reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zalman ZM600-HP: 600W s heatpipe

18.7.2007, Martin Šejnoha, recenze
Zalman ZM600-HP: 600W s heatpipe
Některé z vás již možná dráždí ona koncovka HP, ano správně. Do tohoto zdroje již docestovaly ony známé heatpipe, bez kterých si již téměř nedokážeme představit kvalitní chladič CPU nebo GPU. Ovšem teď nastávají otázky: Je nutné, aby byla ve zdroji heatpipe? Není to pouze marketingový tah? Odpovědi naleznete v tomto testu.
Kapitoly článku:
  1. Zalman ZM600-HP: 600W s heatpipe
  2. Vnitřní provedení
  3. Zátěžové testy, závěr

Balení, příslušenství


Zdroj je balen v pevné kartónové krabici a bublinkovém pytlíku. Příslušenství má svoji vyhrazenou přihrádku. Obal asi neochrání proti poškození při mnohdy brutálním zacházení přepravců. Možná v případě, že by krabice dopadla stranou, kde je příslušenství a to zafungovalo jako tlumič nárazu. V příslušenství nalezneme síťovou šňůru, montážní šroubky, modulární kabely, návod a redukci se dvěma konektory pro napájení ventilátorů (jeden z +5V a druhý z +12V). Příslušenství je tedy plně dostačující.




Parametry


Zdroj disponuje jmenovitým výkonem 600 W, maximální odběr z 3,3 a 5V větve je omezen na 155 W. Vybaven je celkem čtyřmi 12V větvemi, každá z nich disponuje maximálním povoleným odběrem 16 A (192 W), celkový odběr ze všech 12V větví může dosahovat až 42 A (504 W). Další výrobcem uvedené parametry naleznete v tabulce:

+3,3V
+5V
+12V1
+12V2
+12V3
+12V4
-12V
+5VSB
24A
24A
16A
16A
16A
16A
0,5A
2,5A

Zdroj umožňuje rozsah vstupního napětí 100 až 240 V bez nutnosti přepínání (velmi důležitá vlastnost v našich končinách:). Dále je vybaven 120mm, teplotně řízeným ventilátorem.


Kabeláž


Zdroj využívá modulární kabeláž, ovšem ne v plném rozsahu, napevno je připojen svazek Main Power konektoru (děleného na 20 + 4 Piny), děleného osmipinového +12V Power konektoru a také jeden šestipinový PCIe napájecí konektor. Délka kabelových svazků všech těchto konektorů činí shodně 52 cm. Veškerá kabeláž je dále potažena flexem černé barvy. Přehled a konfigurace modulárních kabelů naleznete v této tabulce:

konektory
délka
Počet kusů
1x PCIe
52cm
1
1x FDD, 2x Peripheral power
65cm
2
3x Peripheral power
78cm
1
3X SATA
78cm
2

Na zdroji je celkem šest zásuvek, takže je možno využít i všechny kabely zároveň. Kabeláž zdroje je provedena velmi slušně, určitě se nedostanete do situace, že by vám chyběly konektory. Vzhledem k výkonům zdroje tedy zcela odpovídající.




Vnější provedení, vzhled


Skříňka zdroje je matně černě lakovaná, vzhled je díky tomu perfektní i potom, co zdroj párkrát vezmete do rukou. Zadní čelo je téměř po celé ploše pokryto šestihrannými větracími otvory o velké ploše. Dokonce i u otvoru pro ventilátor si Zalman dal záležet; je ukázkově vykrojený a nezasahuje tak do zaoblení rámečku ventilátoru. Díky dobrému vyřešení těchto detailů se může i dosti významně snížit hlučnost a také snížit odpor, který přiškrcuje průtok vzduchu. Výrobce použil nám již známý a osvědčený ventilátor ADDA AD1212MB-A71GL, nahlédneme tedy na některé jeho parametry: Průtok vzduchu dosahuje až 83 CFM při 2050 RPM a hlučnosti 38 dB. Zpracování ventilátoru je celkem slušné, vytknout by se daly poněkud ostřejší lopatky a naopak pochválit správně zaoblený rámeček. Zpracování je tedy po všech stránkách velmi slušné a nelze mít výhrad.








reklama