reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Wind Top AE2220: moderní All-in-One

21.7.2010, Jan Vítek, recenze
Wind Top AE2220: moderní All-in-One
Dnes si představíme novou generaci tzv. All-in-One PC, tedy počítačů v jednom kusu. Konkrétně to bude Wind Top AE2220 od společnosti MSI. Není to již klasický nevýkonný nettop, ale slušně vybavené multimediální PC.
Celkově se design nettopů MSI od prvních modelů příliš nezměnil a pokud, tak jen kosmeticky. Stále jde o "velké a tlusté obrazovky" s podpěrnou nohou, které vypadají jako obří fotorámečky.


- klikněte pro zvětšení -

Počítačové zařízení dnešní doby, které je určené pro široké masy uživatelů, pochopitelně musí být vyrobeno z lesklého materiálu. V tomto případě jde o kombinaci černého plastu a čistého průhledného plastu, přičemž se uplatní i nějaká ta textura. Podpůrná noha a vrchní část s výdechem chlazení pak využívají stříbrně zbarvený a matný plast. Využitím průhledného plastu tvořícího okolní rám monitoru se firma MSI snaží, aby počítač budil dojem, že se vznáší nad povrchem stolu, což se jí víceméně daří.

Osobně ale neshledávám velký smysl v tom, aby byla horní hrana a boky obehnány ještě asi 2cm průhledným plastem. Neshledávám to ani líbivým, což vás nemusí zajímat, ale především tak narůstá masa materiálu a rozměry.



Pokud se zadíváme na Wind Top AE2220 zpříma, uvidíme jasně ohraničený širokoúhlý LCD monitor s úhlopříčkou 21,5". Ten má nad sebou v černém rámu zasazenou 1,3MPix webkameru s blízkým mikrofonem. Pod monitorem je zasazena další černá část opatřena texturou z puntíků a pokryta průhledným plastem, který ji ve středu nahrazuje, aby se mohlo ukázat logo výrobce MSI. V texturované části jsou však ještě dva 5W reproduktory a v pravém dolním rohu IR čidlo pro dálkový ovladač.


- klikněte pro zvětšení -

Z druhé strany tvoří dominantu podpůrná noha, jež už naštěstí není k tělu nettopu přitahována pružinou a místo toho ji lze napevno nastavit do určité polohy podobně jako displej notebooku, v níž bude pevně držet. Rozsah tohoto nastavení dovoluje, aby obrazovka byla téměř kolmo ke stolu, nebo s cca 30stupňovým náklonem.

A aby se snad nestalo, že noha i přes svůj pevný kloub uklouzne a utrhne se, je společně s rámem displeje opatřena měkkými gumovými podložkami, díky nimž se na hladkém stole Wind Top ani nehne. Škoda jen, že MSI do výbavy nezahrnulo i možnost montáže VESA držáku, ale nabízí k dokoupení vlastní kit, který dovoluje počítače Wind Top přimontovat na zeď. Od uživatele se přitom očekává, že odmontuje podpůrnou nohu a dá dohromady systém, jenž mu umožní počítač přimontovat na zděný či dřevěný povrch. Jenomže pokud již nějaký VESA držák vlastníte, použít jej zde nepůjde, nebo si budete muset zakutit.



V horní části můžete dále zaznamenat místo, odkud bude radiální ventilátor skrz široké žebroví vyfukovat vzduch přímo vzhůru. Dá se říci, že to je ideální místo pro pozici chlazení, protože to může využít přirozenou konvekci teplého vzduchu. Zajímavé rovněž je, že chladič by mohl být ještě o polovinu širší, takže se dá usuzovat, že se tímto MSI připravilo na potenciálně výkonnější modely 22" Wind Topů vyžadující silnější chlazení. Takovým je možná již prodávaný AE2280.

Dále stojí za zmínku dva panely jištěné vždy jedním šroubkem. Jeden je přitom umístěn pod nohou, skrz jejíž otvor se ale dá snadno prostrčit šroubovák a poté můžeme využít jeden volný slot Mini PCIe vedle již zabraného druhého, který je osazen Wi-Fi kartou Realtek. Do volného slotu MSI nejspíše montuje volitelný digitální televizní tuner. Druhý panýlek skrývá pouze dva osazené sloty SO-DIMM pro paměti DDR2.



Pro televizní tuner je tu připraven i malý anténní konektor, jehož místečko je pěkně pohromadě s ostatními konektory v malé vaničce. Ještě před tímto konektorem se nachází napájecí konektor a pak je tu i se závity připraven analogový D-Sub, za ním sloup třech portů USB 2.0, následně poněkud neuspořádaná trojice skládající se ze vstupu HDMI, eSATA a čtvrtého USB 2.0 a výčet zakončíme barevně odlišenými 3,5mm audio konektory, ethernetovým RJ-45 a nakonec zakrytý optický S/PDIF.



Zbytek nabídky portů se nachází na levé straně počítače, kde se setkáme také s DVD vypalovačkou Super Multi. Pod ní se nachází ochranná samolepka, aby uživatele nenapadlo se jen tak podívat dovnitř počítače a pak už slot 6-in-1 pro karty typu SD, MMC a MS. Pro snadné a rychlé zapojení třeba flash disku, což nám půjde rozhodně lépe než u zadních, zapadlých a velmi hustě umístěných konektorů.



Pravá strana se nese v duchu tlačítek, na něž ale není přímo vidět, takže si je musíme nalézt pomocí popisků vyražených do průhledného rámu. To se však nedá označit za prototyp přehledného ovládání, protože popisky jsou těžko viditelné, a to zvlášť, když je za nimi tmavé pozadí.

Ovládání zahrnuje tlačítko pro zapnutí a pak pět tlačítek pro pohyb v menu. Celkově je zpracováno tak, aby se na celkovém vzhledu projevovalo co nejméně, ovšem to na úkor uživatelova pohodlí. Jinými slovy - co na tom, že budou lidi tápat, hlavně že to je hezké.


reklama