reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Robotičtí švábi dokážou regulovat, jak vysoko vyskočí

30.5.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Robotičtí švábi dokážou regulovat, jak vysoko vyskočí
Vědci z univerzity v Soulu vyvinuli skákací mechanismus, který dokáže regulovat výšku skoku. Tento mechanismus použili ve svých robotických švábech a nechali je ve videu zdolávat stůl a polici.
Při navrhování robotů je nejsnadnější se inspirovat, a to buď člověkem nebo zástupcem ze zvířecí říše. Je to tak především z toho důvodu, že není třeba měnit něco, co tak dobře funguje u živých organismů. Vědci z Seoul National University v Jižní Korei se inspirovali zástupcem z hmyzí říše a představili drobné roboty, kteří svým vzhledem připomínají šváby.

Uvnitř každého robota, kterého vědci trefně pojmenovali JumpRoACH, se ukrývá mechanismus, jenž umožní robotickým švábům skákat velmi vysoko. Samotný mechanismus dokáže vyskočit až 3 metry vysoko. Když se ale nohy pro skákání ve tvaru kosočtverce spojí s celým robotem, který celkově váží 60 gramů, robotický šváb je schopen vyskočit až 1,6 metru do výšky. Výška skoku se také dá měnit - motor mechanismu totiž dokáže ukládání energie kdykoliv přerušit - tím je možné skok regulovat.


Pokud se robotický šváb při svém skoku například na stůl nebo na poličku převrátí, dokáže se i sám opět postavit na nohy. Pomůže si k tomu rozevřením svých křídel. Pomocí šesti robotických nožiček zvládne šváb i běhat. Pro tohoto malého robota tak není problém překonávat obtížný terén nebo se dostat na vyvýšená místa, k tomu všemu si vždy i poradí. Video neukazuje všechno, co robotický šváb dokáže, protože bylo točeno na poslední chvíli. Křídla robota se při natáčení dokonce i rozbily, což je vidět na konci.

Křídla robota by se v budoucnu daly použít nejen jako mechanismus, který robotického švába postaví zpět na nohy, ale i jako nástroj pro plachtění - skoky by tak mohly být mnohem delší. I když praktické využití robotů JumpRoACH zůstává skryto, pohled na skákajícího robotického švába je alespoň vtipný.

Zdroje: engadget.com, spectrum.ieee.org

reklama