reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zalman GS1000: prostorná věž z Koreje

27.10.2008, Jan Vítek, recenze
Zalman GS1000: prostorná věž z Koreje
Novinka společnosti Zalman má název GS1000 a je z oblasti počítačových skříní, kterých Zalman moc nenabízí, ale pokud už nějakou ano, pak je lecčím výjimečná. Uvidíme, zda nám nový velký tower přinese něco, díky čemu si zaslouží pozornost.
Zalman nám tedy poprvé nabídl cenově relativně dostupnou skříň. Tento velký tower s hliníkovým provedením, doplněný o nezanedbatelnou masu černého plastu, nabízí mnoho moderních prvků, které jej činí zajímavým. Nejdříve se ale zaměříme na provedení celé skříně. Jak jsem již řekl, plastu je zde použito dost a na můj vkus až příliš. Masivní plastové okraje horní a spodní části skříně jsou velmi nápadné a negativně narušují celkový vzhled, ale to je pouze můj názor. Nezpochybnitelná realita ale je to, že skříň nebude ve svých plastových partiích tak odolná proti mechanickému poškození, i když musíme být realisté - za takovou cenu jsme nemohli čekat, že Zalman GS1000 bude celý pouze z hliníku. Jinak si ale není na co stěžovat. Zpracování je na vysoké úrovni a ani při instalaci jsem nepřišel na žádný problém, který by stál za řeč.



V ostatních ohledech GS1000 nabízí moderní a využitelné prvky. Za zmínku rozhodně stojí spodní šachta pro pevné disky se SATA rozhraním, která podporuje funkci Hot Swap, dále systém otvorů v trayi pro vedení kabeláže nebo zadní otvory pro hadičky vodního chlazení. Pro účely montáže komponent se zde Zalman rozhodl využít místo stále více využívaných rychloupínacích mechanismů přítlačné šroubky, což je dle mého názoru lepší cesta.



Chladicí systém je založen na zadním a horním ventilátoru. K těm mohla být nabídnuta regulace, protože jejich otáčky jsou poměrně vysoké, kvůli čemuž se skříň celkem hlasitě ozývá. Na druhou stranu nabízí opravdu kvalitní chlazení a další dvě ventilátorové pozice. Pro drtivou většinu konfigurací ale budou stačit dva originální ventilátory, k nimž si dokoupíme příslušné redukce, nebo je zregulujeme pomocí základní desky a Speedfanu. A ještě co se týče ceny, pak ta se v minulosti v různých obchodech poměrně lišila, avšak nyní se ustálila na částce kolem 4000 Kč (viz graf vespod).


Prostorná a dobře zpracovaná skříň
Horní a dolní části pouze plastové
Systém pro vedení kabelů
Hlučnější chlazení
SATA Hot Swap šachta
Zpracování horních a dolních roštů
Výkonné chlazení
Pouze 1 záslepka pro 3,5" ext. zařízení
Otvory pro vodní chlazení
Vystouplé tlačítko Power
Cena v době testování: 4 400 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Zalman GS1000 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení skříně Zalman GS1000 děkujeme firmě TNTrade s.r.o.




---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

Zalman has for the first time offered us not so expensive computer case. This large tower made of aluminium and also considerable mass of black plastic offers us many modern components which make it interesting. But first lets aim at the case as a whole. As I said, there are many plastic parts and, according to me, too many. Massive plastic edges of the upper and lower part of the case are very striking and they somewhat spoil the overall design, but this is just my personal opinion. However, the truth is that the case will not be as solid as if the manufacturer used mainly metal parts, but what should one expect from a case of such a price point? Otherwise there is almost nothing to whine about. The case is neatly done and during the installation of our components nothing went wrong.


Zalman GS1000, as I said, uses modern and usable components, such as lower box for three SATA HDDs that supports Hot Swap. Next, there is a set of openings in the motherboard tray for cable management and also rear holes for watercooling tubes. Zalman also decided to use thumb screws wherever possible, which I find as a better approach than the use of various fastening mechanisms.

The cooling system is based on rear and upper 120mm fan. I would like to see here also some king of fan regulator, because the fans are fast and noisy. On the other hand, the cooling system is also powerful and can be further expanded with two more fans of the same size. But most users will still find that two original fans are more than enough to keep the components cool even when they decide to slow the fans down using hardware or software regulation.



Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama