reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Širokospektrální solární panely pro lepší efektivitu

2.8.2016, Milan Šurkala, aktualita
Širokospektrální solární panely pro lepší efektivitu
Běžné solární panely mají tu nevýhodu, že na elektrickou energii převádí jen část vlnových délek světla a zbytek se nevyužije, což vede k nízké efektivitě. Nové solární panely by ale toto měly změnit.
Problém malé efektivity běžných solárních panelů je způsoben i tím, že umí pracovat jen s omezeným rozsahem vlnových délek světla a mnoho z nich se na elektrickou energii vůbec nepřevádí. I když tu už byly pokusy, jak vyrobit širokospektrální solární panely, měly nemálo dalších problémů. Využívaly se tenké vrstvy kovů a výsledné solární buňky nebyly tepelně stabilní. Docházelo k porušování jejich struktur při teplotách kolem 500 °C, což limitovalo jejich použití v solární energii, kde se využívá koncentrování sluneční energie do menších ploch.



ChristofferRiemer [CC BY 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], přes Wikimedia Commons


Vědci z Univerzity v Aalborgu v Dánsku nicméně přišli s novým materiálem, který by měl řešit oba problémy. Využili vrstev wolframu a oxidů hliníku, což umožnilo vytvořit nový typ solárních buněk, které nemají problém ani s teplotami okolo 800 °C. Navíc jsou schopné konvertovat vlnové délky již od 300 nm až do 1750 nm. Poradí si tedy jak s ultrafialovým, tak i infračerveným světlem. Kdy a zda se panelů s touto technologií dočkáme, tradičně ukáže až budoucnost. Převratných technologií je uvedeno každý den několik a jen občas se dostanou z papíru do reálného světla.

Zdroj: osa.org, extrahw.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama