reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zalman vs. Primecooler: souboj klonů

26.4.2006, Jan Vítek, recenze
Zalman vs. Primecooler: souboj klonů
Korejský Zalman a Primecooler nedávno uvedli na trh své novinky. Zatímco Zalman v modelu VF900-Cu konečně zakomponoval heatpipe, Primecooler se spokojil s uvedením druhé edice alternativ k modelům VF700, na něž se dnes podíváme.
Zalman VF700 Cu a AlCu

Nainstalovat staré dobré Zalmany VF700 není složité. Zde se neobejdeme bez křížového šroubováku, kterým si připravíme sponu a nakonec upevníme chladič. Kompatibilita s kartami by měla být široká. Navíc máme od Zalmanu příležitost si prohlédnout podrobný list podporovaných karet od různých výrobců, takže se můžete přímo podívat, jestli vaše vyvolená karta nebude zavázet.



Prvním krokem instalace je připravení si spony. Vybereme si u ní ty pravé otvory a do nich s pomocí šroubů připevníme distanční sloupky. Na ty nasuneme ochranné gumové kroužky a sloupky prostrčíme montážními otvory v kartě.



Z druhé karty na vyčnívající sloupky nasuneme další dvojici gumových kroužků a sponu na kartě zajistíme těmi sloupky, co mají závity z obou stran. Poté je již karta připravená ke konečnému kroku. Nezapomínaje na teplovodivou pastu přiložíme na kartu, otvory v pružné sponě prostrčíme poslední dva šroubky a ty postupně namontujeme do distančních sloupků. Tím se chladič ukotví na kartě. Nutno říci, že přítlak by mohl být větší; spona je příliš měkká.


Pastu je dobré před instalací chladiče po čipu rovnoměrně rozetřít



Primecooler VGA HG1 Cu a AlCu

Tyto chladiče se instalují velice podobně jako Zalmany VF700, pouze jejich spona nepruží zepředu, nýbrž vzadu, kde se o PCB grafické karty opírá přes pryžovou podložku. Co se týče podporovaných karet, tak zde v podstatě můžete vzít v potaz doporučení Zalmanu, protože chladiče mají v podstatě stejné nároky. Podporované jsou tedy karty od Radeonů 9XXX a GeForce 4 po dnešní nejnovější modely firem ATi a nVidia.



Nutné je také říci, že instalace Primecoolerů se také liší co do počtu nutných prvků. Nainstalovat Zalman je tedy díky počtu různých sloupků, podložek a šroubků zdlouhavější, ale komfortnější, protože si nejdříve pěkně nainstalujete sponu, která pak již drží na svém místě a na ni pohodlně nasunete chladič. Zde musíte nejdříve umístit chladič na jádro, otvory v jeho sponě provléknout dvojici dlouhých šroubků přes montážní otvory až na druhou stranu karty. Z této strany na ně nasunete zadní sponu (samozřejmě podložkou ke kartě) a zajistíte ji dlouhými matkami. Na pohled jde tedy jistě o rychlejší a jednodušší akci, ale také náročnější na zručnost, protože musíte vše prsty držet pohromadě do té doby, než bude hotovo. S trochou cviku se vše zvládne, takže můžeme postoupit k instalaci karty do PC.



Primecooler VGA HG2 LED Cu, AlCu a Al

Nové Primecoolery se již instalují velmi obdobně jako u Zalmanů VF700. Prvním krokem je instalace spony. Tou prostrčíme delší šroubky a z druhé strany je zajistíme krátkým distančním sloupkem. Nakonec na ně nasuneme ještě gumové kroužky k ochraně PCB a celek prosuneme kartou. Zde je trochu problém s kartami, které mají úzké montážní otvory (například nejnovější GeForce). Šroubky po utažení do spony se totiž mírně rozjíždí a poté nejdou otvory provléci. Řešením je dočasné povolení distančních sloupků, protažení šroubků kartou a následné opětovné utažení.






Na druhé straně karty nasuneme další dvojici gumových kroužků na vyčnívající šroubky a poté i delší distanční sloupky. Takto je karta připravená pro konečné upevnění chladiče s pomocí dvou krátkých šroubků, přesně jako v případě VF700. Instalace je tedy o trochu zdlouhavější, než u předchozích verzí Primecoolerů, ale zato o mnoho jednodušší.

reklama