reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Wind Top AE2240: All-in-one se zaměřením

7.4.2011, Jan Vítek, recenze
Wind Top AE2240: All-in-one se zaměřením
Společnost MSI pokračuje v obnovování své nabídky počítačů typu "vše v jednom" a my si dnes vyzkoušíme novinku v podobě modelu Wind Top AE2240. Ten nabídne především rozumnou cenu a 21,5" multidotykovou obrazovku. Je ale zajímavý i něčím jiným?
Společnost MSI před lety vsadila na relativně nový typ počítačů typu All-in-One, který byl do té doby spíše doménou společnosti Apple. Poté, co úspěch zaznamenaly netbooky a nettopy, byly především firmami Asus a MSI oznámeny nové modely, které již obsahovaly vlastní obrazovku, a mohly být tak zařazeny mezi počítače vše v jednom. Jednalo se o řady Asus Eee Top a MSI Wind Top, které se od klasických All-in-One PC podstatně lišily použitými platformami, což jsme mohli vycítit už z jejich příslušnosti k rodinám Eee a Wind.

První modely tedy nabídly nízký výkon daný tehdejšími procesory Atom a nevýkonnými grafickými jádry v čipových sadách Intel 945. Na druhou stranu ale zaujaly i nízkou cenou. Dnes je však již situace naprosto odlišná a v nabídce firmy MSI najdeme sice také ještě model s procesorem Intel Atom, ale také Wind Top vybavený 3D obrazovkou, 3,2GHz procesorem Intel Core i5-650 a grafickou kartou ATI Mobility Radeon HD 5730. Neměnným faktem ale zůstává, že Wind Top mají svým hardwarem blíže k mobilním sestavám než k desktopům a také je jasné, že nejde vyloženě o pracovní stanice, jako spíše počítače pro zábavu i výchovu.



- klikněte pro zvětšení -

V současné době tak máme na výběr mezi pěti rodinami počítačů Wind Top, které se dělí podle velikosti obrazovky na 19", 20", 22", 24" a 24" s 3D. Přitom platí, že čím větší daný Wind Top je, tím lepší výbavu může nést, a to od Intel Atom D510 s integrovanou grafikou po zmíněný 3D model.

K nám do redakce přišel nedávno představený typ, který zatím není na českých stránkách společnosti MSI prezentován. Jedná se o 21,5" model vybavený dvoujádrovým procesorem Intel Pentium P6200, 4 GB RAM a integrovaným grafickým jádrem Intel GMA HD. Je tedy jasné, že pro hry a jiné náročné úkoly tento počítač určen není, ale zato můžeme očekávat rozumnou cenu.



Počítač přišel zabalen do velké krabice, která zaujme také svou vysokou hmotností. Není divu, když samotné PC váží přes 8 kg. Podívejme se nyní na jeho specifikace:

Model
MSI Wind Top AE2240
Procesor
Intel Pentium P6200 (Dual Core)
Frekvence apod.
2,13 GHz (3 MB L2 cache, 35W TDP)
Čipová sada
Intel HM55
RAM
2x 2 GB Samsung PC3-10700 (667 MHz DDR)@533 MHz
Pevný disk
640 GB - Western Digital WD6400AAKS-00A7B2
Úhlopříčka displeje
21,5 palce, lesklý
Rozlišení displeje
Full HD (1920 x 1080), multidotykový
Grafická karta
Intel GMA HD
Zvuková karta
Realtek High Definition Audio
Mechanika
HL-DT-ST DVDRAM GT32N
Reproduktory
stereo (THX TruStudio Pro)
Zvukové vstupy/výstupy
Mikrofon, sluchátka
Ovládání
Dotyková obrazovka, myš, klávesnice (bezdrátové)
PS/2
ne
USB/eSATA
6x USB 2.0 / 1x eSATA
Video vstupy/výstupy
D-Sub, HDMI
S-Video výstup (TV out)
ne
Express Card / PCMCIA
ne
FireWire (IEEE 1394)
ne
Čtečka karet
6 v 1 (SD, MMC, MS)
Bluetooth
ne
S/PDIF
ano
Bezdrátová rozhraní
Wi-Fi 802.11n (Realtek RTL8191SE)
Modem
ne
LAN
1Gb Ethernet (Realtek PCIe GBE)
Webkamera
ano, 1,3Mpix
Speciální výbava
dálkový ovladač pro Windows MCE, anténní konektor
Otvor pro zámek Kensington
ano
Rozměry
554 x 404 x 63 mm
Hmotnost
8,4 kg
Operační systém
Windows 7 Home Premium 64bit

Z tabulky se dozvíme vše důležité ohledně HW vybavení, kterému vévodí procesor Intel Pentium P6200 "Arrandale" se dvěma jádry na 2,13 GHz. Součástí tohoto procesoru, i když ne samotného čipu, je grafické jádro Intel GMA HD pracující na frekvencích od 500 do 677 MHz, přičemž celková spotřeba se má pohybovat na hodnotách do 35 W.

