reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zdařilá dvacítka od Philipsu - 200P7ES

15.11.2006, Pavel Kovač, recenze
Zdařilá dvacítka od Philipsu - 200P7ES
Philips přišel nedávno s novým modelem 200P7ES 20" LCD panelu, který míří do střední střídy. Díky vyspělé technologii S-IPS je možné, že se monitor uchytí i v poloprofi segmentu. Parametry mluví za vše: udávaná odezva 8ms (gtg), jas 300cd/m2 a kontrast 800:1.

Pozorovací úhly



Samozřejmostí u technologie S-IPS jsou široké pozorovací úhly. Samozřejmě záleží i na povrchové úpravě, ale největší zásluhu na tom má právě použitá technologie.


Čelní pohled na testovací obrazec (Pro zvětšení klikněte)


Pohled pod úhlem 45° (Pro zvětšení klikněte)

Již při pohledu pod úhlem 45° odhalíte kvality technologie S-IPS. Barvy se drží, kontrast s jasem klesají pouze minimálně. Obvykle problematická bílá nežloutne (to je typická vlastnost všech VA panelů).


Pohled z levé strany (Pro zvětšení klikněte)

Další zvětšování úhlu má za následek již významnější pokles jasu resp. kontrastu, ale barvy se stále drží. Pravidelný čtenář našich stránek jistě ví, jak se chová technologie IPS, a tak pro něj není toto žádným překvapením. Pro ty, kteří nejsou v této problematice tak zběhlí, jen připomenu. Technologie IPS poskytuje nejlepší pozorovací úhly a to i přesto, že ostatní technologie mají udávané úhly stejně velké. Barevný posun oproti jiným technologiím je minimální, a tak lze sledovat obraz prakticky odkudkoli.



Pohled pod úhlem 45° zespoda (Pro zvětšení klikněte)



Pohled zespoda (Pro zvětšení klikněte)

Samozřejmě, jak se u vyspělé technologie sluší a patří, pohledy z různých stran se chovají stejně. Není tedy problém se koukat na film z postele. Právě v tomto ohledu neskutečně pokulhává technologie TN. U ní se můžeme setkat i s případem kdy obraz zcela zčerná. Nekažme si však dojem z tohoto monitoru černými myšlenkami o TN panelech :-)


Barevné podání



Byl jsem velmi mile překvapen, když jsem poprvé kouknul na tento monitor. Barvy jsou živé a přirozené, což dokáže buť dobrá elektronika, nebo dobře zkalibrovaný panel. V tomto případě za to může s největší pravděpodobností právě onen panel. Jednoduchý bílo-černý přechod ukázal, jak by měl vypadat. Nikde žádné proužkování, nikde žádný dithering a nikde ani náznak nádechu do jiné barvy. Je sice pravda, že celkově má panel lehce studenější barevné podání, ale v rámci bílo-černého přechodu se nádech nemění, a to je skutečně velmi dobré.


Bílo-černý přechod (ilustrační foto)

Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (2,1MB), malý výřez (0,5MB).

U duhového přechodu si nevšimnete prakticky žádné chybičky. Přechod plynulý, barvy dobře podané a nic nikde neruší. Samozřejmě kvalit 14-bit monitorů EIZO nedosahuje, ale je velmi dobrým konkurentem pro HP LP2065 a možná jej i lehce předčí.


Duhový přechod (ilustrační foto)


Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (4,6MB), malý výřez (0,7MB).

Pokud přejdete z TN panelu na nějaký S-IPS a kouknete se na fotografii, zjistíte, co všechno je na fotce vidět. Okvětní lístky jsou najednou od sebe dobře rozlišitelné a květinka je doslova jako živá. Doteď jsem na tento produkt pěl doslova ódy a někdo by mohl nabýt dojmu, že je lepší si koupit tento relativně levný panel a za ušetřený peníz pozvat svojí dívku na skvělou věčeři. Avšak jsou zde i negativní vlastnosti. Tou je relativně malá hloubka obrazu, což je dáno nižším kontrastem, než mají nové S-PVA panely.


Zobrazení fotografie (ilustrační foto)

Nezmenšená fotografie je k dispozici zde (3,4MB).

Barevné podání na mě zanechalo velmi dobrý dojem. Sice, a zde se již opakuji, na EIZO nemá, ale s přihlédnutím k ceně si jistě lidi rozmyslí, do čeho chtějí investovat.


Zobrazení šedé na černé a šedé na bílé



Opět se potvrzuje to, že technologie S-IPS má problémy s rozlišením tmavých odstínů. Odlišit tmavě šedou barvu od černé lze až od hodnoty 4/0. Naopak světlé odstíny jsou dokonalé a hodnota 254/255 mluví za vše.


Podsvícení



Kvalita podsvícení je hned na první pohled vcelku dobrá. V horních rozích je sice lehce znát nižší intenzita, ale není to nic tragického. Plocha s intenzitou 85 až 100% zabírá celých 53,1%.





reklama