reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zabezpečené externí disky: aby data byla v suchu

4.3.2009, Jan Vítek, recenze
Zabezpečené externí disky: aby data byla v suchu
Přinášíme srovnávací test několika paměťových produktů využívajících nějakou ochranu dat se zaměřením proti zcizení. Představí se USB flash disky i jedno externí zařízení využívající mobilní pevný disk. Rozmanitost testovaných produktů je velká.

Transcend JetFlash 220


Posledním "pánem na holení" je disk JetFlash 220 od společnosti Transcend. Dočkáme se jej zabaleného v normálním plastovém obalu, kde se ukazuje ve složeném stavu a pomocí potisklého papíru vlastně i v rozloženém. Na obalu se chlubí čtečkou otisků prstů, ale i 256bitovým AES šifrováním dat.



Model
JetFlash 220
Kapacita
4 GB
Rozměry
70 x 21 x 11 mm
Hmotnost
13 g
Rychlost čtení
10 MB/s
Rychlost zápisu
3 MB/s
Bezpečnostní funkce
AES256, čtečka otisků prstů
Dostupné kapacity
2 / 4 / 8 GB
Záruční lhůta
2 roky

Transcend také ve specifikacích udává výkon disku, jenž, jak je z tabulky zřejmé, není zrovna příliš oslnivý. K dispozici jsou tři velikosti od 2 do 8 GB a standardní záruční lhůta 2 roky.



Disk je vyroben z plastu s metalízovou úpravou a zajímavým designem. Tělo je totiž vyklápěcí a využívá se k tomu modrý kloub s označenou kapacitou a modrým podsvícením pomocí LED. Na vrchní straně pak máme logo výrobce a označení produktu.



Spodní strana vypadá naprosto identicky, tedy až na potisk. K připoutání nám dobře poslouží plastové očko, pro něž se v balení najde také delší poutko.



Výklopné rameno má několik poloh aretace a dá se s ním otáčet libovolně v rozsahu 360 °. To jde poměrně ztuha, takže si chvíli budete muset zvykat, než se je naučíte vyklápět z ochranného pouzdra a problémy budou mít především osoby s rukama typu horník.



V balení tedy ještě je zmíněné poutko, pak malé CD s manuálem a "repartition tool" a nakonec stručný manuál.


Zabezpečení


Disk JetFlash 220 nás uvítá obrazovkou, v níž si můžeme vybrat mezi novým a uloženým profilem, takže noví uživatelé mají pochopitelně jedinou, první volbu.



Následuje klasické zadání hesla, které slouží jako klíč pro dešifrování dat. Poté si musíme zadat i uživatelské jméno a heslo pro identifikaci a doplnění zabezpečení pomocí otisků. Poté je na řadě registrace otisku a pokud se ta nepovede, je třeba zadat opětovně jméno a heslo a poté i heslo do operačního systému. Zde musím poznamenat, že s prsty se musí po senzoru přejíždět opravdu pomalu, jinak se registrace neuskuteční.



Stejně je tomu tak i při přihlašování a i zde se musíte naučit správně přejíždět prsty pres senzor. To je u tohoto disku tedy na rozdíl od ostatních menší problém.



Pak se v system trayi objeví malá ikona ruky, pomocí níž si můžete spravovat hesla do IE, oblíbené položky a uživatelské profily. Změnit si můžeme také formu přihlašování.




Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Transcend JetFlash 220 4GB poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>

reklama