reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zdařilá dvacítka od Philipsu - 200P7ES

15.11.2006, Pavel Kovač, recenze
Zdařilá dvacítka od Philipsu - 200P7ES
Philips přišel nedávno s novým modelem 200P7ES 20" LCD panelu, který míří do střední střídy. Díky vyspělé technologii S-IPS je možné, že se monitor uchytí i v poloprofi segmentu. Parametry mluví za vše: udávaná odezva 8ms (gtg), jas 300cd/m2 a kontrast 800:1.

Odezva



V poslední době moc LCD panelů s technologií S-IPS u nás na serveru Světhardware nebylo. Posledním byl HP LP2065 (taktéž 20"), který měl odezvu vcelku dobrou, ale sem tam vadil nepříjemný překmit. Dnešní model od Philipsu má odezvu lehce lepší, přestože má shodnou obrazovku a výrobcem udávaná odezva je také stejná. Průměrná naměřená odezva dosahuje hodnoty 19,2ms. Nejnižší hodnota 16 a maximální 21,2 naznačují velmi vyrovnanou odezvu ve všech tónech. Lecos také napoví následující graf.


Odezva v závislosti na změně

Na konkrétní odezvě 0-175-0 lze vypozorovat perfektní průběh bez jediného byť jen mizivého překmitu. To je oproti panelu HP LP2065 velké plus. Samotné hodnoty rise=12,4ms a fall=7ms patří k lepšímu průměru. Velice důležitým faktem je absence jakéhokoli překmitu, díky čemuž nebude ve hrách a filmech vidět žádný šum.


Odezva 0-175-0 (20ms/dílek)

Stejně ukázkově se chová i odezva typu šedá-šedá. Monitor dokázal zkrotit OverDrive na takovou mez, že ani v odezvě typu šedá-šedá nedochází k žádným překmitům. Takovýto průběh vidím velmi rád a jen tak v duchu tajně doufám, že se s ním budu setkávat stále častěji. Konkrétní hodnoty jsou rise=11ms a fall 9,8ms.


Odezva typu šedá-šedá (20ms/dílek)


Sledování videa





Díky technologii S-IPS je obraz perfektně živý a má dostatečnou hloubku. Bohužel jsem u některých S-PVA panelů viděl větší hloubku, a tak si začínám myslet, že technologie S-IPS lehce zaostává. Naopak podání černé barvy je naprosto prvotřídní a téměř se přibližuje CRT obrazovce. Ono slovo "téměř"je zde však velice důležité, protože CRT to stále není. Díky absenci překmitů jsem nezaznamenal absolutně žádný problém s šumem v obraze, jako tomu bylo u monitoru HP LP2065.


Hraní her





Obávaná hra pro LCD panely Half-Life 2 ukázala, jak dobře je monitor připraven na hraní her. Nikde nevzniká rozdvojování hran, textury zůstávají velmi ostré a vše je zkrátka takové, jaké má být. Dokonce i Doom 3 se svými tmavými kouty a klaustrofobickými místnostmi nečiní Philipsu 200P7ES žádný problém. Inu kdo umí ten umí. O ostatních hrách se není třeba vlastně ani zmiňovat. Avšak abych splnil danou kvótu, je třeba se i na tyto hry zaměřit. Odezva u hry Unreal Tournament a Earth 2160 je naprosto dostatečná a prakticky ji ani nepostřehnete.


Stabilita kontrastu



Jas nelze regulovat pomocí podsvícení, ale kontrast přesto tolik neklesá. Nejnižší hodnota je 58% kontrastu původníhu (98:1). Kontrast se může zdát velice malý, ale ve skutečnosti díky velmi dobrému podání černé barvy obraz působí velice dobře.

reklama