reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
18.4.2017, Jan Vítek, recenze
Už několik dní je k dispozici nová verze systému Windows 10, jež získala své označení Creators Update. Dle toho je určená především tvůrcům obsahu, ale máme tu i nový herní režim, funkce pro zabezpečení nebo nastavení soukromí.
Deluxa (225) | 16.9.201914:54
Win10 by mali mrkvaci premenovat na malwarewin10 lebo presne take znamky spravania vykazuje. Ja fungujem tak ze blokujem veskeru komunikaciu okrem ip ktore vyzadujem. Boj o to ako natrvalo vypnut update a vsetky jeho podsluzby a podservisy som uz davno vzdal a triast sa co sa stane alebo co prestane fungovat po dalsom update ma uz nebavi. Takto ma uz fakt netrapia nejake absolutne nelogicke a neprehladne nastavenia, telemetria alebo spominana vysoko retardovana update sluzba ktora si meni systemove nastavenia administratora ako a kedy uzna za vhodne :D pride mi to cele ako nejake krovie, len aby tam nieco bolo ohladom ochrany sukromia, ale v skutocnosti nic podstatne nekontrolujete. Ak sa niekto chce realne vrtat v nastaveniach na tuto temu tak urcite nie cez tieto prihlupucke dialogove okna a modrucke prepinace. To je tak pre blbeckov a naivky...
Odpovědět0  0
Klfree (2) | 22.4.201715:29
Tak po update na Creators nešel vypnout PC. Pořád se dokola točilo jen kolečko.
Jsem zpět na původní verzi.
Odpovědět1  0
KwazzyGT (91) | 22.4.201716:23
... a já na W7. ;­-­) .. a vše kromě update mi funguje. Ale jelikož M$ dělá update pod vlivem ­(nebo v anamnéze­) kontrolu aktualizaci udělám raději ručně. :­-)
Odpovědět0  0
trhan (37) | 22.4.201711:20
Jsem dlouhodobě flustrovaný uživatel win. Mám z MS dlouhodobý pocit že naprosto chrápou. Udělají spoustu humbuku s dalším updatem a ohlásí že přidělali gui k vypínání šmírování, přidali game mod ­(do všech edicí? jako i Pro a Enterprise­) z toho musí mít ve firmách radost a 3D malování.. hmm program si naistaluju za pár minut dle svého výběru.. Těch změn je jistě více, jen se nám to PR oddělení nenamáhá sdělit.. Říkat tomuhle creators update je výsměch všem creatorum, pravděpodobně všechny vývojáře už povýšili na managery a uklízečky se snaží vyvíjet novinky podle svých nejlepších schopností tak, aby je management nevyhodil po příštím zasedání akcionářů.

Za mě má být OS pouze platforma která slouží k ovládání PC a komunikaci mezi HW a instalovaným SW.
Odpovědět1  1
maiki (165) | 21.4.201719:24
Vypadá to, že pro stažení nejnovějšího instalátoru přes MCC je nutné mít poslední verzi MCC, jinak se stáhne starý instalátor. Mně se před týdnem podařilo stáhnout verzi z listopadu 2015, a z té doby jsem měl i MCC. Amatérizmus.
Odpovědět0  1
VoDa (13) | 21.4.201711:48
Jedine co je velmi pozitivni, je pro uzivatele HTPC s AVR, prekodovani vicekanaloveho zvuku v realnem case pres HDMI do Dolby ATMOS kodeku...

Ale co je asi nejvetsi problem? Graficke ovladace a jejich aplikace pro nastaveni grafiky jsou zcela nestabilni a padaji jak podzimni listi... Velky problem u Nvidia a mizejici nastaveni u AMD... A to bohuzel u certifikovanych ovladacu primo udelanych pro CU...
Odpovědět0  0
namrmic (41) | 20.4.201719:07
Děkuji všem ostatním uživatelům Woken co celém světě, že si novinky rychle instalují, otestují a najdou většinu chyb!
Tím mi poskytují klid, že až vypustí desátou opravu nějakého ­"zlepšujícího update­" budou nejhorší chyby vychytány a já si na to zatím v klidu počkám. ;­-)
Odpovědět2  2
Juras (59) | 19.4.201710:58
Už mi proběhnul jeden normální update na creators, jeden vyzkoušený nucený a pak 6 čistých instalací. Pokaždé se ten systém choval jinak a hlavně nevyzpytatelně. Přitom předchozí verze systému byla zatím nejlíp fungující z řady windows 10 a hlavně bez problémů, které píšu níže.

1. Při instalaci se občas vyskytoval problém s wifi připojením do místní sítě, kdy ani po půl hodině nebylo možné se připojit.
2. Po přeuspořádání ikon na ploše se zničehonic samy rozhodily nahodile po celé ploše.
3. Funkce noční osvětlení ­- po aktivaci se po několika hodinách už nedala deaktivovat. Všechny ovládací prvky zašedlé a jakékoliv pokusy o nápravu nezabraly ­- reinstalace a už nikdy více.
4. Při přidávání účtu v aplikaci pošta nebylo možné vložit heslo v gmailu. Jen při stisknutí Ctrl se hned zavřelo okno se zadáváním hesla a muselo se začít od znovu. Kontextová nabídka myši se nezobrazovala. Po x­-tých pokusech jsem musel celou aplikaci restartovat, abych se vůbec někam pohnul.
5. Problém u jedné ze starších her ­(ano, nemusí vše fungovat­) kdy ve hře nebylo možné používat boční tlačítka myši. Vyřešil to až vytvořený profil v software myši.
6. Velká tragédie je windows defender a obligátní centrum zabezpečení. Tolik dementních hlášek a brzd v systému jsem už dlouho neviděl.

