reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Regner Cooling System: skříň s radiátory pro vodní chlazení namísto bočnic

14.6.2022, Jan Vítek, aktualita
Regner Cooling System: skříň s radiátory pro vodní chlazení namísto bočnic
Už jsme měli možnost vidět řadu skříní, které využívají své bočnice či prostě vnější panely coby chladiče, ovšem produkt německé firmy Regner je chce využít coby součást vodního chlazení. A nebude to levné. 
Regner Cooling System je skříň, která přijde na 1900 eur, ovšem nabízí toho hodně, a sice dva obrovské radiátory pro vodní chlazení, které tu jsou na místě bočnic. Výrobce ji dodává (zatím) v šedé či modré barvě.
 
 
Skříně, které dříve využívaly velké pasivy namísto bočnic, obvykle vedly teplo od hlavních komponent pomocí heatpipe, což ovšem znamenalo, že jsme si nemohli být jistí kompatibilitou s budoucími procesory a zvláště grafikami. Toto řešení je v podstatě univerzální, neboť postačí přivést chladicí médium skrz fitinky do radiátorů a zbylý systém vodního chlazení ať je, jaký chce. 
 
 
Ovšem radiátory této 21 kg těžké skříně jsou hliníkové, což znamená, že neošetřené médium by mohlo v okruhu s měděnými vodními bloky nadělat velkou paseku. Výrobce ale uvádí, že hliník je ošetřen proti korozi.
 
Vnitřek skříně je rozdělen na dvě komory dle toho, co bude napojeno na kterou radiátorovou bočnici (každá váží 7 kg). V jedné komoře tak najde místo deska (až E-ATX) s procesorem a samozřejmě i RAM a M.2 SSD a v druhé je pak místo pro grafickou kartu a dvě 2,5" zařízení. 
 
Ke skříni přitom dostaneme část potřebné výbavy pro zřízení vodního chlazení, a to konkrétně hadičky pro propojení a vodní pumpu EKWB EK-Loop DDC 4.2 PWM. Expanzní nádobu a vodní bloky si už musíme koupit dle toho, jaké potřebujeme. Použité fitinky jsou velikosti G1/4 a hadičky 10/16. 
 
Celá skříň má rozměry 470 x 240 x 480 mm (H x Š x V) a vytvořena byla pouze s hliníku. I/O panel nese jeden USB 3.0, jeden USB-C, dva audio 3,5mm a vypínač. Odvětrání zajistí dva přední a jeden zadní 140mm ventilátor (Silent Wings 3 PWM). Dovnitř se pak vejde maximálně 180 mm hluboký zdroj a 34mm karta, která bude navěšena na prodlužovací kšandu ke slotu a v takovém případě je však možné, že na PCIe 4.0 budeme moci zapomenout (výrobce se o tom však nezmiňuje). 
 
V přepočtu 47 tisíc korun za počítačovou skříň se může zdát až příliš, ovšem ta nám ve skutečnosti může sloužit mnoho let a postarat se o chlazení několika generací našich PC. Formát ATX totiž asi jen tak nahrazen nebude, ostatně ty snahy už tu byly (Intel BTX), ale zcela ztroskotaly.  


reklama