reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Roborukavice GM a NASA posílí astronauty i pracanty

13.7.2016, Jan Vítek, aktualita
Roborukavice GM a NASA posílí astronauty i pracanty
NASA společně s General Motors (GM) vyvíjí robotickou rukavici, která by měla posloužit astronautům i obyčejným pracovníkům. Těm posílí samotné prsty, jež budou moci lépe a pevněji uchopit různé nástroje.
RoboGlove od NASA, General Motors a také jisté švédské společnosti tak patří mezi zařízení, jež můžeme označit za exoskeletony pro posílení lidské síly. My známe především celé exoskeletony, které posílí celou lidskou postavu, takže člověk může díky nim zvedat těžké předměty, aniž by si výrazně zatěžoval svá záda. Pak jsou ve vývoji rovnou i celí roboti, do nichž si člověk vleze a robotické paže mu už pouze neasistují, ale rovnou nahradí jeho končetiny, což už dlouho známe ze sci-fi jako Vetřelec nebo Avatar. RoboGlove jde jinou cestou a za úkol má posílit pouze sílu samotných prstů.





NASA a GP uvádějí, že využívají ty nejmodernější technologie a konkrétně senzory, motorky a umělé šlachy, které jsou svou funkcí srovnatelné s nervy, svaly a šlachami v lidském těle. Tyto technologie si od nich licencovala švédská firma Bioservo Technologies AB vyrábějící zdravotnické pomůcky a zařízení, která je zkombinovala s vlastní patentovanou rukavicí SEM (Soft Extra Muscle), z čehož vznikla výsledná RoboGlove, již bude v následujících letech ladit a testovat společnost GM. Ta předpokládá, že díky této rukavici si její pracovníci nebudou stěžovat na bolesti rukou a také budou mít k dispozici dvojnásobnou až trojnásobnou sílu svých prstů.

Rukavice je vybavena tlakovými senzory umístěnými v konečcích prstů, díky nimž lze určit, zda člověk drží nějaký předmět a manipuluje s ním. Pokud je třeba nějaký nástroj držet s vyvinutím tlaku cca 15 až 20 liber, pak člověk sám musí vyvinout jen třetinový až poloviční tlak. Potřebnou energii dodávají baterie, které jsou umístěny na opasku, kde je také i některá elektronika. Jde tak především o posílení a usnadnění manipulace s nástroji, která dokáže předejít únavě a různým zdravotním problémům. Ty by ale mohly mít osoby, jež si s takto vybaveným pracovníkem zkusí potřást rukou, i když asi nelze předpokládat, že rukavice dokáže vyvinout nadlidskou sílu.

Společnost GM také ještě nemá žádný plán, dle nějž by chtěla RoboGlove rozšířit ve svých továrnách, ale zároveň chce být prvním výrobcem automobilů, který to udělá. Vedle toho by se takové zařízení mohlo uplatnit i při rehabilitaci, aby pacient rychleji získal zpět svou dřívější sílu v prstech, nebo aby mu rukavice posloužila v případě, když už svou sílu dávno ztratil.

Zdroj: Extremetech
reklama