reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Skříň pro HTPC – možnosti a inspirace

7.11.2008, Petr Štefek, článek
Skříň pro HTPC – možnosti a inspirace
V dnešním článku se podíváme na některé z možností, které se nám při stavbě našeho dokonalého HTPC nabízí. Artikl není seznamem všech dobrých řešení a návodem, jak vybrat nejlepší skříň, ale spíše inspirací pro zájemce, které seznámí s možnostmi.
Plně pasivně chlazené HTPC? Ano, díky přemýšlivým konstruktérům z Rakous. Pod hFX se skrývá celé portfolio kvalitních německo-rakouských (nejsou vyráběny v Asii) skříní pro klasická PC a HTPC. Jako příklad jsem si vybral hFX mini media, což je skříň určená speciálně pro HTPC a co je hlavní, je možno procesor HTPC chladit pasivně díky promyšlené konstrukci. Pasivně chlazené a nepřehřívající se HTPC je pomyslnou mekkou, po které každý uživatel touží. Žádné hlučné točící se větráky pro odvětrávání nebo rovnou na chladičích přítomných čipů. Existují další výrobci podobných systémů, ale jejich značky jsou opravdu exotické a těžko sehnatelné i západ od našich hranic,


Konstrukce (430x90x380mm – 8.4kg) vzdáleně připomíná některé z výkonových zesilovačů svým žebrováním po bocích, které představuje obří pasiv, který by nemohl být instalován uvnitř skříně. Odvod tepla z čipsetu a procesoru je vyřešen skrze heat-pipes a podle zahraničních testů vše funguje velmi dobře a teploty obyčejně dosahují vynikajících hodnot okolo 50 stupňů. Vše samozřejmě závisí na zvoleném hardware, ale v dnešní době platforem Atom nebo mATX desek osazených dual-core procesory na slušné frekvenci, to nemůže představovat problém. Zdroj o výkonu 280W (není přiložen) je externí a pasivně chlazený, což je stejné jako například u notebooků nebo jiných zařízení.


Velmi dobrou zprávou je možnost osazení zvukové a televizní karty skrze tzv. PCI riser, který umožní instalaci rovnoběžně s deskou. Nemusíte tak přijít o kvalitní zvuk ani o případný odběr televizního signálu v digitální kvalitě či dokonce konektor scart. Vše závisí na výběru hardware a přídavných kartách. Protože se mi řešení hFX jeví jako nejlepší kompromis mezi vzhledem a funkčností, tak se pokusím právě tuto skříň získat na test a vyrobit zcela pasivně chlazené HTPC. Cena skříní hFX se pohybuje u nás okolo 9 tisíc korun a cizině se připravte asi 280 Euro. Bohužel je nutné připočítat cenu za PCI riser, heat-pipes a také zdroj. Levná záležitost to tedy opravdu není.

reklama