Dalšími důležitými komponentami jsou čipová sada Intel HM55, dva 2GB moduly Samsung DDR3-667 MHz typu SO-DIMM a pevný disk Western Digital WD6400AAKS s kapacitou 640 GB. Jedná se o desktopový model s otáčkami ploten 7200 RPM. Pozorovat budeme 21,5" obrazovku s rozlišením Full HD, pod níž jsou dva reproduktory, takže se toto PC bude hodit i pro sledování filmů ve vysokém rozlišení. Ne však z disků Blu-ray, neboť mechanika je zde typu DVD-RAM.

Co se týče konektorů a rozhraní, pak nám toto PC bohužel nenabídne moderní USB 3.0 a nezahrnuje také modul Bluetooth, ale jinak má slušnou výbavu. Ta se skládá se šesti portů USB 2.0, jednoho eSATA, obrazových D-Sub i HDMI pro případ, že bychom chtěli připojit další monitor nebo televizor a pak je tu také čtečka šesti typů karet a anténní konektor, k němuž však již nenajdeme příslušný tuner, jenž tak bude patřit mezi volitelné příslušenství.

Datové připojení obstarají moderní rozhraní Ethernet v 1Gbps podobě a Wi-Fi 802.11n. Pro zvuk tu jsou sice jen dva standardní 3,5mm konektory, ale vedle nich lze pro více kanálů využít optický S/PDIF, popřípadě samotný HDMI. Nyní se již podívejme na dodávané příslušenství.


Periférie a příslušenství


Jako správné All-in-One PC je MSI Wind Top AE2240 dodávaný s klávesnicí a myši, které mají bezdrátové připojení a moderní vzhled. Stejně jako počítač jsou vyrobeny z bílého plastu a co se týče klávesnice typu Chiclet, jedná se o typ MSI StarType ES500W. Její tělo je výrazně menší v porovnání s normální desktopovou klávesnicí, ovšem to odnesly středové klávesy Insert, Home a další, které jednoduše zmizely a jejich funkce zůstaly na bedrech numerického bloku.


- klikněte pro zvětšení -

Klávesy samotné jsou nízkozdvihové a mají naprosto rovný povrch, takže budou vyhovovat spíše uživatelům zvyklým na notebooky. Modře jsou zde zvýrazněné multimediální a jiné funkce, pro něž slouží přepínač Fn. Myš s označením StarMouse SW130 je také menší, a tak dobře odpovídá "notebookovému pojetí" klávesnice. Osobně nechápu, proč MSI ve výbavě nabídlo model, který je svým tvarem uzpůsoben pravé ruce. Naštěstí to není tak výrazné, aby ji leváci nebyli schopni použít, ovšem příjemné to pro ně nebude.



Vybavení této myši je standardní, takže získáme dvě tlačítka a mezi nimi kolečko. K tlačítkům nemám připomínky a dokonce i kolečko má příjemný stisk. Jeho krokování je jemné a pokud s ním otáčíte pomalu, tak i neslyšné. Obě tyto vstupní periferie se připojují přes jeden transmitter, který by mohl být dnes již menší, ale stejně jej zapojíme do zadních USB portů, kde nebude příliš vadit. Pouze je třeba si dát pozor, abychom ho nedopatřením nezlomili přímo v portu.

Kvalita snímacího systému dodávané myši však nestojí za moc. Na dřevěném stole, kde by se měla chytat snad každá moderní myš, má tato často velké problémy a při rychlejších pohybech, které jsou ale stále v rámci běžného použití, se ukazatel nezřídkakdy zasekne. Jemnější pohyby také nejsou příliš přesné a pokud bychom se s myší měli pokusit nakreslit aspoň trošku pěkné kolečko, tak nejspíše neuspějeme. Zde se tedy MSI mohlo předvést v lepším světle.

Bezdrátové rozhraní této myši a klávesnice pracuje dobře i na vzdálenost několika metrů, takže tyto periferie můžete využít i jako dálkové ovladače. Myš se pouze po nějaké době nečinnosti odpojí, a tak je třeba stisknout jedno z jejích tlačítek, aby připojení opět navázala.


- klikněte pro zvětšení -

Mezi zbylé příslušenství patří 90W notebookový adaptér, jenž by měl na napájení tohoto počítače s přehledem stačit, pak tu je dlouhý bílý stylus, hadřík pro otírání displeje, manuál a CD s ovladači a také velký dálkový ovladač, který byl uzpůsoben pro použití s nástavbou Windows Media Control Center.
reklama