reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 8 Consumer Preview: přišla revoluce?

2.3.2012, Pavel Kovač, recenze
Windows 8 Consumer Preview: přišla revoluce?
Microsoft připravil na dnešní rok jednu velkou novinu. Zbrusu nové Windows 8, jež představují revoluci v operačních systémech. Umožňují běh na platformě ARM a x86. Osmičky jsou také příslibem rychlého a svižného systému.

Metro prakticky


Při spuštění systému jste uvítání obrázkem, na kterém je vidět pouze aktuální datum a čas. Stačí "chytnout" tento obrázek a odsunout jej nahoru, nebo stisknout libovolnou klávesu a můžete se přihlásit. Je to kompletně ve stylu chytrých telefonů a zároveň se nezapomnělo na klasické ovládání. Po přihlášení na vás během mžiku vykouknou ony známé dlaždice. Testování probíhalo jak pomocí standardní myšky, tak pomocí tabletu Wacom. Simuloval jsem tak vlastně dotykové ovládání a zároveň jsem měl možnost pohodlně psát na klávesnici.




- přihlašovací obrazovka -


Při ovládání pomocí myši se zde vyskytují drobné neduhy v podobě mizejících ovládacích prvků, pokud se jen o pixel odchýlíte dráhou od kraje obrazovky. Na druhou stranu, pokud vezmu do ruky pero od tabletu, tak se Metro promění v naprosto perfektní GUI. Nikdy se mě nic tak dobře pomocí tabletu neovládalo. Aplikací pro Metro je zatím docela málo a i ty zabudované v systému nefungují zcela perfektně. Základní přehrávání videí, pouštění hudby, či prohlížení obrázků funguje docela dobře. Pro naplnění kolekcí se však musíte nejprve přepnout do desktopového prostředí. V prostředí Metro toto zatím moc udělat nejde. Věřím, že je to záležitost rané verze Windows a ve finální verzi již budou aplikace napsané s plnou funkcionalitou. Tyto aplikace jsou také nazvané zatím jako "App Preview" a teď jsou opravdu jen pro ukázku toho, kam směřuje vývoj.


Např. takový kalendář má na první pohled většinu funkcí, ale není dotažený do konce. Občas se místo hodnoty pole pouze vybarví např. zelenou barvou. Kalendář vás vůbec neupozorňuje na kolize, takže v praxi není zatím moc použitelný. Obdobně se chová většina Metro aplikací. Sem tam dokonce zamrznou a je třeba je násilím vypnout v levém panelu popř. ve správci úloh. Je zde trochu cítit, že Microsoft nemá s těmito aplikacemi až tak velkou zkušenost a občas experimentuje. Na jeho obhajobu si musíme uvědomit, že s aplikacemi pro Metro nemá zkušenost prakticky nikdo, přestože Developer Preview pomohla některým vývojářům a již se objevují aplikace jako např. SketchBook od Autodesku (která mimochodem funguje pěkně včetně přítlaků na tabletu).

Soudit GUI Metro v takto rané fázi by nebylo správné. Celkově se jedná o příjemného pomocníka, v kterém je zatím jen pár aplikací, jež skutečně fungují tak, jak mají. Microsoft a vývojáři aplikací však mají více než půl roku na to, aby Metro zaplnili aplikacemi, které mají smysl i využití jak na desktopu, tak na tabletu. Byl bych rád, pokud by se vše podařilo. Systém ovládání má nakročeno dobře, jen si to chce na něj chvilku zvykat a odpoutat se od po dekády zažitých postupů, které třeba ani nejsou správné. Příkladem za všechno je Start -> Vypnout. Konečně to ve Windows zmizelo.




- Poprvé v historii Windows není vypnutí pod nabídkou Start -


Metro jako takové nabízí spoustu možností, jak ovládat samotné aplikace. Pokud si např. chcete nechat na očích své oblíbené "kecátko" a přesto chcete pracovat v desktopovém prostředí, je možné jej za horní okraj "chytnout" a přesunout na stranu. Poté se již přepnete do desktopového prostředí a "kecátko" ve své funkční podobě zůstane přilepeno na straně monitoru. Je už na vás, zda vlevo nebo vpravo. Pokud již program z prostředí Metro nepotřebujete, tak jej stačí pomocí tmavě šedého předělu sbalit na stranu a desktop máte opět přes celou obrazovku. Zatím nelze měnit velikost zobrazeného programu na straně obrazu. Musíme se spokojit s nějakou výchozí velikostí. Zde vidím potenciál pro aplikace třetích stran, co budou přizpůsobovat tyto funkce.




- Připnutý Windows messaging na levé straně obrazovky -


Pokud chcete mít lepší přehled o všech dlaždicích (tiles), můžete si je všechny oddálit a přesouvat po skupinách. Tyto skupiny můžete také pojmenovat. Vytvoříte si tedy skupinu pro hry, grafiku atd. Novou skupinu nevytvoříte překvapivě v oddáleném pohledu, ale tak, že přesunete aplikaci na konec a nová skupina se vytvoří sama automaticky.




- Pojmenování a přesouvání skupin dlaždic pro lepší orientaci -




- Přesun skupiny bohužel lze provádět pouze horizontálně -


Pokud chcete přepínat mezi aplikacemi, je tu další možnost, kterou dosud Windows nenabízely. Stačí najet do levého horního rohu obrazovky a kliknout. Tím cyklujete mezi aplikacemi. Stejně to funguje s klávesovou zkratkou Win+Tab, ale ta navíc zobrazuje malé náhledy v levém panelu. Toto klikání do rohu se hodí zejména na tabletech, kde Win+Tab těžko vyvoláte.



reklama