reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Welland Predictor a Greenstar - obohacené HDD boxy

28.4.2008, Jan Vítek, recenze
Welland Predictor a Greenstar - obohacené HDD boxy
Funkce externích boxů pro pevné disky se stále rozšiřují, a tak si dnes můžeme představit dva boxy od firmy Welland s označením Greenstar a Predictor. První z nich nabízí funkce pro šetření energií a druhý zase monitoring informací S.M.A.R.T. Pojďme na ně.

Welland Greenstar ME-740PS-S


Dalším modelem je Greenstar ME-740PS-S, jehož specialitou jsou funkce pro šetření energií, které spočívají především ve vypnutí pevného disku při nečinnosti, ale k dispozici je více režimů. Box se dodává ve stejném obalu, kde má vše své místo tak, jak ukazuje následující fotografie.



Samotný box vypadá velmi podobně jako předchozí Predictor a liší se pouze v detailech. Proto jej nebudu opět znovu popisovat a poukážu především na rozdíly.



Model
Greenstar ME-740PS-S
Materiál
hliník, ocelový plech, plast
Rozměry
198 x 125 x 33 mm
Disk
3,5" SATA 150/300
Souborové systémy
FAT16, FAT32, NTFS
Rozhraní
USB 2.0
Specialitky
One Touch Backup (zálohování)
funkce pro šetření energií

Přední strana je naprosto totožná i co se týče obrázku plotny s ramenem, která při práci disku září modrým světlem. To lze samozřejmě snadno vypnout, respektive nezapnout při instalaci disku.



Zadní strana je pak naprosto identická, tedy až na popisky u světelných diod, které se změnily na Power Down, Standby a Idle. Prodlevy si můžete sami nastavit pomocí dodávané aplikace, nebo vše nechat na automatice. Disk se nejdříve po malé chvíli přepne do stavu Idle, poté nastoupí Standby a nakonec Power Down, kdy by měl spotřebovávat jen nepatrné množství energie. Na toto se zaměříme v testech.


- klikněte pro zvětšení -

Box se jinak otevírá naprosto stejně jako Predictor a i jeho PCB s elektronikou si je podobné jak vejce vejci. Disk budeme instalovat pomocí čtyřech spodních otvorů pro šroubky, které najdeme v balení. Nejdříve je ale samozřejmě nutné disk nasunout na připravené konektory a dát si pozor, abychom je ještě před dokončením montáže nevylomili. Pak už disk pouze zasuneme do hliníkové schránky a pokud budeme chtít, aby na nás předek boxu při práci disku zářil modrým světlem, připojíme na headery plošného spoje také připravený kabel. Nakonec se vše může ještě zajistit šroubky namontovanými v zadním panelu, ale to není tak nezbytné, protože box i tak drží dobře pohromady. Při jeho přenášení se ale jistota daná šroubky vyplatí.




Software


Doprovodný software je dodáván na malých CD, kde se ukrývá především One Touch Backup, který je určen pro oba boxy. S jeho pomocí si můžeme nastavit jednoduché úlohy, které se mohou spustit stisknutím zadního červeného tlačítka. A stejně jako je jednoduchá obsluha, je jednoduchý i software. V něm si prostě nastavíme zdroj dat a místo pro jejich zálohu a zvolíme si, zda má jít o pouhé zkopírování, nebo synchronizaci dat.



Poté už nastupují aplikace, které dokáže využít pouze jeden z modelů. Tak nějak jsem doufal, že Pretender by mohl rovněž používat software pro nastavení správy napájení, ale ten jednoduše s boxem nekomunikuje a ani se nespustí.



Power Management Application nám tedy dovolí si nastavit, kdy se má disk přepnout do režimu Stand-By a poté kdy se má zcela vypnout. Na obrázku vidíme, jak hodnoty nastaví sama aplikace, pokud vše necháme na ní a dle mě jde o prodlevy, které jsou poněkud přitažené za vlasy. Naštěstí nám ale nic nebrání, abychom si nemohli nastavit třeba prodlevu dvě nebo tři hodiny. Při nastavení pěti minut pro vypnutí disku bych se ale bál, že se bude příliš často vypínat a zase rozjíždět, což mu zcela jistě neprospěje.



Nakonec je zde okno, kde se dozvíme, kolik energie jsme ušetřili. Box nám celkem vtipně v hlavním okně překládá ušetřenou energii v kilowattsekundách. Tvůrci si asi uvědomili, že takových 9 kWs vypadá přeci jen lépe, než kdybychom se dozvěděli, že jsme ušetřili 0,0025 kWh, i když byl box zatím provozován pouze krátkodobě. Otázkou také je, zda se v Stand-By módu opravdu šetří 12 Wattů, ale to si ověříme.



Poté je zde aplikace, se kterou komunikuje naopak pouze Pretender. Týká se kondice disku pomocí S.M.A.R.T. Aplikace nám nabídne základní informace o použitém pevném disku a také jeho momentální teplotu. A pak nám v detailních informacích nabídne tři okna, kde se můžeme podívat na podrobnější informace, jako čas nutný pro roztočení ploten, počet start-stop cyklů, atd. Zde je dobré, že si můžeme každou ze sledovaných hodnot vypnout, čímž nám budou LED na boxu signalizovat stav několika, nebo pouze jedné záležitosti.






reklama