reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zalman GS1000: prostorná věž z Koreje

27.10.2008, Jan Vítek, recenze
Zalman GS1000: prostorná věž z Koreje
Novinka společnosti Zalman má název GS1000 a je z oblasti počítačových skříní, kterých Zalman moc nenabízí, ale pokud už nějakou ano, pak je lecčím výjimečná. Uvidíme, zda nám nový velký tower přinese něco, díky čemu si zaslouží pozornost.
Do skříně Zalman GS1000 se podíváme po odšroubování obou bočních panelů. Ty jsou celohliníkové a zasouvají se na místo klasicky za packy. Přidržují je pak vždy dva černé přítlačné šroubky, na nichž je dobré to, že je nelze zcela vyjmout, a tak je jen těžko ztratíte. Opticky je interiér skříně rozdělen na tři části. První a hlavní je určena pro základní desku a její komponenty, pak zde máme vespod pozici pro zdroj, jemuž je velkoryse věnován dostatek prostoru a nakonec v přední části nesmí chybět šachty pro interní i externí mechaniky a disky.


- klikněte pro zvětšení -

Tray pro základní desku je velmi prostorný, jinak by nemohl pojmout modely velikosti Extended ATX. Ty pak budou svým pravým okrajem sahat téměř až k černě olemovaným otvorům určeným pro vedení kabeláže. S potěšením v poslední době sleduji, že stále více výrobců myslí na tento prvek. Uživatelům možnost vedení kabelů mezi trayem a pravou bočnicí totiž velmi usnadňuje práci s instalací, a není třeba si již lámat hlavu s tím, kam uklidíme přebytečné centimetry hlavního napájecího ATX kabelu. V trayi jsou již také připraveny některé distanční sloupky a to je další usnadnění, které stojí za řeč. Jinak si můžete všimnout, že Zalman zde vůbec nehledí na rozdělení obou komor (tray a pozice zdroje), na což někteří výrobci, mezi nimiž asi nejvíc vyčuhuje Thermaltake, kladou takový důraz. Toto ostatně vychází hlavně z uspořádání chlazení v této skříni, kde se využívají spodní pozice pro ventilátory, jež by v případě oddělení komor byly poněkud zbytečné. My ale uvidíme, jestli nejsou zbytečné i tak.


- klikněte pro zvětšení -

Pohled na obnaženou skříň GS1000 z pravé strany uživateli jen upřesní, kde se nachází všechny otvory pro vedení kabelů. Z předchozí fotografie totiž nebyl moc patrný otvor zcela nahoře, jenž se bude velmi hodit u některých základních desek s +12V přídavnými konektory mezi socketem procesoru a zadními I/O konektory, což bude i náš případ. A navíc můžeme případně zadní a horní ventilátor napájet pomocí Peripheral Power konektoru, takže je možné k nim touto cestou přivést také jednu větev od zdroje.

Přední šachta zase nahoře ukazuje čtyři pozice pro externí 5,25" zařízení opatřené přítlačnými šroubky, což je jakýsi kompromis mezi klasickým a bezsřoubkovým způsobem uchycení. Ostatní pozice v přední šachtě již pro 5,25" zařízení využitelné nejsou a umístíme do nich pouze disky. Zaměřme se ale nejdříve na zadní část skříně.



Vzadu je zajímavá především pozice napájecího zdroje. Ten je možné nainstalovat ventilátorem vzhůru, aby pomáhal s odvodem vzduchu od základní desky, nebo spíše s ventilátorem dolů, aby se staral pouze o své vlastní chlazení. Přímo pod pozici zdroje je možné nainstalovat 120mm ventilátor, ale dle mého názoru by zde byl zbytečný tak blízko zdroje. Vedle je však ještě jedna pozice, do níž už se hodí ventilátor více, ale zde budeme muset dávat pozor, aby se nám do lopatek nezapletly kabely od zdroje, které budou přímo nad ventilátorem.



Záslepky karet jsou přidělány dalšími přítlačnými šroubky, s nimiž se u této skříně setkáváme doslova všude. A nahoře pak můžeme vidět dva ventilátory značky Zalman, napájené pomocí třížilového kablíku s konektorem pro základní desku. Konečně zde někdo myslel hlavou a nabídl nám primárně tento způsob napájení a ne pouze dvoužilový kabel s konektorem Peripheral Power.


- klikněte pro zvětšení -

Pokud se rozhodneme, můžeme si dokoupit další ventilátor a ten umístit vedle horního, kde je připravena další pozice. Předpokládám ale, že toto nebude nutné a chladicí schopnosti skříně to nikterak výrazně nezlepší. Raději bych viděl, kdyby v horní pozici nebyl těsně za lopatkami ventilátoru takový hrubý rošt, který je zde zcela zbytečný a akorát bude tvořit hluk a bránit vzduchu v průtoku.



Pohled do přední části skříně také není nezajímavý. Jak se můžeme přesvědčit, 5,25" šachty jsou všechny vybaveny přítlačnými šroubky a dvě z nich také hliníkovými redukcemi určenými pro externí 3,5" zařízení. Zde je způsob instalace naprosto jasný, takže jej nemá cenu popisovat. Vespod jsou pak dvě samostatné šachty pro pevné disky, které se od sebe podstatně liší. Obě jsou sice schopné uskladnit až tři 3,5" pevné disky, ale do horní je možné vměstnat jakékoliv, kdežto do dolní pouze modely s rozhraním Serial ATA. Tato šachta je totiž na svém konci vybavena napájecími a datovými konektory, na něž se disky jednoduše nasunou a je hotovo. Tuto vlastnost jsem osobně viděl poprvé u skříně Cooler Master ITower 930.



Plošný spoj si ukážeme z větší blízkosti. Jde pouze o jednoduchou desku, která má na jedné straně zmíněné konektory namířené přímo proti diskům a na druhou stranu je nutné pro správnou funkci zapojit až 3 datové SATA kabely a dva konektory Peripheral Power.



Disky se tedy logicky budou instalovat zepředu, kvůli čemuž je skříň vybavena vyklápěcími dvířky. Tato dvířka za sebou odhalí vždy trojici plastových šuplíků, do nichž se disky budou instalovat. Šuplíky jsou vybaveny z obou stran trny pro nasunutí do děr se závity, ovšem tyto trny se nedají nijak povysunout, takže je na věc třeba jít trochu jinak. Povysunout se totiž dá celá jedna strana šuplíku, takže tak uděláme, disk nasadíme na trny z jedné strany a pak šuplík zase stlačíme dohromady.


Příslušenství


Asi vám neuniklo, že fotografie celé skříně nezobrazují Zalman GS1000 zrovna tak, jako oficiální fotografie. To proto, že jsme se ještě nedobrali k příslušenství, kde jsou umístěny plastové podstavce určené k nasunutí na dno skříně. Je totiž jasné, že pokud se má vzduch nasávat zespodu, je nutné tam udělat také nějaký prostor. Příslušné plastové podstavce tedy jednoduše nasadíme packami do připravených otvorů.



Domnělý problém v mém případě byl v tom, že přední podstavec nedržel ve své pozici zrovna pevně, ale to by nebyl Zalman, aby na toto nemyslel. Podstavce můžeme totiž zajistit třemi šroubky, takže vypadávat rozhodně nebudou.



A dále mezi příslušenstvím objevíme prodlužovací osmipinový +12V kabel, sáček se šroubky a záslepku pro přední panel. Ta je ale z nějakého důvodu pouze jedna, když přitom redukce pro 5,25" šachty jsou dvě.


reklama