tyto brackety, krom PS/2 nejsou součástí dodávky). Místo těchto portů zde najdete nejen D-Sub konektor, ale i DVI, HDTV a TV-out výstupy. Dále pak zde lze najít šest audio konektorů, dva síťové konektory a čtyři USB.

Když už píšu o D-Sub a DVI konektorech, stal se mi jeden drobný problém. K testování používám LCD monitor s rozlišením 1280×1024. Po připojení přes DVI konektor nebyl žádný problém, ale po připojení přes D-Sub se rozlišení snížilo na 1024×768a nešlo zvýšit, mohl jsem jej pouze snížit na 800×600.



Chladič není běžných rozměrů, takže nelze použít klasický prodávaný.

Tento dodávaný s deskou se připojuje pomocí rámečku na zadní straně desky díky čtyřem šroubům. Ovšem před samotným použitím doporučuji sejmout tepelnou podušku a použít klasickou bílou pastu. Zlepší to přenos tepla a sníží to teplotu.



Jediný bracket v balení byl PS/2 pro připojení klávesnice. Jak si můžete na obrázku všimnout, myšleno bylo i na low-profile skříně.


Klikněte pro zvětšení

O možnosti přepínat frekvenci FSB jsem již psal. K změně ze 100MHz na 133 stačí přepnout jeden jumper s koncovkou 78 (na obrázku vpravo). Pak si ještě můžete všimnout uzamykacího mechanizmu pro procesor - je potřeba použít šroubovák. Je vidět, že tento socket je určen do notebooků, kde se procesor jednou připevní a už se s ním nic nedělá (na rozdíl od desktopových sestav, kde především ladiči počítač přezkládávají velmi často).


Klikněte pro zvětšení

Pokud půjdu z levé strany, jedná se o následující vývody: Floppy, dva COM, Paralelní port,dva USB a dva FireWire.


Klikněte pro zvětšení

Deska obsahuje poměrně dobře dostupný ClearCMOS přepínač a pak hlavně hodně hlasitý Buzzer, který velmi nepříjemně řve pokud si nastavíte příliš nízkou teplotu oznamování a procesor ji překročí.
reklama