Další řada drobnosti nemá až takový dopad. Jinak co se týče nastavování celého systému, tak to směřuje k větší komplikovanosti. Často jedna věc ovlivní druhou z jiné oblasti nastavení PC. Běžný uživatel pak pátrá proč najednou něco nejde nastavit a windows se ani nenamáhá mu správně napovědět. To už obyčejný Android na mobilu je v téhle oblasti daleko před windows. Běžné ovládací panely, které měly nejpřehlednější možnosti nastavení směřují k úplnému odstranění ze strany MS. Dost s obavami sledují vývoj a už pár dní vážně uvažuji o nějaké distribuci Linuxu.
Odpovědět2  2
tombominos (1237) | 22.4.20179:48
Mrkvosofti designova schizofrene. Co na to rict jineho. Uz jen to, ze tam existuji ­(stale jeste­) 2 UI prostredi pro nastaveni v jednom systemu je na palici.
Odpovědět0  1
KwazzyGT (91) | 19.4.20178:00
Od doby co vaří M$ vše na kari koření je Windows parádně devastován. Update jsou o ničem a mění se vždy jen nějaká nepodstatná část sytému co se týče vzhledu, pitomostí ­(game mod­), nebo ztráty některého nastavení. Pokaždé, když je nějaký update se bojím, abych nemusel opět vše nastavovat ­(většinou ano!­) a měl vůbec funkční PC. Zlatý W7, jak funkčností, tak i vzhledem. W10 je docela hustý odpad... škoda, že můj procesor není W7 ­(umělo, na tvrdo!­) podporován. Vždyť se ona nějaká možnost najde a pak se W10, se smradem kari koření, vymaže!
Odpovědět3  4
vasedl (64) | 18.4.20179:25
Na starší verzi win 10 jsem měl tu chybu že když jsem zavřel složku, tak se kously hlavní panel ­(explorer.exe­) a musel jsem rychle klikat na nabídku start a na win klávesu ­- provedl se restart explorer.exe ­(a zmizela všechny otevřený složky­) a systém běžel dál...

Jakmile vyšel první velký update, provedl jsem čistou instalaci a bylo po problému. Teď jsem nainstaloval Creators Update a problém se vrátil... To opravdu musím vždy udělat čistou instalaci?

Nemáte tušení proč to dělá?
Odpovědět2  2
Nitram1980CZ (130) | 19.4.20178:15
To je divné mám W10 asi rok udělal jsem čistou instalaci a jedinej problém jsem měl po instalaci aktualizace a to že mi to rozházelo ikony na dislpeji a to mám komp starý už 5let.
Odpovědět2  0
tombominos (1237) | 22.4.20179:46
O to je to horsi, kdyz to nekdomu jede a nekomu ne. Win10 je porad v beta stadiu a bohuzel se to jevi, ze se z neho diky temhle pitomym pul rocnim upgradum ani uz nikdy nevyhrabe...
Odpovědět0  1
Cemada (1210) | 18.4.20178:01
Docela jsem si početl...díky za slušný souhrn.
Jen se nemůžu zbavit pocitu, že Creators Update už mám doma a ani nevím, že by se instaloval :­-D
Protože např. v nastavení aktualizací mám to co tu popisujete ­(aspoň co si pamatuji, doma si to ověřím­) a ten herní režim mi tam teď naběhl díky instalaci XBOX apky ­(dříve asi Microsoft Market for Games?­) pro uložené pozice Colin McRae: DIRT 2.
Co mě ale naštvalo, že když jsem tam zadal přihlašovací údaje a XBOX to sežral, tak W10 automaticky ­"zrušilo­" můj offline účet pro Win a teď se musím přihlašovat heslem do toho XBOX...docela sviňárna, kor když to nečekáte. Zatím jsem to dál neštudoval. Jinak Herní režim jsem zrušil, protože na R7 1700 mi často běží nenáročná konverze videa a do toho hraji třeba BF3, FarCry Primal apod. :­-D
W10 mám jen chvilku, člověku bude trvat než se s tím sžije hlavně po stránce ­"hlubšího pohledu do systému­". Tedy různá nastavení, kde co přesně je, vyladění nějakých problémů a chybiček,...
Jinak si na svižnost a funkčnost nemůžu stěžovat. Občas se mi ale stane, že na nějakou dobu přestane reagovat lišta na myš.
Odpovědět0  0
Cemada (1210) | 18.4.201717:07
No tak jsem si to projel a Creator Update fakt nemám. Nicméně položky v Aktualizacích se moc nezměnily ­(doba aktivního používání, nerestartovat, atd. tam mám, v Creators Update něco málo přibylo.­) a ten herní režim je de facto implementace toho XBOX softu do Win + lepší užívání prostředků.
Mám Win10 x64 Pro v1607 ­(build 14393.1066­).
Ale jak říkám, jsem ve W10 nováček :­-D
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.