reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zalman Reserator Plus: konečně ticho

25.11.2005, Jan Vítek, recenze
Zalman Reserator Plus: konečně ticho
Zalman si mezi firmami zabývajícími se chlazením PC drží pověst kvalitního novátora, který je již dlouho na předních příčkách. Dnes testovaný produkt není novinka, jde o vylepšenou verzi původního Reseratoru, bezvětrákového chlazení se skoro nulovým hlukem.
Ještě než přikročím k popisu montáže Reseratoru, přiblížím vám testovací sestavu.
  • CPU AMD Athlon FX55 (13*200)
  • MB MSI K8N Neo2 Platinum
  • RAM Mushkin 2*512 DDR400
  • Grafická karta GeForce 6800 Ultra
  • PSU Chieftec 360W PFC
  • HDD Seagate 7200.8 250GB
  • OS Windows XP SP2

Již dopředu musím říci, že sestavit Zalman Reserator by měl zvládnout opravdu každý, kdo nemá obě ruce levé. Mezi nářadím, co budete potřebovat, jsou hlavně prsty, nůžky, křížový šroubovák a sem tam si i cvaknete kleštěmi.

Čím tedy začneme? V prvé řadě asi rozmyšlením, kde budeme chlazení vůbec používat, protože se přeci jen jedná skoro o kus nábytku. Vzhledem k ohledu na výkon čerpadla se věž musí umístit na stejnou úroveň jako skříň, jinak riskujete, že se voda do okruhu nedostane, nebo naopak její tlak bude zbytečně velký, což zvýší nebezpečí prosáknutí z bloků nebo spojů.



Vodní bloky se instalují celkem pohodlně. Nejprve se postaráme o procesor. Součást dodávky CPU bloku tvoří nezbytné retenční mechanismy – na řadu tedy přichází zadní rámeček na fixaci připevňujících sloupků. Jedná se o prostý černý plast se zapuštěnými matičkami, který se, jak jistě víte, přiloží na desku zespoda.



Z druhé strany desky se už pouze přimontují distanční sloupky, tedy žádná konstrukce na připevnění bloku se u Socketů pro AMD nekoná. Na tyto kroky stačí pohodlně ruka, ovšem pro fortelnější připevnění by se měly sloupky ještě utáhnout kleštičkami. Také není radno zapomenout na papírové podložky, které tlak kovových sloupků na desku o něco zjemní.



Pak už stačí na procesor nanést teplovodivou pastu v tenkém filmu, přiložit CPU blok a vše zajistit sponou. Orientace bloku je v tomto případě úplně nezajímavá; obě strany jsou osově souměrné. Jak jsem zjistil, spona by také mohla být tužší, čímž by zvětšila přítlak na procesor a více tak napomohla přenosu tepla.


Ještě jednodušší je instalace GPU bloku a pasivů pro paměti v BGA pouzdře. Po sejmutí stávajícího chladiče stačí dvěma otvory v plošném spoji prostrčit šroubky a upevnit jimi distanční sloupky, podobné, jako ty u CPU. Pak se na GPU přiloží blok, na něj sponka a celé se to zajistí šroubky. Nakonec už jenom přilepit samolepící pasivky na paměťové moduly a máme to za sebou.



Teď už zbývá jen všechny části Reseratoru pospojovat hadičkou. Zalman ve svém manuálu doporučuje zapojení v pořadí věž – CPU – northbridge – GPU – věž. Ale striktně se tohoto pořadí držet nemusíte, protože voda se po protečení v okruhu ohřeje ani ne o stupeň celsia. Indikátor průtoku je možno namontovat kamkoliv, kde nebude překážet a bude na očích.



Spoje jsou dvojího typu – hadičku na místě jistí buď závit, nebo svorka, na kterou jsou ovšem zapotřebí kleště. Pozor při instalaci si musíme také dát na rozdělení hadičky. Na samotnou operaci bohatě stačí nůžky, nebo nůž; problém je ovšem délka. Musí se nařezat akorát, aby spoje nebyly zbytečně dlouhé, ale horší případ je, když budou příliš krátké. Pak hrozí, že se hadička v ohybu zlomí a zabrání tak vodě v proudění, což je ještě horší, než kdyby přestalo pracovat čerpadlo.



Po sestavení se do věže nalijí dva litry destilované vody a přilije půl litru antikorozního roztoku. Následně je nutno zapnout jen samotné chlazení a přesvědčit se, že voda jednak správně prochází celým okruhem a nikde neprosakuje. V případě, že v okruhu kolují bublinky, stačí několikrát po sobě zapnout a vypnout čerpadlo. A pokud voda neprosakuje ani po hodině testovacího provozu, máme vyhráno a můžeme zapnout počítač. V opačném případě je nutno vadný spoj předělat a zkusit štěstí znovu.


Zlomená hadička - největší nepřítel
reklama