reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zabezpečené externí disky: aby data byla v suchu

4.3.2009, Jan Vítek, recenze
Zabezpečené externí disky: aby data byla v suchu
Přinášíme srovnávací test několika paměťových produktů využívajících nějakou ochranu dat se zaměřením proti zcizení. Představí se USB flash disky i jedno externí zařízení využívající mobilní pevný disk. Rozmanitost testovaných produktů je velká.

Kingston DataTraveler Vault Privacy


Model DataTraveler Vault Privacy je z řady Enterprise a využívá hardwarového zabezpečení pomocí 256bitové AES šifry a navíc nabízí vodotěsné tělo zpevněné hliníkem. Přichází zabalený stejně jako předchozí Corsair Padlock, tedy v zataveném plastovém obalu, jenž se chlubí 5letou zárukou, šifrováním veškerých dat a dokončením výroby v USA.



Model
DataTraveler Vault Privacy
Kapacita
4 GB
Rozměry
78 x 22 x 12 mm
Hmotnost
-
Rychlost čtení
24 MB/s
Rychlost zápisu
10 MB/s
Bezpečnostní funkce
256bit AES HW šifrování dat
Dostupné kapacity
2 / 4 / 8 / 16 / 32 GB
Záruční lhůta
5 let

Kinston u svého modelu udává veškeré důležité údaje kromě hmotnosti, i když to nás nemusí až tak bolet. Rychlosti čtení a zápisu jsou průměrné a především zápis dat by mohl být trošku svižnější, což budeme pociťovat především u objemnějších modelů. Kompatibilita je zajištěna pro systémy Windows 2000 (SP4), Windows XP a Windows Vista vzhledem k obslužné aplikaci. Není zde však podpora ReadyBoost, protože ta vyžaduje nezašifrovanou oblast, jinak by ale rychlost disku na RB stačila.



Disk samotný byl vyveden v modré metalíze, kterou nesou hliníkové krytky a okolní plast je černý. Na horní straně pak máme logo výrobce, označení kapacity a vzadu také očko pro poutko. Podlouhlé oko svítivé diody při práci disku bliká modrým světlem.

Dle údajů výrobce má být tento disk odolný proti vodě až do hloubky 4 metrů.



Na spodní straně je nápis identifikující tento model. tedy DataTraveler Vault Privacy a na konci další informace. Tělo disku se dá považovat za pevné a kvalitně zpracované.



Stejně tak krytka konektoru sedí na místě pevně, ovšem zde také není se zbytkem těla nijak svázána, takže hrozí její ztráta, pokud si na ni nebudete dávat pozor. Je ale možné ji dočasně nasadit na druhý konec disku, takže alespoň něco.



V příslušenství máme pouze jednoduchého průvodce instalací a také klasické malé poutko k zavěšení disku na klíče, apod. Takové Kingston dodává snad ke všem svým flash diskům.


Zabezpečení


Kingston DataTraveler Vault Privacy tedy využívá k zabezpečení 256bitové hardwarové šifrování promocí vlastního koprocesoru, takže k tomuto účelu se nemusí využívat služeb hlavního CPU počítače. Tím je zajištěno, že CPU nemá klíč k dispozici, čímž se zlepší bezpečnost šifrovacího a dešifrovacího procesu.



Uživatel se bude starat pouze o heslo. To zadá ihned poté, co připojí flash disk k počítači, vybere si jazyk aplikace (čeština chybí) a odshouhlasí licenční podmínky.



Heslo je tzv. case sensitive a přímo vyžaduje, aby uživatel použil velká písmena, malá písmena a čísla nebo speciální znaky. Délka hesla může být 6 až 16 znaků a je dovoleno, abychom si je připomněli pomocí nápovědy.



Následně se v posledním kroce disk zeptá na osobní údaje (jméno, společnost a detaily) a disk zformátuje. Pokud poté heslo zapomenete, máte celkem deset pokusů na jeho správné zadání. Poté se disk uzamkne a vám nezbývá, než jej zformátovat a přijít o data na něm uložená.



Heslo si můžete pomocí menu v trayi změnit, stejně jako upravit informace a kontakt s jazykem. Poté je možné disk zformátovat (heslo zůstane) a bezpečně jej odejmout ze systému.


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Kingston DataTraveler Vault Privacy 4GB poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>

reklama