reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zabezpečené externí disky: aby data byla v suchu

4.3.2009, Jan Vítek, recenze
Zabezpečené externí disky: aby data byla v suchu
Přinášíme srovnávací test několika paměťových produktů využívajících nějakou ochranu dat se zaměřením proti zcizení. Představí se USB flash disky i jedno externí zařízení využívající mobilní pevný disk. Rozmanitost testovaných produktů je velká.

Corsair Padlock


Společnost Corsair nabízí uživatelům hledajícím bezpečnost svůj model Padlock. Zabezpečení zde funguje na bázi zadávání pinu, po čemž se disk zpřístupní. Po vyjmutí z USB portu se pak zase následně automaticky uzamkne. Balení je zde klasické - pevný plastový obal, jejž je nutné rozstřihnout, abychom se dostali dovnitř.



Model
Padlock
Kapacita
4 GB
Rozměry
81,5 x 24 x 14 mm
Hmotnost
-
Rychlost čtení
-
Rychlost zápisu
-
Bezpečnostní funkce
pin
Dostupné kapacity
2 / 4 GB
Záruční lhůta
3 roky

Co se týče specifikací, stránky výrobce i informace na balení jsou naprosto nedostačující. Již jsme si mohli zvyknout, že někteří výrobci neudávají údaje o přenosových rychlostech, ale nikde nejsou k nalezení ani rozměry. Stránky také udávají pouze jedinou verzi CMFUSBPADLOCK-4GB, avšak dle PDF existuje ještě 2GB verze.



Disk je tedy v podobě neforemné a velké plastové cihličky s pevným tělem, na níž máme pět tlačítek s čísly, dole modře podsvícené logo Corsair značící práci disku a nahoře tlačítko s klíčem a dvě postranní diody (červená a zelená) využitelné pro zadávání a nastavení hesla.



Spodní strana na sobě nese pouze firemní logo a v rohu také malý šroubek s Philips hlavou. Ten se mi ovšem ani s tou nejlepší snahou nepodařilo uvolnit, a tak jsem pokusů raději zanechal, aby se disk nepoškodil.



Krytka USB konektoru je zde naprosto klasická. Drží na svém místě celkem pevně, takže ji nikde nevyklepete, ovšem hodilo by se k ní nějaké poutko zamezující její ztrátě. Disk samotný má na své opačné straně očko pro poutko, jež naleznete v příslušenství.



Z balení tedy ještě vyklepete pletené poutko, krátký produložovací USB kabel a jednoduchý manuál v angličtině. Ten je v devíti dalších jazycích také na samotném flash disku (čeština chybí).


Zabezpečení


Corsair Padlock tedy data, jež má v sobě uložená, nešifruje. Využívá klávesnici s volitelným pinem, která disk odemkne. Po vysunutí z USB slotu se disk zase po 15 sekundách automaticky uzamkne, což dává zapomnětlivým uživatelům možnost jej ihned znova připojit bez nutnosti zadávání pinu. Ten může být v rozsahu 1 - 10 čísel. K dispozici je sice pouze 5 tlačítek, avšak Corsair myslel asi na to, aby uživatelé mohli zadávat své oblíbené kombinace čísel. Systém tedy funguje podobně jako vytáčení telefonního čísla pomocí písmen.

A jakým způsobem se tedy heslo nastavuje? Nejdříve se podrží tlačítko s klíčem, až se rozsvítí obě horní LED (červená a zelená). Pak musíte do 15 sekund začít zadávat pin a poté opět stisknout tlačítko s klíčem, počemž se obě LED rozblikají. Následně je nutné kombinaci opětovným zadáním potvrdit a operaci dokončit posledním stisknutím klíče. Disk přijmutí nového pinu potvrdí blikající zelenou LED po dobu 15 sekund a zůstane odemknutý. Poté dioda zhasne a disk se automaticky uzamkne. Nutno ještě podotknout, že pokud zadáte více jak 10 číslic, Padlock kombinaci přijme, ale další stisky tlačítek nad rámec rozsahu pinu již bude ignorovat a je možné jej odemknout, i když je připojený v USB portu.

Odemknutí disku je snadné. Stisknete klíč, červená LED se rozbliká a vyzve vás tím k zadání pinu. Poté opět stisknete klíč a rozbliká se zelená LED a vy máte opět 15 sekund na připojení disku k počítači.

Poté je možné ještě váš pin změnit, a to stejně, jako jste zadali své první heslo. Pouze je samozřemě nutné, abyste předtím Padlock odemkli. A nakonec je možné disk zase permanentně odemknout: poté, co zadáte heslo, stisknete na tři sekundy klíč. Obě LED se rozsvítí, pak krátce stisknete klíč podruhé, diody se rozblikají a nakonec stisknete klíč potřetí. Rozbliká se pouze zelená a disk se otevře k volnému přístupu.

Corsair také varuje, že pokud zapomenete heslo, není žádný jiný způsob jak disk opět zpřístupnit. Proto nabízí na svých stránkách možnost si svůj pin zaregistrovat a případně si jej nechat připomenout. Nutno podotknout, že vše to, co jsem popisoval, jsem také vyzkoušel a disk se při tom choval bezchybně a jednoduše tak, jak měl. Otázkou je, jak dlouho dokáže vydržet vnitřní baterie disku, která je nutná k jeho odemčení.
reklama