reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zdařilá dvacítka od Philipsu - 200P7ES

15.11.2006, Pavel Kovač, recenze
Zdařilá dvacítka od Philipsu - 200P7ES
Philips přišel nedávno s novým modelem 200P7ES 20" LCD panelu, který míří do střední střídy. Díky vyspělé technologii S-IPS je možné, že se monitor uchytí i v poloprofi segmentu. Parametry mluví za vše: udávaná odezva 8ms (gtg), jas 300cd/m2 a kontrast 800:1.

Interpolace obrazu při nižším rozlišení (800x600)



Problém s interpolací i LCD panelů je obecně známý. Protože se stále jedná o téma, které zajímá spoustu lidí, nezapomínáme na něj ani v našich testech. Prvním je interpolace tenkých čar. Ta představuje obvykle ten nejmenší problém. I u tohoto panelu jsou linky zobrazeny dobře bez zbytečného rozmazávání a zešednutí.


Interpolace tenkých linek na černém podkladu (Pro zvětšení klikněte)

I zde se u interpolace textu potvrzuje, že panel umí obraz perfektně přepočítávat. Čitelnost textu není nikterak snížena a není se tedy čeho bát. Ten, kdo by namítal, že je rozlišení 800x600 pro panel výhodou (je to přesně poloviční rozlišení než je nativní rozlišení panelu), musím ho zklamat. Monitor není natolik inteligentní aby poznal toto rozlišení a pouze zdvojil pixely, ale stále dochází k přepočítání obrazu na 1600x1200 pomocí jakéhosi vzorce a teprve pak dojde k zobrazení. Naprosto stejně se chová monitor i při jiných rozlišeních.


Interpolace textu a jednoduchého obrázku (Pro zvětšení klikněte)


U praktického testu v podobě hry Half-Life 2 jsem nezaznamenal žádné vážné nedostatky. Myslím, že pokud by všechny LCD interpolovaly obraz takto kvalitně, nikdy by se jím lidé nezabývali a já bych měl o jeden test méně.

Interpolace hry Half-Life 2 (Pro zvětšení klikněte)


Regulace jasu



Regulovat jas lze pouze softwarově, což je na jednu stranu škoda, protože může docházet ke snížení gamutu. Na stranu druhou vám monitor nebliká a neunavuje tak oči. Ve prospěch panelu hovoří také to, že jsem si po dobu testování žádného rapidního snížení počtu barev při regulaci jasu ani nevšiml. Chvíle jsem měl téměř pocit, že Philips obdařil tento model 10-bit zpracováním obrazu.
reklama