reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Wind Top AE2220: moderní All-in-One

21.7.2010, Jan Vítek, recenze
Wind Top AE2220: moderní All-in-One
Dnes si představíme novou generaci tzv. All-in-One PC, tedy počítačů v jednom kusu. Konkrétně to bude Wind Top AE2220 od společnosti MSI. Není to již klasický nevýkonný nettop, ale slušně vybavené multimediální PC.

Hardwarová výbava


Nejzajímavější na tomto počítači je asi fakt, že využívá mix mezi mobilními a desktopovými komponenty, ovšem nejvíce se blíží spíše mobilnímu sektoru. Za to může především 45nm procesor Intel Core 2 Duo T6600, jenž se hojně využíval v noteboocích a i dnes si můžeme pořídit řadu modelů, které jej mají ve výbavě. Postupně jej však již nahrazují nové procesory Core iX.



Core 2 Duo T6600 pracuje na frekvenci 2,2 GHz, kterou však upravuje dle aktuálního zatížení pomocí změny násobiče. V absolutním klidu tak procesor pracuje pouze na 1200 MHz s násobičem 6x a při zátěži vystřelí na 11x. Nutno poznamenat, že procesor se zbytečně netaktuje výše v každém případě, takže třeba při přehrávání filmů ve standardním rozlišení zůstává většinou na nejnižší frekvenci se zatížením pod 25 %. Počítač tak při přehrávání zůstává velmi tichý, ale neodbočujme.

Procesor využívá 2x 32 kB datové a instrukční L1 cache a vedle ní 2 MB L2 cache. Pracuje s FSB na 800 MHz a sám o sobě je schopen najednou zpracovávat 2 thready. Od dosažení výkonu moderních procesorů Core jej tak dělí dvě podstatné technologie: Hyper-threading a Turbo Boost. První z nich dokáže dvojnásobně navýšit počet logických jader procesoru a druhý umí procesor přetaktovat nad základní frekvenci dle předem nastaveného schématu.



Základní deska se v utilitě CPU-Z příliš neprezentuje, ovšem dle neklamně červeného PCB a označení BIOSu je od MSI. Osazena je čipovou sadou NVIDIA nForce 730i.



Tato čipová sada je zajímavá svým jádrem NVIDIA ION, neboli GeForce 9300. To dle specifikací není žádný výkonnostní přeborník, ale je lepší než základní integrovaná grafická jádra od Intelu. Jde o GPU skládající se z pouze 16 shaderových jednotek, 4 ROP jednotek a připojeno je 256 MB paměti DDR přes 64bitové rozhraní. Takty GPU, shaderů a pamětí jsou pak 450 MHz, 1100 MHz a 800 MHz. My se v testech podíváme, co získáme navíc oproti jiným integrovaným řešením.



Operační paměť je zde ve dvou modulech SO-DIMM v kapacitě celkem 4 GB, ale kvůli 32bitovému OS jsou využitelné jen 3 GB. První modul utilita CPU-Z detekuje správně, ale druhý má dle ní více než 64GB kapacitu, což by bylo pěkné, ale je to samozřejmě nesmysl. Oba jsou typu PC2-6400, a běží tedy na frekvenci 800 MHz DDR, a to při časování 6-6-6-18-24 a napětí 1,8 V.



V tak velkém počítači by nedávalo smysl využít notebookový disk, protože místa je uvnitř dostatek, a tak byl instalován 3,5" 640GB model Western Digital WD6400AAKS-22A7B (7200 otáček za minutu, 16 MB vyrovnávací paměti, rozhraní SATA 3 Gbps, průměrná vyhledávací doba 8,9 ms).



Softwarová výbava


Instalovaný operační systém Windows Home Premium je tu bohužel pouze ve 32bitové verzi, a tak přijdeme o 1 GB operační paměti jen tak lusknutím prstů. O ochranu počítače se stará Norton Internet Security 2009, který nedá pokoj, dokud jej nezaktivujete, nebo naopak neodinstalujete.

ArcSoft přihazuje svůj balík Print Creations pro tisk různých věcí jako kalendářů, pohledů, alb, plakátů, apod. Stejný výrobce pak nabídne i obslužný program pro webovou kameru - ArcSoft WebCam Companion 3.

Za zmínku stojí i Microsoft Office Home and Student 2007, Microsoft Surface Globe (velmi pěkný virtuální globus podporující multidotykovou vrstvu) screensaver s vodní hladinou, pod níž jsou rybičky, které můžeme plašit čeřením hladiny pomocí dotykové vrstvy displeje a na stejném principu je založena hra s papírovými loďkami v jezírku.

MSI k tomu všemu nabízí také prostředí Wind Touch, které nabídku rozděluje na Práce, Zábava, Nástroje a Internet, a které je přímo uzpůsobené na pohodlné dotykové ovládání.


reklama