reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rozhovory mezi Yahoo! a Microsoftem opět skončily neúspěšně, a akcie se propadají

16.6.2008, Jan Vítek, aktualita
Rozhovory mezi Yahoo! a Microsoftem opět skončily neúspěšně, a akcie se propadají
Společnosti Yahoo! a Microsoft v předešlých měsících neúspěšně jednaly o akvizici Yahoo! Rozhovory oficiálně skončily na tom, že Jerry Yang chtěl po Microsoftu přílišnou cenu za akcii jeho firmy. Tehdy Microsoft nabídl 33 USD, ale Yahoo!...
Společnosti Yahoo! a Microsoft v předešlých měsících neúspěšně jednaly o akvizici Yahoo! Rozhovory oficiálně skončily na tom, že Jerry Yang chtěl po Microsoftu přílišnou cenu za akcii jeho firmy. Tehdy Microsoft nabídl 33 USD, ale Yahoo! stále trvalo na 37 USD. Poté se začali ozývat nespokojení akcionáři a i kvůli jejich námitkám se Yahoo! vyjádřilo, že by chtělo rozhovory obnovit. To se také stalo, ale minulý pátek firma oznámila, že rozhovory s Microsoftem opět skončily na mrtvém bodě.


Jerry Yang

Podle Yahoo! Microsoft v nedělním tajném setkání odmítl koupit celou společnost a vyjádřil zájem pouze o její vyhledávací portál, z čehož takový Google asi překvapen nebude. Yahoo! si ale svůj portál cení natolik, že jej odmítá prodat samostatný a firma dále trvala na vyšší ceně, než byl Microsoft ochoten nabídnout. Okamžitým důsledkem zkrachovalých jednání mezi Jerry Yangem a Stevem Ballmerem pak byl propad akcií Yahoo! o více než dva a půl dolaru až na 24,52 USD. Analytik ze Standard & Poor's, Scott Kessler, se příhodně vyjádřil: "Pokud jste akcionář Yahoo!, musíte se nyní drbat na hlavě."


Steve Ballmer

Další věcí je, že akcionáři Yahoo! nedávno podali na firmu žalobu, dle které Yang a další vysoký člen představenstva, Roy Bostock, záměrně sabotovali jednání a nehodlali firmu prodat za žádnou cenu. Přitom měl Steve Ballmer být ochotný nabídnout až 40 USD za akcii. Tato obvinění však budou muset být nejdříve prokázána u soudu, abychom mohli dělat nějaké závěry.

Momentální situace hraje do karet investora Carla Icahna, který bude mít v ruce pádné argumenty pro přetáhnutí nespokojených akcionářů na svou stranu při příležitosti valného shromáždění akcionářů, které momentální vedení odsunulo na srpen. Poté se nejspíše dočkáme pročištění celého představenstva, které by neměl 'přežít' především Yang. Pak je otázkou, jak se Icahn zachová ohledně rozhovorů s Microsoftem a analytici zde doporučují, aby již měl před pokusem o ovládnutí Yahoo! za sebou nějaké předběžné rozhovory, aby měl akcionářům co předložit. Icahn však zatím zůstal zticha.

Yahoo! se ale nyní snaží uklidnit situaci tím, že oznámilo dohodu s Googlem ohledně využití jeho reklam vedle výsledků z vyhledávače Yahoo!, což by mělo dle proběhlých testů výrazně zvýšit zisky. Na celou akci ještě dohlédne antimonopolní úřad (přeci jen jde o dva nejpoužívanější vyhledávače na světě), ale pokud vše projde, půjde do kasičky Yahoo! za rok dalších 800 miliónů USD. Spoluzakladatel Google, Sergey Brin, řekl, že rád pomůže firmě Yahoo! zůstat nezávislou. Také aby ne, protože tato dohoda víceméně zajistí, že Yahoo! bude v zásadní oblasti reklam drženo pod kontrolou a hrozba Microsoft+Yahoo! bude alespoň prozatím zažehnána.

Zdroj: DailyTech
reklama