reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zalman U3M32 SLC: stabilní výkon

28.12.2012, Jan Vítek, recenze
Zalman U3M32 SLC: stabilní výkon
Zalman začal jako řada dříve jednostranně zaměřených firem zpestřovat svou nabídku o různé nové produkty, díky čemuž se na trh dostaly také jeho nové flash disky. My si představíme vůbec první takový model, konkrétně U3M32 SLC slibující nejen dobré výkony.
Kapitoly článku:
  1. Zalman U3M32 SLC
  2. Testy a závěrečné hodnocení
Nejdříve si uvedeme testovací sestavu založenou na platformě Intel.
  • Základní deska - Gigabyte GA-H57M-USB3
  • Procesor - Intel Core i5-661
  • Paměti - 2x 4 GB Kingston KHX1600C9D3K2/8G
  • Grafická karta - integrovaný Intel GMA HD
  • Pevný disk - 1TB Samsung Spinpoint F3 - HD103SJ
  • SSD - OCZ Vertex 4 128 GB
  • OS Windows 7 - 64bit

Co se týče předešlých testů podobných produktů, pak ty se týkaly především produktů firmy Kingston, která se ve flash discích přímo vyžívá. Pro ně by ovšem měl být dnes testovaný Zalman U3M32 SLC více než důstojným protivníkem. Konkrétně šlo naposled o DataTraveler R3.0, předtím to byl DataTraveler HyperX 3.0 a pak také DataTraveler Ultimate vybavených rozhraním USB 3.0. Nejdříve jsme testovali 16GB verzi tohoto modelu již před řadou měsíců, v dalším testu se objevily 4 flash disky pro USB 3.0, které se však onomu 16GB Kingstonu nedokázaly vyrovnat při zapisování dat. Následoval test 32GB verze 1. generace DataTraveler Ultimate 3.0 a pak se představil DataTraveler Ultimate 3.0 G2, tedy 2. generace, jejíž výkony byly rozporuplné. Nakonec jsme testovali také 128GB model DataTraveler, ale šlo o verzi R500 vybavenou pouze rozhraním USB 2.0, kvůli kterému se dozajista dnešnímu modelu nevyrovná. A co se týče pořizovací ceny, je o necelých 1000 Kč levnější (u 128GB modelu), což není zase tak moc.

My si dnes ověříme, zda testovaný Zalman poskytne to, co slibuje, a sice datovou propustnost 155 MB/s při čtení a 135 MB/s při zápisu.


Testy


Následují testy výkonu flash disku ohledně přenosu dat. Vybrány byly jednak praktické úlohy, které se týkaly v první řadě kopírování (čtení a zápisu) jednoho 700MB souboru a pak to byl stejný test, v němž jsme ale využili cca 500 fotografií o velikosti cca 3 MB. Pak jsme ještě na flash disk pustili ATTO Disk Benchmark, jehož úkolem je otestovat rychlost čtení a zápisu daného úložného zařízení v závislosti na velikosti souborů, podobnou věc provádí Crystal Diskmark a nakonec si na něm smlsnul HDD test, jenž je součástí PCMark Vantage.


Kingston DT R3.0
čtení (MB/s)
zápis (MB/s)
700MB soubory
158,1
112,9
500 fotografií
87,7
26,9


Hned na začátek se tento flash disk ukázal při čtení rychlejším, než co říkají specifikace, ale pouze o 3 MB/s. Na druhou stranu jsme dosáhli při zápisu jen necelých 113 MB/s, přičemž specifikace hovoří o 135 MB/s. Stále je to ale velmi rychlý zápis na to, že jde o prostý flash disk. A co na to další testy?





Následují tedy zbylé výsledky syntetických benchmarků, kde si už jen ověříme to, co nám řekly praktické testy. Nejdříve jsme flash disk testovali pomocí benchmarku ATTO Disk Benchmark, přičemž naformátován byl na exFAT. Ovšem i se souborovým systémem FAT32 (výchozí) poskytoval v podstatě stejný výkon. Crystal Diskmark nám už jen potvrdil to, co prozradil už ATTO.





ATTO ukazuje skutečně maximální výkon, který bývá často oproti praktickým výsledkům nadhodnocen. Zde je oproti specifikacím nadhodnoceno pouze čtení dat a my tak můžeme vidět, že ani v tomto testu nedosahuje rychlost zápisu papírové hodnoty 135 MB/s. To ostatně potvrdí také Crystal, u nějž byl však zápis o chlup rychlejší.





Nakonec PCMark Vantage, v němž jsme v aplkačních testech dosáhli s flash diskem souhrnné hodnoty 5143 bodů, která odpovídá tomu, co jsme očekávali. Tento test tak v podstatě říká, že můžeme od tohoto flash disku očekávat výkon podobný jako u 7200otáčkových mobilních disků. Na desktopové už nemá.


Závěrečné hodnocení


Flash disková prvotina firmy Zalman v podobě 32GB modelu U3M32 SLC se povedla. Máme před sebou klasicky zpracovaný model s hliníkovým tělem doplněným o plastovou krytku konektoru rozhraní USB 3.0 a rovněž plastový konec podsvícený modrou LED a opatřený očkem pro dodávané poutko. Za ně si můžeme tento flash disk připevnit třeba na klíče.





Zalman U3M32 SLC nám nabídne vysoké přenosové rychlosti a i když nám nesplnil oněch 135 MB/s při zápisu, i tak můžeme být spokojeni. Při čtení je tento flash disk dokonce o chlup rychlejší, než co Zalman udává ve specifikacích.

Co se týče ceny, pak ta by měla za tuto verzi být v přepočtu 1 900 Kč bez daně, čili něco pod 2 300 s daní. A to na takový produkt skutečně není málo, neboť za takovou částku pořídíme výkonnější a navíc 64GB Kingston HyperX 3.0. Vysoká cena je tedy daň za použití dražších pamětí NAND Flash s buňkami SLC, které by měly být spolehlivější než MLC.


Plusy


+ Dobrý výkon při čtení i zápisu
+ SLC NAND Flash
+ Hliníková hlavní část těla
 
 

Minusy


- Zápis je pomalejší než ve specifikacích
- Příliš vysoká cena
 
 
Cena v době testování: cca 2.300 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení flash disku Zalman U3M32 SLC děkujeme Zalmanu.
Jak hodnotíte USB flash disk Zalman U3M32 SLC?
V anketě šlo hlasovat od 28.12.2012 do 15.12.2013. Počet hlasujících: 21
Výborný14 %
Průměrný52 %
Špatný33 %
reklama