reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Základní deska JetWay618AS si s Windows ME rozumí

9.7.2001, Petr Klabazňa, recenze
Základní deska JetWay618AS si s Windows ME rozumí
Se základními deskami JetWay se sice nesetkáváme tak často, nicméně tato situace se může v dohledné době změnit, a třeba k tomuto přispějí i výsledky testů uvedené v následující recenzi základní desky JetWay618AS. A jak ve stručnosti popsat tuto desku? Prostě „klasika“, podpora ATA100, AGP 4x, mechanická aretace grafické karty .. a design?, ten jsem již přeci někde viděl! A nebo se snad pletu?
Popis konektorů/připojení:
Začnu hnízdem portů, které je vidět i při zamontované základní desce v počítačové skříni. Rozmístění i barevné značení odpovídá standardu, rozdíl je ve VGA (resp. na tomto místě obvyklém portu COM2).



Kde šikmo šrafovaná pozice (s popisem "VGA") značí u modelu 618AS zalití modrým PVC (u boardu 618AF zde najdeme výstup na monitor).

A ještě pohled, jak to vypadá ve skutečnosti:


Porty a sloty již máme zmapovány a tak nám jen zbývá výčet konektorů na desce. Pro přehlednost je uvedu do následující tabulky včetně stručného označení/resp. popis k čemu slouží a nebo co připojit:

označení
konektor/název
ATX CONN.ATX napájení
CN2PS/2 myš & PS/2 klávesnice
USBUSB Port Connector
PRINTParallel Port Connector
GAMEAudio/Game Connector
COM1Serial Port COM1 Connector
FLOPPYFloppy Driver Connector
IDE1Primary IDE Connector
IDE2Secondary IDE Connector
COM2připojení pro COM2
USB-Bpřipojení pro USB
IDELEDpřipojení pro IDE LED
TBLEDpřipojení pro Turbo LED
RESETpřipojení pro tl. Reset
KEYLOCKblokování klávesnice
SPKRpřipojení pro speaker
PWR LEDPower LED
PWR BTNPower Button
WOLWake On-LAN Headers
RINGWake On-RING Headers
FAN1,FAN2,FAN3připojení pro cooler
IRpřipojení pro infrared modul
JP10, JP11připojení pro CD Audio-In

Oživení desky, instalace ovladačů a utilit
Nejprve musíme na desce nastavit jumpery JS1 ÷ JS4 umístěné v těsné blízkosti napájecího ATX konektoru. V našem případě jsem použil nastavení JS2 v pozici 3-2 a JS3 v pozici 2-1, což odpovídá 133/133 MHz (frekvence pro FSB CPU/SDRAM).

Pro napájecí větrák procesoru jsou na desce tři konektory, přičemž jsou všechny monitorované. Dále se pak na základní desce nacházejí dvě teplotní čidla, jedno sleduje teplotu procesoru (lépe řečeno v těsné blízkosti pod ním) a druhé systému (resp. čipové sady). Obě momentální teploty se kromě BIOSu zobrazují také při spuštění počítače (v úvodní obrazovce). Současně s hodnotami otáček ventilátorku chladiče CPU a napájecích napětí. Přímo v BIOSu lze nastavit jejich kritické hodnoty a při jejich dosažení dojde k alarmu, prostě klasika.

O zvuk se stará integrovaný AC’97 audio kodek, který poskytuje základní funkce. Kvalitu zvuku bych nazval jako „kancelářskou“, tedy bez zvláštních nároků na kvalitu vyhovuje. V opačném případě je nutné integrovaný zvukový čip "přemostit" kvalitní "sólo" zvukovou kartou.

K desce je dodáván velmi podrobný manuál, který je navíc možné (v elektronické podobě) stáhnout přímo z webu výrobce (na instalačním CD disku bohužel žádné manuály nenajdeme, jen je zde řada různých BIOSů ...). Bohužel ale ani zde ještě není (alespoň v době, kdy jsem desku testoval) začleněna revize jumperů JS1 ÷ JS4 (vložený papír formátu A4 do manuálu).

A když už jsem u instalačního CéDéčka, tak kromě různých „hovadinek“ jsou zde také užitečné utility. Nejprve musím poznamenat, že vlastní provedení je velmi dobré se snadnou orientací (i pro začátečníka). Po vložení CD je automaticky spuštěn zavaděč a na obrazovce se nám objeví úvodní menu. Zde si pak již jen vybíráme z nabídky. Samozřejmě není potřeba se snažit hned vše nainstalovat! Navíc je CD tzv. UNI (univerzální) a jeho obsah poslouží pro více modelů boardů s různými čipsety (Ali, VIA, Intel i SiS).

Pro základní desky s čipsetem i815 sice toho na výběr moc není, navíc pokud máme novější OS (jako např. Win ME) využijeme z CDčka minimum (vše potřebné je již součástí systému, max. tak ovladače grafiky :-o). Nicméně na něco jsem se přeci jen podíval=nedalo mi to :-). Mám přeci jen rád v určitých věcech pořádek (kromě pracovního stolu :-) a pracovní podmínky (teplota, napájení, otáčky...) mne přeci jen zajímají!

Pro on-line kontrolu systému slouží prográmek Smartguarding (utilita typu PC-Health), který běží pod Windows a informuje uživatele o aktuálním stavu základních fcí. Asi nejlépe si vytvoříme představu z následujícího obrázku, kde jsou uvedeny i konkrétní hodnoty (omluvte zhoršenou kvalitu, je na úkor menší velikosti souboru).



Zde je zajímavá položka "Option", kde je možné nastavit "hlídání". Jen pro upřesnění ještě uvedu, že teplota CPU z předešlého obrázku je po právě skončených testech a navíc s běžným chladičem (nižší mechanická konstrukce). Takže s výkonnějším chladičem a nebo v běžném provozu byste mohli dosahovat teploty menší (nezapomenout na pomazání styčných ploch vazelínou).

A kromě této užitečnosti se ještě zmíním o "živém" flashování, které jsem si poprvé takovouto metodou zkusil v praxi (jinak vše zařídí programátor a nebo "starý zlatý" DOS a awdflash.exe). Šlo o update BIOSu přímo pod Windows (o této možnosti jsme již psali před hodně dlouhou dobou :-o).



Začneme nejprve instalací Windows
A jdeme instalovat okna. Nejprve jsem cvičně nainstaloval Windows 98 SE, tedy současnou „klasiku“. Po dokončení instalace nám pomůže odstranit nežádoucí otazníky (špatně identifikovatelná zařízení) instalační CD od desky a dále použijeme ovladače pro grafiku. Vše se nakonec „usadí“ a pracuje bezproblémově. Ještě vyzkouším demo od Qauka, který prověří především grafiku... Tentokráte ovšem testy na Windows 98 neproběhnou, ale volíme Windows ME. Jdeme na věc!
reklama