reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Winchester vs. Venice

26.7.2005, Eagle , recenze
Winchester vs. Venice
V současnosti AMD nabízí v mainstream segmentu dvě různá jádra - starší DH8-D0 (Winchester) a novější DH8-E3 / DH8-E6 (Venice). Mnoho lidí si přitom stěžuje, že novější model není tak dobrý jako jeho starší kolega. Podíval jsem se celé věci na zoubek a provedl přímé porovnání těchto dvou revizí.
Kapitoly článku:


Enkódování MP3ky desátou alfa verzí LAME 3.97 zkompilovanou ze zdrojových kódů z CVS. Rozdíl zcela minimální.


Ten samý program spuštěný najednou dvakrát. Toto by mělo simulovat vytížení při multitaskingu - dva zátěžové programy současně. LAME bohužel není multithreaded a v nejbližší době se tak ani neplánuje, takže jediný způsob, jak v budoucnu využívat dvoujádrové procesory, je spustit kódování dvou MP3 najednou. Spuštění dvou instancí prověřuje, jak jsou oba procesory schopny si poradit s větší zátěží. Výsledek je u obou prakticky identický.


Verifikace souboru APE (obrazu alba) bezztrátového systému Monkey's Audio. Výsledky jsou téměř identické.


Přehrávání HDTV videa se spuštěným WinRARem na pozadí s nízkou prioritou. Měří se čas potřebný pro kompresi. Starší model v revizi D0 je zde trochu rychlejší. Mimochodem, samotné přehrávání HDTV videa je s touto grafikou bezproblémové i na takto pomalém procesoru - staršímu Radeonu 9800 Pro to dělalo velké problémy.


Doba potřebná pro provedení scanování na chybné snímky jednoho 700MB AVI souboru komprimovaného kodekem XviD ve VirtualDubu 1.6. Fakticky vyžaduje přehrání (dekódování) všech snímků v souboru.

Závěr

Jak vidíte z výsledků, zprávy o nižší propustnosti nového jádra se ukázaly jako planý poplach. Někdo zjevně buďto neuměl nastavit stejné časování pamětí nebo si přinejmenším neověřil, že mu deska nastavila přesně to, o co si zažádal. Co na to říct víc? I když určité rozdíly ve výsledcích testů tu jsou, jedná se o zanedbatelné diference, které můžeme považovat za statistickou chybu. Navíc není možné stanovit, že nové jádro je za všech okolností pomalejší - naopak je někdy rychlejší.



Výsledek jádra DH8-E3 Venice s nastavením 2T timing zhruba odpovídá hodnotám naměřeným v ostatních časopisech - že by si páni redaktoři nedokázali zkontrolovat nastavení časování pamětí?

Jestliže si máte vybrat mezi zmíněnými revizemi, závisí to jen a pouze na vašich preferencích. Novější jádro v revizích E3 či E6 se hodí pro většinu uživatelů, protože přináší nezanedbatelná vylepšení práce s pamětí, má podporu instrukcí SSE3 a navíc i jde lépe přetaktovat. Jeho největší slabinou je naopak neschopnost nastavit nízká napětí, takže kdo chce přes noc provozovat počítač s pasivním chlazením, pro toho asi bude lepší starší Winchester.


Procesor Athlon 3200+ (Winchester) poskytla firma FOX-Computers
a grafickou kartu ATi Radeon X850XT firma Levi, oběma tímto děkujeme
reklama